Mandriva 2006+neo=brak synchronizacji


(Click179) #1

witam mam mandriva 2006 rc2 i modem sagem fast modem zainstalowal sie bez problemu jednak nie mam synchronizacji z adsl (nie swieci sie dioda adsl) moze ktos mi pomoc? prosze o nieodsylanie do google bo juz przegladalem...


(Centrumopowiastek) #2

Z tego co wiem, to tu się nie pomaga użytkownikom nielegalnych systemów...


(Click179) #3

a dlaczego jest nielegalny? jest to wersja free na 3cd


(Centrumopowiastek) #4

Przyjmijmy, że to nieistotne :wink:

Spróbuj zrobić synchronizację poleceniem

eaglectrl -d

(Click179) #5

robi wszystko pomyslnie ale dalej nie dziala a gdy wstukam eaglestat mam cos takiego:

startadsl wywala ze modem nie gotowy i kaze wpisac wlasnie eaglestat


(Centrumopowiastek) #6

Spróbuj odłączyć i ponownie podłączyć modem do komputera.


(Click179) #7

gdy to zrobie zapalaja sie 2 diody a po jakims czasie znow adsl gasnie eaglectrl -d laduje poprawnie startadsl zwraca to samo eaglectrl -s nie potrafi zsynchronizowac modemu...


(Centrumopowiastek) #8

Może coś z tego wątku Ci pomoże.


(Click179) #9

odinstalowalem poprzez make uninstall eagle-usb zainstalowalem ponownie doinstalowalem pppoa z plyty od neo i nic... nie wykrywa gdy wpisze ifconfig eth0 eth1 itd nie znajduje nic gdy wlacze karte sieciowa (zintegrowana wlaczam w bios) wtedy pod eth0 ja znajduje a modemu dalej nie gdy przez drake connect wybiera sie sprzet do laczenie (mnialem wtedy wlaczona sieciowke) przed karta sieciowa jest eth0 a przed modemem jest Modem Sagem USB i nie ma nic o eth[costam]

w czym tkwi problem?


(Czarno to widzę...) #10

Zdaje się, że w modemie - jesteś pewien, że jest sprawny?


(Click179) #11

tak jest sprawny pod windows jest ok


(Czarno to widzę...) #12

Sprawdź, czy do jądra załadowany jest moduł eagle-usb:

lsmod

Możesz też spróbować ponownej konfiguracji:

eagleconfig

(Click179) #13

a potem eaglectrl -d + startadsl

ponowna konfiguracja nie przynosi rezultatu...

tpsa w instrukcji instalacji pisze ze gdy nie swieci sie dioda adsl to moze to byc problem ze sterownikiem lub brak synchronizacji... pod windows dziala korzystam z eagle-usb w wersji 2,3,2

Złączono Posta : 13.11.2005 (Nie) 19:10

sorry ze nie edytuje ale chce odswierzyc topic :wink:

troszke kombinowalem i oto wyniki (neo dalej nie smiga)


(Czarno to widzę...) #14

Która to wersja sterownika? Mam wrażenie, że jakaś przedpotopowa.

Ostatnia znana mi wersja nosi oznaczenie 2.3.1-r1.

Można by też zaryzykować stwierdzenie, że coś nie gra w jądrze. Taka teza jednak upadnie, jeśli jest to jądro systemowe, a nie samodzielnie kompilowane (w tych dostarczonych zawsze jest o wiele za duzo - co zresztą widać wyżej).


#15

Wtrącę się. Przecież można użyć sterownika dostarczonego razem z Mandrivą. Na nim działa bez problemu (przynajmniej we wcześniejszych wersjach działało)


(Click179) #16

mozliwe ale nie mialem synchro i tak... a macie moze opis krok po kroku (jak dla lamera) jak to wy instalujecie i jakich sterow uzywacie? moze cos robie zle...

jest to na sterowniku eagle-usb 2.3.2


(Czarno to widzę...) #17

Ja instaluję tak (po każdej rekompilacji jądra):

emerge eagle-usb

Prawda, że proste? Jeszcze się nie zdarzyło, żeby nie działało.

Ale używam takiej lamerskiej dystrybucji - Gentoo.


(Misterdam) #18

Sprawdź czy masz taki folder/plik /proc/bus/usb/devices , bo jeśli nie to masz podobny problem co ja.

Napisz jeszcze skąd pobrałeś tę wersję.


(Click179) #19

u mnie jest tylko /proc/ i dalej pusto... sciagnelem z torrenta wersja 3cd free... u ciebie jest to samo? (u mnie nie swieci sie wogole dioda adsl) mam modem sagem fast (moze kiedys z ST330 wytestuje ale poki co zrobilem na nim neo w szkole i jest tam... )


(Misterdam) #20

Mam dokładnie ten sam problem co ty, może to coś nie tak z tym linuksem (jakaś uszkodzona kopia ?). ST330 też mi nie chciał odpalić i pojawiał się komunikat że brak jest folderu /proc/bus/usb/devices.

Jutro pożyczę od kumpla Mandriva 2005 LE, kupiona w sklepie, więc jeśli uda mi sie ją odpalić to by mogło znaczyć, że wersja z torrenta jest uszkodzona.