Mandat karny

witam

Dostałem ostatnio mandat od strażników miejskich, a z tego co się dowiedzialem mandat mozna nalozyc osobie która ukonczyla 17 rok zycia. Do 17-stki brakuje mi 5 miesiecy. Co moge zrobic w zaistnialej sytuacji? Jak przyjalem mandat to musze go zaplacic?

Ty nie musisz, tylko rodzice, gdyż odpowiadają za Ciebie do 18 roku życia.

tak , tylko jest jakiś wiek (17) od ktorego mozna wogole nalozyc mandat na osobe, przecdiez 9 latek nie dostanie stówki za jazde rowerem po chodniku.

9-latek nie, opiekunowie prawni tak.

Moi, jak miałem 6 lat, dostali mandat za to, że zwaliłem jakiemuś gościowi z okna gałąź na głowę.

nie podlegasz postępowaniu mandatowemu, możesz iść na komendę i to wyjaśnić :slight_smile:

oczywiście że 9latek nie dostanie, jak złapią takiego ‘na chodniku’ to szukają prawnego opiekuna, i tak powinno być w tym przypadku. nie mogą wystawić mandatu karnego na osobę nieletnią

Jak pójdzie, to i tak “przeniosą” mandat na opiekunów prawnych.

Wypiszą mandat na jednego z Twoich rodziców, gdyż oni są Twoimi prawnymi opiekunami.

Rodzice pewnie nie będą szczęśliwi, ale co tam, dadzą Ci zakaz siedzenia na kompie do końca wakacji i będzie dobrze. :wink:

nie wiesz tego czy wypiszą, powinni zareagować wg prawa na starcie, czyli odstawić młodego na komendę lub przekazać prawnym opiekunom

na ten moment mandat karny jest bezprawnie wystawiony przez straż miejską

Jak nikt mandatu nie zapłaci do pewnego określonego z tyłu mandatu czasu, to przyjdzie list polecony do domku z ponagleniem o zapłatę.

Jeśli żaden opiekun prawny nie zapłaci, sprawa idzie do sądu.

Tak źle chyba nie będzie. :wink:

mandat karny został wystawiony bezprawnie, nie można karać takim mandatem osoby nieletniej

może złożyć wniosek o uchylenie tego mandatu, sąd zbada czy straż miejska mogła wystawić ten mandat (a nie mogła wystawić na osobę nieletnią), sąd nie będzie badał wykroczenia, czy zostało popełnione czy nie. sprawdzi tylko zasadność wystawienia mandatu

Wg. “Twojego prawa”, każdy niepełnoletni nie powinien być karany, bo jest niepełnoletni.

A gdzie w tym wszystkim opiekunowie prawni i jaka jest ich rola, wyznaczona właśnie przez prawo?

A mi się zdaję że mogli bo w końcu od 16 roku życia można być karanym jak osoba pełnoletnia :slight_smile:

PS: Idź do sądu - mandatu za darmo nie dostałeś, a jak dobrze pójdzie to 10x podskoczy :smiley:

nie no spoko :wink: mandat dzisiaj pojde zaplacic, tylko tak jak myślałem straż miejska nie mogla na mnie wypisac mandatu

Problem w tym, że NIKT INNY nie może zapłacić tego mandatu. Nikt nawet nie może pożyczyć ani dać pieniędzy na ten mandat, nawet rodzice, prawo im tego absolutnie zabrania :!: (o ile ostatnio się nie zmieniło, jeszcze kilka lat temu były te przepisy). Mandat może zapłacić tylko osoba, na którą został nałożony, tylko ze środków własnych (np. zarobionych).

Inaczej co to byłaby za kara, gdyby ktoś inny ponosił konsekwencje? Wtedy, dla przykładu, jak ktoś nie chciałby pójść do więzienia, mógłby kogoś wynająć na swoje miejsce. Taka sama zasada.

Właśnie dlatego nie można nałożyć mandatu na osobę nieletnią, zazwyczaj nie ma z czego zapłacić, bo nie ma i nie może mieć własnego majątku (jak jakiś ma, to nie może nim dysponować, poza drobnymi codziennymi zakupami, ale nie mógłbyś kupić samochodu czy telewizora).

Na rodziców czy prawnych opiekunów nie można wystawić mandatu za czyn podopiecznego (nie ma czegoś takiego jak odpowiedzialność za czyny innej osoby), jedynie co najwyżej za niepilnowanie, pozostawienie bez opieki.

Jeżeli to coś poważnego, zajmuje się tym sąd dla nieletnich. Jeżeli nie, to nie mam pojęcia co z tym zrobić, mandat na pewno jest nieważny. Można go sobie wyrzucić, albo lepiej zostawić na pamiątkę. Według prawa nawet nie mogłeś przyjąć tego mandatu, nie miałeś uprawnień by podjąć taką decyzję. Jedynie przy próbie egzekucji kwoty może być problem, bo ktoś może przegapić, że jest nieważny.

Odwołać gdzieś też się nie możesz, bo nie masz wieku.

Chyba jedyne co można zrobić, to zgłosić się z tym do przełożonego tych strażników, powinien wiedzieć co dalej robić.

@rogacz - sąd nie może podnieść, gdyż nie może nałożyć nieletniemu.

Natomiast z karaniem od 16 roku życia to inna sprawa. To dotyczy tylko najpoważniejszych przestępstw, ale do 18-stki i tak nie mogą umieścić w więzieniu, co najwyżej w zakładzie poprawczym. Za inne czyny nieletniemu może grozić albo zakład poprawczy, albo nadzór kuratora, ale obydwa to i tak za poważniejsze sprawy.

Mara

Czyli tak jak mi sie wydawalo, straznicy wbrew prawu nalozyli na mnie mandat, niestety będe musiał go zaplacic. (sprawa nie jest poważna :wink: , ale lepiej dla mnie zeby rodzice sie jednak nie dowiedzieli ) . A mandat przyjąłem dlatego ,że nie znałem swoich praw.

ależ oczywiście że może być karany, nawet powinien, tylko należy uczynić to zgodnie z prawem.

jeśli nieletni jest złapany na popełnieniu przestępstwa, wzywany jest jego prawny opiekun i jemu wypisany mandat karny. tutaj tego nie zrobiono, ja nie odnoszę się tutaj do słuszności wręczenia tego mandatu, może sebastianz105 sobie na niego zasłużył ale nie wypisano go zgodnie z obowiązującym w Polsce prawem

zwyczajnie tutaj strażnik miejski dał ciała, przez swoją niekompetencję (i nieznajomość prawa), możliwe że nawet powinien dostać karę w postaci nagany :slight_smile:

nie miał prawa w tym wypadku wręczyć mandatu karnego

Mandaty są za wykroczenia, nie zaś za przestępstwa. Opiekun może dostać mandat za nieupilnowanie lub brak opieki, nie za wykroczenie.

Dobrze, koniec porad prawnych wirtualnych prawników. :wink:

Na forum prawnym, opisane jest zdarzenie gdzie 2 siedemnastolatków, otrzymało mandaty:

• jeden dostał 2 mandaty, w kwocie 20 zł za przeklinanie oraz 50 zł za śmiecenie;

• drugi w kwocie 1000 zł za używanie słów wulgarnych i załatwianie potrzeby fizjologicznej w miejscu publicznym.

Jak to się ma do prawa, zapraszam do lektury -> forumprawne.org

Kodeks karny:

Osobą nieletnią w rozumieniu ustawy “kodeks karny” jest osoba, która nie ukończyła 17 roku życia , w dniu popełnienia czynu karalnego. -> więcej.

tak tylko oni mieli skonczone 17 lat a ja nie , przeczytalem ze za osobe nieletnia uwaza sie taka ktora nie skonczyla 17 roku zycia

dzięki za wyjaśnienie/poprawienie, człowiekowi czasami coś świta ale nie wszystko zawsze wie szczegółowo :slight_smile: