MANDRIVA vs UBUNTU 6.12

Chcesz rady? To masz: NIE INSTALUJ MANDRIVY BO TO SYF!! Mandriva to bug za bugiem. Ubuntu to tylko 700mb to tak wiele? Na mandrivie długo nie pociągniesz…zaraz będzie jeden format po drugim. Co do partycjowainia to zrób tak by te 6gb nie było przydzielone do żadnej partycji a w instalatorze wybierz automatyczne partycjowanie. Soft sam ci podzieli jak trzeba. Xp’ka nie musisz usuwac. Jak na xp doinstalujesz linuksa będziesz miał wybór systemu.

Pozdro

Uzywam Mandrivy 2007 Free od dluzszego czasu - i nie wiem skad ta zla opinia. Ubuntu, nawet Suse nie wspominajac o Debianie i Fedorze sa rzeczywiscie lepsze - ale z tym bug za bugiem przesadzasz - podaj KONKRETNY przyklad, bo tak to pisac moze kazdy

Ja też używam mandrivy od Listopada i jakoś bardzo fajnie mi chodzi. Nic się nie dzieje.

Ok. Spróbuje Ubuntu 6.12. Kupiłem nawet płytki dzisiaj :slight_smile: dajcie linka z którego go pobiorę. Ważne żeby był po polsku. Czym mogę oddzielić te 6GB od partycji???

Proszę o szybką odpowiedź.

Pozdrawiam.

ubuntu.pl ?

google na prawdę nie gryzie…

A i taka mała uwaga. Dzięki za info na temat Mandrivy 2007. Sam stwierdziłem że narazie to ■■■■, bo wszystko co nowe ma błędy(Vista itp, itd) Ja pytam o Mandrive 2006 I JESZCZE RAZ PONAWIAM PYTANIE:

CZY 6GB WYSTARCZY NA MANDRIVE 2006??

DZIĘKUJĘ.

Nie wiem czy mandriva 2007 jest taka nowa. Jest już od chyba października albo nawet września.

Wystarczy. Ja kiedyś miałem mandrivę 2007 na 2GB partycji i chodziło

:mrgreen:

Jak kurczę, że gorzej nie napisze :smiley: oddzielić te 6Gb od partycji(dokładnie dwóch). Bawiłem się przed chwilą Partition Magic czy jakoś tak i nie bardzo wiem o co w tym chodzi. Boje się, że zwale sobie dysk. Może mi ktoś wytłumaczyć jak to zrobić w jakiś prostszy sposób??

Złączono Posta : 18.02.2007 (Nie) 13:43

A może Ubuntu6.12 sam sobie wezmie?? Instalator nie ma narzędzia do partycjonowania tak jak WinXP??

Ma - przy instalacji uruchamia się gparted, więc możesz coś pozmieniać.

Ale czy da sie odciąć z jednej parrtycji 4GB a z drugiej 2GB??

Możesz zmienić rozmiar partycji i stworzyć na wolnym miejscu nową - nie wiem jednak czy jest to możliwe na partycjach windowsowych.

Edit:

Zobacz tutaj: http://linuxwpraktyce.pl/2006/05/03/linux-partycje/

Po oglądnięciu prezentacji: Jak zainstalować linuxa z dobreprogramy.pl przeraziłem się. Trochę zabawy i mogę sobie nieźle namieszać. Poza tym wg mnie 6GB to zdeka za mało. Było by tak: 5GB na Linuxa, 512MB na SWAP i reszta na “coś tam” i to “coś tam” jest za małe. Nie wiem. Może się mylę. Jak złapię trochę kasy to kupie sobie dysk 20GB i wtedy za szaleje:)

Owszem - możesz :smiley: Ale jeśli dobrze, na spokojnie sobie przemyślisz, jak chcesz, żeby wyglądały Twoje partycje (i najlepiej rozplanujesz na kartce - to serio skutkuje :slight_smile: ) to nie będziesz miał żadnego problemu.

A co do dysków - faktycznie, 6 GB to nieco mało - zwłaszcza, jeśli będziesz miał jeszcze jakieś dokumentu czy będziesz chciał doinstalować programy

Konkrety? Nic nie mogłem skompilować na mandrivie bo problem za problemem był…po instalacji praogram instalacjiny rpmdrake wywalał błąd…nie bede kontynuował…

jeżeli nie potrafisz poradzić sobie z zależnościami w pakietach to nie obwiniaj za to systemu…

Jest to mój pierwszy post więc witam :slight_smile:

Na Ubuntu przesiadłem się około pół roku temu, używałem go kawałek czasu, ale po dist-upgrade do Edgy Efta zaczęły się robić problemy, 3D nie działało, dźwięk padł, więc przesiadłem się na openSUSE. Tam też się nie zasiedziałem, z braku szybkości ubu i apt-geta ściągnąłem czystą wersje Edgy Eft. I używam go od około 2 tygodni, i jak dotąd nie miałem żadnych problemów, nawet zamontowałem Beryla na AIGLXie :smiley: Ogólnie jest super, polecam Ubuntu każdemu, mam kolegę który używam Mandrivy i się przez to bardzo do linuksa zniechęcił, ale niedawno zaczął używac ubuntu i sobie chwali. Ja man nie używałem i nie mam takiego zamiaru. Może Gentoo, kiedyś :mrgreen:

Była tu poruszana kwestia co jest lepsze - 6.10 czy 6.12 - nic nie jest lepsze. 6.10 nie ma kodeków, bo kodeki są zamknięte i dlatego nie są dołączane do oficjalnych wydań Ubuntu. I prawdopodobnie nie będą. Takie są idee tego projektu, stawiające na Wolne Oprogramowanie, ale przecież nikt nam nie zabrania doinstalować niewolnych kodeków, wystarczy jedno polecenie przez apt i 30 sekund czekania.

Dokładnie, tylko ubu 6.12 ma jeszcze ubuneo co bardzo pomaga nowym. :mrgreen:

A osobiście mam ubuntu na lapie i jest to jedno z najlepszych distro.

I już znalazłem rozwiązanie. Zakupie sobie jakiś w dobrym stanie dysk 20GB i na nim postawie Linuxa. Ile może kosztować taki dysk?? Z 50PLN??

Fernando : ja zaczynałem od Ubuntu 6.06, bez zadnych kodekow, ubuneo itp. i jako n00b recznie instalowalem sterowniki :mrgreen: a niektórym brakuje po prostu troche zawzięcia, ja jak się uwziąłem to i AIGLXa postawiłem :smiley:

Jest jakaś strona w Polsce na której można zamówić za free Lunuxa żeby został wysłany pocztą??