Mandriva 2009.1 - Brak połączania z Internetem (WiFi)


(Dziara667645121) #1

Witam, odpaliłem sobie dziś Mandriva Linux 2009.1 Spring żeby przetestować ten system. Wszystko było ok, ale pojawił sie wielki problem. Brak połączenia z internetem. Po lukałem i stwierdziłem że nie wpisałem przecież danych konfiguracyjnych (IP, bramka itd.). Po zrobieni tego wyświetlił się komunikat że połączenie jest, jednak przeglądarka niczego nie ładuje, komunikator też nie działa... Czego to wina? Może brak jakiś sterów ? Moja karta sieciowa to RT2400 Wireless LAN Card.


(dragonn) #2

Co daje:

ping 216.239.59.104

Ctrl + C by wyłączyć.


(marcin82) #3

Co do ping:

ping -c 4 brama_domyślna
  • to ograniczy test do 4 pakietów.

Co do konfiguracji karty, zajrzyj tutaj:

https://club.xtreme-os.pl/forum/search. ... mit=Szukaj .


(Dziara667645121) #4

Sprawdziłem link podany przez marcin'82 jednak porady w nim zawarte nie działają u mnie lub źle je wykonuje.

Tych dwóch rzeczy nie rozumiem, dopiero przesiadłem się na Linuxa. Proszę o pomoc


(marcin82) #5

Jaką masz bramę domyślną to tylko Ty wiesz. Jeśli spingujesz bramę domyślną (pakiety wrócą) to już połowa sukcesu. Potem możesz spróbować jakis serwer z internetu np: "ping -c 4 www.onet.pl". Jeśli pakiety wrócą - masz połączenie.

Co do poleceń. W windowsie polecenie ping www.xxx.xxxxx domyślnie wysyła 4 pakiety danych.

W linuxie tak samo wpisane polecenie pinguje cały czas, dopóki nie zatrzymasz działania programu skrótem Ctrl + C lub nie zamkniesz konsoli krzyżykiem.

Parametr "-c 4" oznacza, że zostaną wysłane tylko 4 pakiety danych. Oto cała różnica. A program "ping" służy właśnie do badania, czy jest łączność między urządzeniami w sieci [komputer - router] [komputer - sieć] itd.

Tutaj masz wszystko opisane jak je stosować:

http://linuxreviews.org/man/ping/index.html.pl .

Co do karty, wejdź tam gdzie podałem i poczytaj, pewnie tam się komuś udało skonfigurować tą kartę.


(dragonn) #6

Masz Gnome? Jeżeli tak to klikasz Programy > Akcesoria > Terminal i tam wklejasz te polecenia.


(roobal) #7

Sterowniki do tej karty od którejś wersji jądra, chyba 2.6.20 albo wcześniejsze nawet, są w nie wbudowane, więc karta powinna zaraz po instalacji być obsługiwana przez system, kiedyś miałem tą kartę i była ona obsługiwana przez każdą dystrybucję zaraz po instalacji właśnie od tej wersji jądra. Jedyne co pozostaje Ci zrobić to skonfigurować połączenie, jako root:

nano /etc/network/interfaces # wklejasz tam to co poniżej:

iface wlan0 inet static

address xxx.xxx.xxx.xxx # twoje IP

netmask xxx.xxx.xxx.xxx # maska sieci

gateway xxx.xxx.xxx.xxx # brama

auto wlan0

Zakładam, że twoja karta sieciowa rozpoznawana jest jako wlan0 ale może być rozpoznawana jako ra0 lub inaczej, sprawdzisz to poleceniem:

iwconfig

Pozdrawiam!


(Dziara667645121) #8

Witam, udało mi się coś naprawić, tzn. komunikator działa, strony wczytują się ale bardzo długo... Np. Google wchodzi mi około 1,5 min. Na razie nie przetestowałem sposobu roobala, gdyż cały system przestał działać... Spróbuje zainstalować go raz jeszcze, i potem się zobaczy


(roobal) #9

Możesz jeszcze wyłączyć IPv6. W Firefoksie w polu adresu wpisz about:config w filtrze wpisz network.dns.disableIPv6 i kliknij na tym 2 razy aby z false zmieniło się na true. Jako root wklej w konsoli to:

echo "NETWORKING_IPV6="no"" >> /etc/sysconfig/network

W pliku /etc/modules.conf możesz jeszcze zmienić tą linijkę:

alias net-pf-10 ipv6

Na te dwie:

alias net-pf-10 off

alias ipv6 off

Restart systemu i powinno przyśpieszyć.

Pozdrawiam!