Przeczytałem wiele tematów na wielu forach i korzystałem z rad tam zamieszczonych. Niestety nic to nie dało. Połączenia jak nie było tak nie ma. Do tego co napisałem wyżej dodam że mam (w tym kompie z Mandrivą) zainstalowaną kartę bezprzewodową tenda. W centrum sterowania mandriva linux 2010.1 po kliknięciu w sprzęt- karty sieciowe mam dwa RTL-8139/8139C/8139C+ oraz jedno 88W8335[Libertas]802.11b/g.
Kiedy próbuję skonfigurować za pomocą dwóch pierwszych pojawia mi się "Wystąpił błąd podczas testu połączenia sieciowego. Próbowałem na wszelkie możliwe sposoby.
Gdy wybiorę 88W8335… pojawia się komunikat "Nie można uzyskać dostępu do nośnika “Main Media”.
W centrum konfiguracji sieci mam do wyboru dwa RTL… jedno eth1 drugie eth0 po kliknięciu “Połącz” przy którymś z nich po prostu nic się nie dzieje.
Router jest w ogóle sprawny? Kablem skrosowanym łączysz dwa komputery, czy komputery z routerem? Jeśli komputery z routerem, to jest to błąd, bo wątpię, aby switch w twoim routerze posiadał opcję auto MDI-MDIX. Jaki to w ogóle router?
Router to pentagarm p6331. Łącze kablem skrosowanym router z komputerem. Tak samo jak komputery z windą ale na windach i xp i 7 kabel działają a na linuxie nie. Router jest na pewno sprawny ponieważ na tym sprzęcie działa laptop z xp i komp z 7 i nie ma problemów ani porzy dzieleniu plików ani z połączeniem. Sprawdzałem na każdym gnieździe.
Nie podałeś dokładnego modelu, routerów z tej serii jest kilka modeli ale to już nie ważne jest w tej chwili.
Komputer z routerem, a konkretniej z wbudowanym w niego switchem łączy się kablem prostym, a na stronie producenta nie ma żadnej wzmianki o MDI-MDIX. Spróbuj połączyć komputery kablem prostym.
Router to pentagaram cebrus P6331-42 (tyle na nim napisane) W jego instrukcji nic nie znalazłem na temat MDI-MDIX. Podłączyłem komputer kablem prostym i również nic. Mam 3 kable 2 skrosowane 1 prosty i jeden jakiś dziwny który był dołączony do routera (czterożyłowy). Wszystkie cztery działają na windach a żaden nie działa na mandriva. To samo było na debianie dlatego przeinstalowałem na mandrive.
Spróbuje jeszcze ras samemu zarobić kabel prosty jak tylko kupię końcówki.
A ha. Po podłączeniu którego kolwiek z tych kabli ani na routerze ani na karcie w kompie nie świeci żadna dioda.
Mam akurat ten sam router, niestety nie mam pod ręką kabla skrosowanego, więc nie sprawdzę czy switch sam się dostosowuje do kabla.
To jest kabel prosty, a czterożyłowy, bo tak naprawdę więcej nie potrzeba do połączenia komputera z routerem.
Rozumiem, że jednak na skrosowanych działa? Widocznie switch sam się dostosowuje, aż z ciekawości to sprawdzę, jak będę miał kabel skrosowany. Skoro tam działa to podłącz się do routera na Mandrivie, odpal terminal i pokaż wynik: