Mandriva brak połączenia z siecią domową


(Kamfin0) #1

Witam

Mam problem z podłączeniem neta do komputera z nowo zainstalowaną mandriv-ą. Szukałem w necie, próbowałem różnych porad i nic.

Sprawa wygląda następująco:

3 kompy podłączone do routera

2 kablem skrosowanym

1 laptop przez wi fi

jeden komp windows 7

laptop xp

drugi komp mandriva i właśnie na nim jest problem (reszta działa)

Router to pentagarm p6331.

Po podpięciu kabla do routera kabla anie na routerze anie w kompie żadne diody nie świecą. Kabel dobry (sprawdzony na innym kompie.

Po wejściu w mandrivie w centrum konfiguracji sieci pokazuje mi 2 możliwości:

Realtek Semiconductor Co.,Ltd. RTL-8139/8139C/8139C+ ( obu przypadkach z tym że jeden jest eth1 a drugi eth0

po kliknięciu połącz nic się nie dzieje

Konfiguracja jest ustawiona na automatyczną.

Ma ktoś pomysł jak ruszyć to żeby działał net???

Dodam że jestem zielony w sprawie linuxa ale chce się z nim zaprzyjaźnić dlatego będę wdzięczny za każdą pomoc (najlepiej w zrozumiałym języku:))


(Kamfin0) #2

Ponawiam prośbę o pomoc.

Przeczytałem wiele tematów na wielu forach i korzystałem z rad tam zamieszczonych. Niestety nic to nie dało. Połączenia jak nie było tak nie ma. Do tego co napisałem wyżej dodam że mam (w tym kompie z Mandrivą) zainstalowaną kartę bezprzewodową tenda. W centrum sterowania mandriva linux 2010.1 po kliknięciu w sprzęt- karty sieciowe mam dwa RTL-8139/8139C/8139C+ oraz jedno 88W8335[Libertas]802.11b/g.

Kiedy próbuję skonfigurować za pomocą dwóch pierwszych pojawia mi się "Wystąpił błąd podczas testu połączenia sieciowego. Próbowałem na wszelkie możliwe sposoby.

Gdy wybiorę 88W8335... pojawia się komunikat "Nie można uzyskać dostępu do nośnika "Main Media".

W centrum konfiguracji sieci mam do wyboru dwa RTL.... jedno eth1 drugie eth0 po kliknięciu "Połącz" przy którymś z nich po prostu nic się nie dzieje.

Proszę o pomoc bo już nie mam pomysłów.


(roobal) #3

Router jest w ogóle sprawny? Kablem skrosowanym łączysz dwa komputery, czy komputery z routerem? Jeśli komputery z routerem, to jest to błąd, bo wątpię, aby switch w twoim routerze posiadał opcję auto MDI-MDIX. Jaki to w ogóle router?

Pozdrawiam!


(Kamfin0) #4

Router to pentagarm p6331. Łącze kablem skrosowanym router z komputerem. Tak samo jak komputery z windą ale na windach i xp i 7 kabel działają a na linuxie nie. Router jest na pewno sprawny ponieważ na tym sprzęcie działa laptop z xp i komp z 7 i nie ma problemów ani porzy dzieleniu plików ani z połączeniem. Sprawdzałem na każdym gnieździe.


(roobal) #5

Nie podałeś dokładnego modelu, routerów z tej serii jest kilka modeli ale to już nie ważne jest w tej chwili.

Komputer z routerem, a konkretniej z wbudowanym w niego switchem łączy się kablem prostym, a na stronie producenta nie ma żadnej wzmianki o MDI-MDIX. Spróbuj połączyć komputery kablem prostym.

Pozdrawiam!


(Kamfin0) #6

Router to pentagaram cebrus P6331-42 (tyle na nim napisane) W jego instrukcji nic nie znalazłem na temat MDI-MDIX. Podłączyłem komputer kablem prostym i również nic. Mam 3 kable 2 skrosowane 1 prosty i jeden jakiś dziwny który był dołączony do routera (czterożyłowy). Wszystkie cztery działają na windach a żaden nie działa na mandriva. To samo było na debianie dlatego przeinstalowałem na mandrive.

Spróbuje jeszcze ras samemu zarobić kabel prosty jak tylko kupię końcówki.

A ha. Po podłączeniu którego kolwiek z tych kabli ani na routerze ani na karcie w kompie nie świeci żadna dioda.

Macie jeszcze jakieś pomysły???


(roobal) #7

Mam akurat ten sam router, niestety nie mam pod ręką kabla skrosowanego, więc nie sprawdzę czy switch sam się dostosowuje do kabla.

To jest kabel prosty, a czterożyłowy, bo tak naprawdę więcej nie potrzeba do połączenia komputera z routerem.

Rozumiem, że jednak na skrosowanych działa? Widocznie switch sam się dostosowuje, aż z ciekawości to sprawdzę, jak będę miał kabel skrosowany. Skoro tam działa to podłącz się do routera na Mandrivie, odpal terminal i pokaż wynik:

ifconfig -a

lspci -k

Pozdrawiam!


(Kamfin0) #8

Zrobiłem jak pisałeś a o to wyniki:

ifconfig -a

eth0 Link encap:Ethernet HWaddr 00:02:2A:E2:B5:E6  

          inet addr:192.168.1.103 Bcast:192.168.1.255 Mask:255.255.255.0

          UP BROADCAST RUNNING MULTICAST MTU:1500 Metric:1

          RX packets:197 errors:0 dropped:0 overruns:0 frame:0

          TX packets:174 errors:0 dropped:0 overruns:0 carrier:0

          collisions:0 txqueuelen:1000 

          RX bytes:214996 (209.9 KiB) TX bytes:19358 (18.9 KiB)

          Interrupt:17 Base address:0xe000 


eth1 Link encap:Ethernet HWaddr 00:14:85:8E:D9:05  

          UP BROADCAST MULTICAST MTU:1500 Metric:1

          RX packets:0 errors:0 dropped:0 overruns:0 frame:0

          TX packets:0 errors:0 dropped:0 overruns:0 carrier:0

          collisions:0 txqueuelen:1000 [/size]

          RX bytes:0 (0.0 b) TX bytes:0 (0.0 b)

          Interrupt:16 Base address:0x6000 


lo Link encap:Local Loopback  

          inet addr:127.0.0.1 Mask:255.0.0.0

          UP LOOPBACK RUNNING MTU:16436 Metric:1

          RX packets:880 errors:0 dropped:0 overruns:0 frame:0

          TX packets:880 errors:0 dropped:0 overruns:0 carrier:0

          collisions:0 txqueuelen:0 

          RX bytes:48380 (47.2 KiB) TX bytes:48380 (47.2 KiB)

lspci -k

00:00.0 Host bridge: nVidia Corporation nForce2 IGP2 (rev c1)

        Kernel driver in use: agpgart-nvidia

00:00.1 RAM memory: nVidia Corporation nForce2 Memory Controller 1 (rev c1)

        Subsystem: nVidia Corporation Device 0c17

00:00.2 RAM memory: nVidia Corporation nForce2 Memory Controller 4 (rev c1)

        Subsystem: nVidia Corporation Device 0c17

00:00.3 RAM memory: nVidia Corporation nForce2 Memory Controller 3 (rev c1)

        Subsystem: nVidia Corporation Device 0c17

00:00.4 RAM memory: nVidia Corporation nForce2 Memory Controller 2 (rev c1)

        Subsystem: nVidia Corporation Device 0c17

00:00.5 RAM memory: nVidia Corporation nForce2 Memory Controller 5 (rev c1)

        Subsystem: nVidia Corporation Device 0c17

00:01.0 ISA bridge: nVidia Corporation MCP2A ISA bridge (rev a3)

        Subsystem: Giga-byte Technology Device 0c11

00:01.1 SMBus: nVidia Corporation MCP2A SMBus (rev a1)

        Subsystem: Giga-byte Technology Device 0c11

        Kernel driver in use: nForce2_smbus

        Kernel modules: i2c-nforce2

00:02.0 USB Controller: nVidia Corporation MCP2A USB Controller (rev a1)

        Subsystem: Giga-byte Technology Device 5004

        Kernel driver in use: ohci_hcd

        Kernel modules: ohci-hcd

00:02.1 USB Controller: nVidia Corporation MCP2A USB Controller (rev a1)

        Subsystem: Giga-byte Technology Device 5004

        Kernel driver in use: ohci_hcd

        Kernel modules: ohci-hcd

00:02.2 USB Controller: nVidia Corporation MCP2A USB Controller (rev a2)

        Subsystem: Giga-byte Technology Device 5004

        Kernel driver in use: ehci_hcd

        Kernel modules: ehci-hcd

00:06.0 Multimedia audio controller: nVidia Corporation MCP2S AC'97 Audio Controller (rev a1)

        Subsystem: Giga-byte Technology Device a002

        Kernel driver in use: Intel ICH

        Kernel modules: snd-intel8x0

00:08.0 PCI bridge: nVidia Corporation MCP2A PCI Bridge (rev a3)

        Kernel modules: shpchp

00:09.0 IDE interface: nVidia Corporation MCP2A IDE (rev a3)

        Subsystem: Giga-byte Technology Device 5002

        Kernel driver in use: pata_amd

        Kernel modules: pata_amd, amd74xx

00:0b.0 IDE interface: nVidia Corporation nForce2 Serial ATA Controller (rev a3)

        Subsystem: Giga-byte Technology Device b002

        Kernel driver in use: sata_nv

        Kernel modules: sata_nv

00:1e.0 PCI bridge: nVidia Corporation nForce2 AGP (rev c1)

        Kernel modules: shpchp

01:09.0 Ethernet controller: Realtek Semiconductor Co., Ltd. RTL-8139/8139C/8139C+ (rev 10)

        Subsystem: Realtek Semiconductor Co., Ltd. RTL-8139/8139C/8139C+

        Kernel driver in use: 8139too

        Kernel modules: 8139cp, 8139too

01:0b.0 Ethernet controller: Realtek Semiconductor Co., Ltd. RTL-8139/8139C/8139C+ (rev 10)

        Subsystem: Giga-byte Technology GA-7VM400M/7VT600 Motherboard

        Kernel driver in use: 8139too

        Kernel modules: 8139cp, 8139too

02:00.0 VGA compatible controller: nVidia Corporation NV18 [GeForce4 MX 440 AGP 8x] (rev a4)

        Kernel driver in use: nouveau

        Kernel modules: nouveau, nvidiafb

A ha zapomniałem napisać wcześniej, że na tym samym dysku co Mandriva mam windowsa ale wydaje mi się że to nie ma nic do rzeczy.

Jak dzisiaj włączyłem windowsa to bez problemu uzyskuję połączenie więc sprzęt jest sprawny.

-- Dodane 09.01.2011 (N) 13:28 --

HEEEE nie wiem jak to się stało ale zadziałało.

Wklepałem tylko te dwa polecenia wrzuciłem wyniki tutaj zachodzę a tu psikus. Działa wszystko.

Nie mam pojęcia jakim cudem


(roobal) #9

Jak widzisz, komputer łączy się z routerem, ponieważ widać, że pobrał adres sieciowy, maskę i adres rozgłoszeniowy.

Pozdrawiam!