Mandriva Linux - Problem z instalacją

Witam. Mam problem z zainstalowaniem Mandriva Linux. Wkładam płytę do cd romu przy starcie komputera i nic, nie czyta jej (gdy zorbie to samo z płytą np. wina to odpala z płyty). Jak odpalam z windowa to odpala się panel i jest do wyboru install itd. klikam na install i nic się nie dzieje. (Tak na marginesie: nie mam czytnika dyskietek, tylko czytnik kart pamięci)

Dołączam screeny:

Atutorun:

http://img180.imageshack.us/img180/2915/autorunvx3.jpg

Zawartość płyty:

http://img136.imageshack.us/img136/126/plikiln6.jpg

Zakładam, że ustawiłeś w BIOS-ie bootowanie z CD-Rom jako pierwsze, jeżeli tak to kliknij “Install Mandriva Linux”. A najlepiej jeżeli nie czujesz się jeszcze pewnie instalując Linuksa - to poczytaj o instalacji Madrivy - poradników po polsku jest sporo - wystarczy użyc Google.

Pozdrawiam i zyczę udanej instalacji

Z tego co widzę ta Mandriva jest na płycie DVD i się ją kupuje,więc jak masz uszkodzoną płytę to napisz do pomocy technicznej.

Problem polega na tym, że nie da się kliknąć install, a mimo że w biosie jest ustawione by odpalało płytki to tej nie odpala.

Ja ją sam nagrałem z obrazu płyty, który pobrałem, może nie wystarczyło tylko nagrać?

Temat odblokowuję. Sprawa się wyjaśniła. Kolega się pomylił, nie ma wersji Xtreme ale zwykłą (darmową jak kto woli).

Dawid12345 , Twój post > /dev/null.

To mogą być dwa powody :

1. Suma kontrolna obrazu iso może być skopana - sprawdź ją programem md5sum pod Windowsem – program ten znajdziesz w sieci

2. Czy wypalałeś jako obraz płyty?

Pozdrawiam

marik123 proszę zapoznaj się z tą stroną oraz tym tematem, a następnie popraw tytuł tematu, używając przycisku icon_edit.gif

@UP

Gotowe. Sorka za kłopoty… Już lepiej się nie da nazwać tematu.

1. Ok sprawdzę i dam edita.

2. Obraz płyty odpaliłem Alkoholem i zawartość obrazu płyty nagrałem na płytę.

Sume kontrolną znajdziesz na płycie z Mandrivą w pliku “md5sum”

Pozdrawiam

Ja mam obraz płyty Mandrivy i na niej nie znajduje się żaden folder o nazwie sterowniki,więc najwidoczniej ściągnąłeś jakąś zmodyfikowaną wersję i pewnie dlatego nie działa.Ściągnij Mandrivę z oficjalnej strony bedziesz miał pewność,że będzie działać.

Mandriva 2008 free

Do nagrywania obrazów płyt polecam Image Burn jest niezawodny :slight_smile:

Pozdrawiam!

Pobiorę jeszcze raz… może najprostsze rozwiązania są najlepsze. Nie będzie mnie może cały dzień to się przez ten czas pobierze i lukne wieczorkiem.

@Edit

Pobrałem jeszcze raz i jest tak samo, obraz jest ok.