Mandriva 2007 Discovery - czy zgodna z notebookiem NTT?

Witam. Mam oferte, moim zdaniem wspaniala, typ procesora i ilosc ram w takiej cenie to naprawde rzadkosc. System zainstaowany: Linux… dowiedzialem sie ze pod tym pojeciem kryje sie Ubuntu. Informatyk w sklepie powiedzial ze na tej “platformie kiedys byla zainstalowana Mandriva”. Potem sie speszyl ze chyba nie maja w sklepie, ale przeciez ja mam w domu :)… w sumie on mi juz powiedzial ze jest ten system kompatybilny z notebokiem ale chce miec pewnośc. Podaje dane notbooka CORRINO 603i:

https://www.fotorimex.pl/product.php/2291,pl,notebook_ntt_corrino_603i.htm

Prosze o pewną odpowiedź czy ten sprzęt jest kompatybilny z mandriva 2007 discovery ???

Witam!

Nie wiem jak to jest w przypadku wersji Discovery (choć uważam, że wersje komercyjne Mandrivy są kiepskie w porównaniu z wersjami darmowymi) ale wersja Free powinna śmigać bez problemu. Właśnie z Mandrivami bywa różnie, bo, np. instalowałem koledze na podobnym laptopie Mandrivę Xtreme i nie odpalała środowiska graficznego, natomiast wersja Mandriva 2007 Free czy Ubuntu lub inne dystrybucje śmigają aż miło. Różnica między laptopami to jedynie procesor (Intel Celeron M440 1,86GHz). Dodam, że na tej karcie graficznej dobrze śmiga beryl i compiz fusion, tego jestem pewien bo mam identyczną kartę w swoim laptopie (zresztą mój laptop również różni się od tego tylko procesorem, ale mandrivy w wersji discovery nie odpalałem, odpalałem jedynie wersję free, która działa bez zarzutów, na codzień używam Debiana i Ubuntu, które działają wyśmienicie).

Pod tym linkiem znajdziesz moją konfigurację sprzętową laptopa i opis działania linuksa, a pod tym linkiem możesz się dowiedzieć jaki sprzęt jest na pewno kompatybilny z GNU/Linuksem :slight_smile:

Najlepszym rozwiązaniem i rozwianiem wątpliwości jest poproszenie sprzedawcy o zainstalowanie twojej Mandrivy.

Pozdrawiam!