Witam. Mam następujący problem. Nie wiem jak wrzucić pliki PHP do folderu od Apacha (/var/www/html). Apache działa, ale kiedy chcę wrzucić pliki do tego folderu pojawia się błąd:
Brak dostępu.
Nie można pisać do /var/www/html/plik.php
Podejrzewam że trzeba mieć uprawnienia rotta, ale nie wiem jak to zrobić, logowanie przez konsole nic pomaga.
Sprawdzałem na Google i w wyszukiwarce, ale nic przydatnego tam nie znalazłem…
Teraz pytanie takie mam jak zrobić żeby pliki można było edytować w katalogu /var/www/html ? Teraz kiedy próbuje przerobić plik.php i zapisać pojawia się komunikat:
Dokument nie mógł być zapisany, ponieważ nie można zapisywać do /var/www/html/plik.php.
Sprawdź czy masz prawo zapisu do tego pliku lub czy jest wystarczająco dużo miejsca na dysku
Miejsce na dysku mam. Ale co do tego pierwszego nie jestem pewny, co zrobić żebym mógł edytować te pliki? A może trzeba je edytować gdzie indziej a potem przenosić?
Uruchom po prostu swój ulubiony edytor na prawach roota:
su -c 'ulubiony_edytor /var/www/html/plik.php'
Proponuję jednak zainstalować sobie Midnight Commander lub Krusader i uruchamiać je w trybie administratora, Krusader posiada taką opcję, natomiast MC odpalasz poprostu z konta roota, MC posiada również edytor tekstu, który może korzystać z dowolnego edytora konsolowego, np. Nano, Vim lub inny. Możesz też uruchamiać inny dowolny, domyślny menedżer plików, np. Nautilus:
su -c nautilus
I wszystko co w nim będziesz robił, będziesz robił z uprawnieniami admina.
Nie można wystartować trybu administratora Krusadera, ponieważ 'krusader' lub 'kdesu' nie znajduje się w ścieżce. Proszę skonfigurować zależności w Konfiguratorze!
Co muszę skonfigurować? Szukałem w opcjach ale nie wiedziałem co i jak zrobić…
Udało mi się raz uruchomić Krusadera na uprawnieniach rotta, ale nie wiem jak to się stało. Po uruchomieniu systemu pojawił mi się jakiś komunikat nacisnąłem Tak i pojawił sie Krusader z uprawnieniami administratora.