Witam, sciagnęłam wlaśnie Mandriva One Live CD, bo chciałam się zapoznać ze środowiskiem linux (po raz pierwszy) na komputerze. Jeśli chodzi o estetykę, to jak dla mnie jest ładniejsza od winXP tzn bardziej przyjazna dla użytkownika. Ale niestety pojawł się ZONK, ponieważ nie wiem dlaczego, Mandriva chodzi ze strasznym opóźnieniem ( nie instalowałam jej tylko, odpaliłam z płyty) Czyli jak np. chce przesunąć jakieś “okno” lub coś napisać w openoffice to późno reaguje na to co robie klawiaturą i myszką. Zresztą wszystko co chce otworzyć, to chwile to trwa. Nie wiem, czy to jest spowodowane tym, że Madriva korzysta z płyty CD czy może dlatego, że komputer nie radzi sobie z jej wymaganiami (chciaż nie sądze) ? A i jeszcze komponenty sprzętowe rozpoznał źle, bo np. drukarka moja to HP 8150, a widzi ją jako HP 8100 Chyba trzebaby było aktualizować Mandrive o nowe sterowniki, ale jak na razie to, nie mam zamiaru instalować jej na dysku skoro tak dziwnie chodzi.
Podaje moją konfigurację sprzętową:
Płyta główna - GIGABYTE
Procesor - AMD Athlon 2500+ Barton, 1,8 GHz
Pamięć - 256 MB
Karta graficzna - ATI Radeon 9200 SERIES
CD/DVD ROM - 40x
Dysk - 80 GB
System - WindowsXP Professional
Będe wdzęczna za udzielenie mi jakiejkolwiek pomocy z Waszej strony. Pozdrawiam i Dziękuje
Hmmm… a miałam nadzieję, że to nie wina sprzętu Przed odpaleniem Mandrivy sprawdzałam konfiguracje sprzętowe i pisało, że wystarczy minmalne 256 MB Ram’u etc więc myślałam, że bedzie okej. Ale z drugiej strony nie napisali ile tak naprawdę sprzęt powinien mieć tej pamięci etc. No nic dziękuje. Widocznie teraz jest wszystko dla super, hiper sprzętów o niewiadomo jakich wymaganiach sprzętowych Pozdrawiam
Złączono Posty: 28.01.2007 (Nie) 12:07
Czy podczas instalacji Mandrivy można wybrać środowisko np. KDE lub IceWM, bo podobno w Mandriva 2006 Free można było wybrać i nawet chodziła na starszych sprzętach niż mój. Podsumowując, czy mam szanse wybrac inne środowisko podczas instalacji w Mandrivie 2007 Live CD, czy tylko to obowiązuje w Mandrivie 2006? Z góry dziękuje za pomoc
Ja mam Durona 700mhz 256mega ram i mi mandriva śmiga,zero opuznienia.
Ale ja Tą wersje zainstalowałem i dlatego dobrze dzieła,kazda wersja live cd i gdy pracujesz live cd to jest opuznienie,czasem wieksze czasem mniejsze,zainstaluj mandrive i problem zniknie
No właśnie, wiedziałam, że musi pójść na innym sprzęcie niż mój ( mam na myśli słabszy) i że do końca fiesta nie miał racji I teraz mam (mam nadzieje, że ostatnie ) pytanie. Czy mandriva, może poprawnie rozpoznać drukarkę ( bo widzi ją jako HP 8100 a powinno być HP 8150) i czy da sie grać na mandrivie gry, które na codzień chodza pod windowsXP Professional? Wiem, że zadaje dużo pytań, ale ja próbuje zaprzyjaźnić się z linuxem Z góry dziękuje za pomoc
PS. Żeby zainstalować Mandrive to musiałabym utworzyć dla niej partycje, ale na razie chcę ją tylko przetestować i jak mi się spodoba to w przyszłość utworze dla niej miejsce
No nie na wszystkie.Można emulowac niekture gry programem WINE.
Jest dużo gier na linuxa
Ja robie tak.Mam dysk 80gb robie se partycje i zostawiam wolne 10gb i przy instalacji daje opcje utwurz partycje na ciagłej wolnej przestrzeni i instalka sama sobie robi partycje itp
Złączono Posty: 29.01.2007 (Pon) 16:15
teraz zauwarzylem że predkość twojego napedu wynosi 40x
Wiesz Dawidos, mandriva jest bardziej zaawansowana graficznie niż ubuntu. Lecz ubuntu szybciej chodzi i działa na prawie każdym komputerze. Poza tym jest samowystarczalna dla użytkowników ktorzy niepotrzebują tych wszystkich gadżetow np.w windows vista. Prędkśćc cd romu jest wystarczalna, problem tkwi w pamięci, ponieważ Mandriva korzysta tzw pamięci podrecznej (chyba tak się to nazywa) (256 MB zużywa) i dlatego nawet 512 MB niewystarcza dla systemu. Warto dlatego instalowac system już na jakiejś partycji niż brać z cdRom’u. Podsumowując Madriva jest dla ludzi, którzy cenią sobie wygląd jej i lubią jak ma duzo fajnyh opcji. Natomiast ubuntu jest dla ludzi, którzy chcą mieć szybki system, a wszystkie zaawansowane opcje sa im zbędne, bo te programy, które są juz zainstalowane w zupełności wystarczają Nie jestem ekspertem w linuxie (i nie chcę polemizować), ale to są moje pierwsze wrażenia, ktore przeważyły, że jednak wolałabym miec ubuntu:) A co do gier, to słyszałam, że jest inny linux na którym da sie grac, ale nie pamiętam nazwy. A tak a propos Mandrivy to można ją zainstalować na dysk pomimo, że jest to wersja Live CD? Bo w ubuntu jest specjalna ikonka, która pomaga tą czynność wykonać Pozdrawiam Ciepło