Mandriva nie uruchamia się i "set failed on device wlan0"


(Dziara667645121) #1

Witam, spróbuje opisać swój problem.

Otóż komputer działał normalnie, ale dziś coś sie zepsuło. System się ładuje, potem pojawiają tekst na ekranie (coś jakby test czy wszystko działa), a potem na ekranie jest tylko biała kreska na czarnym ekranie. Pisze tam (w tym ,,teście" ) coś w stylu: set failed on device wlan0. A wcześniej obok wlan0 jest jakiś error. Przepraszam że piszę tak ogółowo, ale działam na Live CD i dodatkowo mam spore problemy z internetem więc mam nadzieje że tyle wystarczy.

Czy to http://forum.dobreprogramy.pl/mandriva-linux-2007-nie-startuje-t182933.html może mi pomóc?


(dragonn) #2

Masz może możliwość zrobienia zdjęcia ekranu (aparatem z tego błędu). Co do tego linku tam chyba jest inny problem. wlan0 to interfejs karty sieciowej bezprzewodowej. Działa cie Recorve Mode?


(Dziara667645121) #3

Oto zdjęcia:

Sorry za jakość ale mam aktualnie tylko telefon z aparatem 1.3... Mam nadzieje że widać.

Może i działa, ale niestety nie wiem jak to uruchomić, oraz co to jest w ogóle.


(dragonn) #4

W GRUBie (lista wyboru) systemów wybierasz coś z Ubuntu cośtam (Recorve Mode), jeżeli ie widzisz tego ekranu, to podczas napisu Loding GRUB wciskasz parę razy esc.


(Dziara667645121) #5

Mam mandrive (2009.1) a nie Ubuntu, sorry że wcześniej nie powiedziałem..

Ale spróbuje z tym esc

Edit:

Po nacisnieciu esc przechodze w tryb tekstowy. co tam mam zrobic?

Ktos mi poradzil ze powinienem zauktalizowac sterowniki, jednak nie wiem jak to zrobic. Licze na wasza pomoc.


(dragonn) #6

No coż na mandrivie się nie znam, pokaż może co to za tryb tekstowy, albo to jest grub.


(roobal) #7

Jeśli dobrze pamiętam, to w Mandrivie Esc włącza tryb gadatliwy (verbose), czyli wyłącza ekran rozruchu i widać co jest uruchamiane podczas ładowania systemu :slight_smile:

Pozdrawiam!


(dragonn) #8

O to może się wreszcie coś ciekawego dowiem co nie chodzi :wink: , zrób parę zdjęć jeżeli będzie pisać co innego niż ostatnio.


(Dziara667645121) #9

Włączam ten tryb tekstowy i tam mam do wyboru

linux

linux-nonfb

Wybieram to drugie (to pierwsze uruchamia zwykłego jak wiecie)

i tam przeprowadzane są różne testy

Zrobiłem kilka fot ale wszystko dzieje sie szybko więc nie za dużo ich jest, oraz nie są one jakies idealne.

Mam nadzieje że te zdjęcia pomogą

Ps. Można w jakiś sposób przerzucić pliki z dysku na pendrive korzystając z Live CD? Może konsola która uruchamia się po tych testach byłaby pomocna w tej sprawie?


(roobal) #10

Oczywiście, że można. Uruchamiasz LiveCD, jeśli partycje, które Cię interesują się nie zamontowały to zrób to ręcznie przy pomocy polecenia mount.

Jeśli logujesz się do powłoki to owszem możesz sobie skopiować wszystko poleceniem cp albo przy pomocy konsolowego menedżera plików Midnight Commander (podobny do dosowego Norton Commandera :slight_smile: ), tak będzie najszybciej, jeśli masz sporo tych plików :slight_smile:

Pozdrawiam!


(Dziara667645121) #11

Po wpisaniu mount:

none on / type unionfs (rw)

none on /proc/sys/fs/binfmt_misc type binfmt_misc (rw)

/dev/sdf1 on /media/disk type vfat (rw,nosuid,nodev,uhelper=hal,uid=500,utf8,shortname=mixed)

Kiedy w Dolphinie chcę wybrać partycje nadole pojawia się:

Błąd podczas próby dostępu do 'Volume(ext3)', system zgłosił:

org.freedesktop.Hal.Device.PermissionDeniedByPolicy: org.freedesktop.hal.storage.mount-fixed auth_admin_keep_always <-- (action, result)

Co źle wpisuje?


(roobal) #12

Ty miałeś zamontować przy pomocy polecenia mount wybraną partycję a nie wpisywać samo mount, powinieneś to zrobić tak:

mount /dev/partycja /punkt/montowania

gdzie: /dev/partycja - tu masz podać partycję, którą chcesz montować, tutaj już Ty musisz znać swój układ partycji; /punkt/montowania - tu podajesz katalog, w którym partycja ma być montowana, np. /mnt.

Partycję musisz zamontować jako root.

Pozdrawiam!


(Dziara667645121) #13

Kurde...

Problem jest taki że ja nie znam układu partycji...

Szukałem na google i troche poczytałem. O to co mi wyszło:

Weszłem w /dev/disk wpisałem to w konsole (mount /dev/disk /mnt) i wywala błąd

mount: you must specify the filesystem type

Wpisałem system pliku (wpisałem ext3) i wywala tam dość długi komunikat który mi nie pomaga:

[root@localhost guest]# mount ext3 /dev/disk /mnt

Usage: mount -V : print version

       mount -h : print this help

       mount : list mounted filesystems

       mount -l : idem, including volume labels

So far the informational part. Next the mounting.

The command is `mount [-t fstype] something somewhere'.

Details found in /etc/fstab may be omitted.

       mount -a [-t|-O] ... : mount all stuff from /etc/fstab

       mount device : mount device at the known place

       mount directory : mount known device here

       mount -t type dev dir : ordinary mount command

Note that one does not really mount a device, one mounts

a filesystem (of the given type) found on the device.

One can also mount an already visible directory tree elsewhere:

       mount --bind olddir newdir

or move a subtree:

       mount --move olddir newdir

One can change the type of mount containing the directory dir:

       mount --make-shared dir

       mount --make-slave dir

       mount --make-private dir

       mount --make-unbindable dir

One can change the type of all the mounts in a mount subtree

containing the directory dir:

       mount --make-rshared dir

       mount --make-rslave dir

       mount --make-rprivate dir

       mount --make-runbindable dir

A device can be given by name, say /dev/hda1 or /dev/cdrom,

or by label, using -L label or by uuid, using -U uuid .

Other options: [-nfFrsvw] [-o options] [-p passwdfd].

For many more details, say man 8 mount .

Próbowałem z różnymi katalogiami i plikami i ciągle to samo. Znalazłem coś na temat man mount, ale to mi nie pomogło. Pojawia się:

MOUNT(8) Linux Programmer's Manual MOUNT(8)


NAME

       mount - mount a file system


SYNOPSIS

       mount [-lhV]


       mount -a [-fFnrsvw] [-t vfstype] [-O optlist]

       mount [-fnrsvw] [-o options [,...]] device | dir

       mount [-fnrsvw] [-t vfstype] [-o options] device dir


DESCRIPTION

       All files accessible in a Unix system are arranged in one big tree, the

       file hierarchy, rooted at /. These files can be spread out over sev‐

       eral devices. The mount command serves to attach the file system found

       on some device to the big file tree. Conversely, the umount(8) command

       will detach it again.


       The standard form of the mount command, is

              mount -t type device dir

       This tells the kernel to attach the file system found on device (which

       is of type type) at the directory dir. The previous contents (if any)

       and owner and mode of dir become invisible, and as long as this file

       system remains mounted, the pathname dir refers to the root of the file

       system on device.


       Three forms of invocation do not actually mount anything:

              mount -h

       prints a help message;

              mount -V

       prints a version string; and just

              mount [-l] [-t type]

       lists all mounted file systems (of type type). The option -l adds the

       (ext2, ext3 and XFS) labels in this listing. See below.


lines 1-38

Czytałem też na temat pliku /etc/fstab który miał mi być pomocny jednak pisze w nim tylko:

none / unionfs rw 0 0

a to chyba nie jest mi pomocne.

Czyli w skrócie mam pełno informacji których nie umiem wykorzystać... ;/

Czekam na wasze rady.


(dragonn) #14

Na pewno nie /dev/disk, pokaż wynik

sudo fdisk -l

Na pewno będzie coś /dev/sda


(roobal) #15

Bo Ty przeglądałeś /etc/fstab systemu uruchomionego z LiveCD :slight_smile: Zrób tak jak pisał dragonn.

Pozdrawiam!


(Dziara667645121) #16

Dzięki za tą komende już działa :smiley:

Tak myślałem że będzie to sda1 jednak wpisywałem /dev/disk/sda1 zamiast /dev/sda1 ponieważ plik sda1 zobaczyłem tylko w folderze disk.

Hmm no dobra teraz widze rozwiąznie tylko takie że przerzucę ważne dla mnie dane na pendrive i zainstaluje Mandrive poraz kolejny...

Szkoda że nie dało rady naprawić tego błędu który nie pozwala załadować sie systemowi.

dragonn i roobal dzięki za pomoc:D Jedak mam jeszcze jedno pytanie.

Może ktoś mi wytłumaczyć dlaczego system się nie ładuje tylko przez to, że sterowniki do wlan0 są hmm zepsute? Wydaje mi się że to coś poważniejszego i mam nadzieje że mi to wytłumaczycie w sposób zrozumiały :slight_smile:

Pozdawiam.

Edit:

Jak dostać się do reszty partycji (sda2 5 6)? Jak próbuje tam wejść tak jak do sda1 pojawia się błąd że musze dać system plików. Jaki musze dać?

Musze sprawdzić inne partycje bo na sda1 nie ma nic, jest to partycja na której wsumie nic nie ma, tzn jest mandriva ale nie ma tam moich plikówi itd.


(B Brachaczek) #17

Ten linux-nonfb to na działającym systemie normalnie uruchamia Mandrivę z tą jedyną różnicą, że zamiast splasha jest wyświetlane kulturalne wyjście ze startowania systemu. Jaka właściwie jest ostatnia linijka, jeśli bootujesz linux-nonfb? Bo na screenach widzę anacrona, ale na tym raczej chyba nie koniec.

Robisz np.

mount /dev/sda5 /mnt

i wypisuje Ci, że musisz podać system plików? System plików podaje się po opcji -t , np. -t ext4 albo ext3, ale coś mi śmierdzi ta nieporadność mounta.


(Dziara667645121) #18

Ostatnią linijke umieściłem na zdjęciu (nie jestem pewny), ale zaraz po testach pojawia się krótki komunikat a potem normalna konsola. (Oczywiście chodzi o tryb tekstowy.)

Po wpisaniu :

mount /dev/sda5 /mnt

Pojawia się:

mount: you must specify the filesystem type

Po wpisaniu np :

mount -t ext3 /dev/sda2 /mnt

Pojawia się komunikat:

mount: wrong fs type, bad option, bad superblock on /dev/sda2,

       missing codepage or helper program, or other error

       In some cases useful info is found in syslog - try

       dmesg | tail or so

(roobal) #19

W skrócie, wyłączony jest frame buffer (bufor ramki), taki bajer który odpowiada między innymi za wyświetlanie splasha, ustawianie rozdzielczości konsoli i wyświetlanie logo w konsoli podczas ładowania systemu :slight_smile:

Próbowałeś uruchomić Xserver poleceniem startx? Bo z tego co piszesz wynika, że system się uruchamia a jedynie Xserver nie startuje. Jeśli masz dostęp do konsoli to możesz dodać sterowniki do WiFi do czarnej listy lub usunąć moduł:

rmmod nazwa_sterownika

Jesteś pewny, że to jest Ext3? I czy przypadkiem sda2 to nie jest partycja rozszerzona? Tak jak napisał mount , wklej na forum wynik polecenia dmesg | tail ale wykonaj montowania tej partycji inaczej wynik nic nie da, tzn. wykonaj jeszcze raz mount -t ext3 /dev/sda2 /mnt i po tym wykonaj dmesg | tail i wklej tu wynik :slight_smile:

Pozdrawiam!


(Dziara667645121) #20

Wynik dmesg | tail :

Shorewall:net2fw:DROP:IN=wlan0 OUT= MAC=00:80:c6:e9:e8:e3:00:02:6f:3e:fa:67:08:00 SRC=94.23.238.74 DST=81.15.247.245 LEN=60 TOS=0x00 PREC=0x00 TTL=57 ID=39016 DF PROTO=TCP SPT=32884 DPT=43413 WINDOW=5840 RES=0x00 SYN URGP=0

Shorewall:net2fw:DROP:IN=wlan0 OUT= MAC=00:80:c6:e9:e8:e3:00:02:6f:3e:fa:67:08:00 SRC=94.23.238.74 DST=81.15.247.245 LEN=60 TOS=0x00 PREC=0x00 TTL=57 ID=39016 DF PROTO=TCP SPT=32884 DPT=43413 WINDOW=5840 RES=0x00 SYN URGP=0

Shorewall:net2fw:DROP:IN=wlan0 OUT= MAC=00:80:c6:e9:e8:e3:00:02:6f:3e:fa:67:08:00 SRC=94.23.238.74 DST=81.15.247.245 LEN=60 TOS=0x00 PREC=0x00 TTL=57 ID=39017 DF PROTO=TCP SPT=32884 DPT=43413 WINDOW=5840 RES=0x00 SYN URGP=0

Shorewall:net2fw:DROP:IN=wlan0 OUT= MAC=00:80:c6:e9:e8:e3:00:02:6f:3e:fa:67:08:00 SRC=94.23.238.74 DST=81.15.247.245 LEN=60 TOS=0x00 PREC=0x00 TTL=57 ID=39018 DF PROTO=TCP SPT=32884 DPT=43413 WINDOW=5840 RES=0x00 SYN URGP=0

Shorewall:net2fw:DROP:IN=wlan0 OUT= MAC=00:80:c6:e9:e8:e3:00:02:6f:3e:fa:67:08:00 SRC=94.23.238.74 DST=81.15.247.245 LEN=60 TOS=0x00 PREC=0x00 TTL=57 ID=39019 DF PROTO=TCP SPT=32884 DPT=43413 WINDOW=5840 RES=0x00 SYN URGP=0

Shorewall:net2fw:DROP:IN=wlan0 OUT= MAC=00:80:c6:e9:e8:e3:00:02:6f:3e:fa:67:08:00 SRC=88.213.216.56 DST=81.15.247.245 LEN=90 TOS=0x00 PREC=0x00 TTL=116 ID=15207 PROTO=UDP SPT=15354 DPT=32786 LEN=70

Shorewall:net2fw:DROP:IN=wlan0 OUT= MAC=00:80:c6:e9:e8:e3:00:02:6f:3e:fa:67:08:00 SRC=86.126.162.69 DST=81.15.247.245 LEN=90 TOS=0x00 PREC=0x00 TTL=118 ID=50461 PROTO=UDP SPT=14178 DPT=32786 LEN=70

attempt to access beyond end of device

sda2: rw=0, want=4, limit=2

EXT3-fs: unable to read superblock