MANDRIVA vs UBUNTU 6.12

w ubuntu tez mozna miec KDE

sudo apt-get install kubuntu-desktop…

zreszta na kilkudziesieciu komputerach instalowalem ubuntu i ze tak powiem zjada ono Mandrive na sniadanko…

W ubuntu jedynie http://www.forum.ubuntu.pl -> repozytoria i juz nic wiecej nie trzeba. a jak chce sie poszalec to tez mozna…

Mandriva jest przereklamowana i lata kiedy to ona byla najlatwiejsza itd ma juz za soba.

Sciagnij sobie 6.12 i masz to czego w mandrivie nie ma od poczatku…

Argumenty ze Ubuntu zaiwera niewiele programow zaraz po instalacji sa conajmniej dziwne. Przecierz wystarczy dociagnac z netu i juz masz co chcesz. A w Mandrivie musisz ciagnac cale DVD z czego polowa to zbedny syf, i duplikujace sie programy.

Mam problem z tego tematu nic niewiem. Chce zainstalować ubuntu 6.12 jak? :smiley: Na dysku D mam windowsa a na C chce zainstalować wałśnie ubuntu. Możecie jeszcze wspomnieś jak uruchomić z liveCD.

Licze na szybką odpowiedz z gory dziękuje

wkladasz plyte do napedu

uruchamiasz z niej system ( w biosie bootowanie z CD, lub On-Deamand menu(nie wiem jak to po polsku jest))

reszta jak w prezentacji

Dzięki już sobie poradziłem :slight_smile:

jak zrobić żeby podczas startu komputera wybierać, który system ma się uruchomić?

Zastanawiam sie czy dobrze czytales moj post! Piszesz zebym sobie zainstalowal KDE na ubunt, a jaka mam gwarancje, ze nie padnie mi jak ta padaczka Kubuntu? Mam sobie dociagnac oprogramowanie z neta, do ktorego na Ubuntu nie mam dostepu, po 2 tygodniach meczarni z konfiguracja, a gdybym nie mial w ogole dostepu stalego do neta, wiec jak mam to zrobic, jak mam zainstalowac sobie dodatkowe oprogramowanie? Mowisz, ze mandriva byla najlatwiejsza? Tylko, ze ja z instalacja neta do dzis sie mecze na ubuntu, a na mandrivie wystarczyly 2 klikniecia, instalacja czegokolwiek opiera sie na dwuklku, czego w ubuntu brakuje i nie mowie tu o pakietach deb. gdybys uwazniej czytal moj post, wiedzialbys, ze wczoraj testowalem ta wasza cudowna Ubuntu 6.12, ktora jest gorsza kicha od 6.10 czy nawet 6.06. A bajer, ze ma wszystkie kodeki czy wpsarcie dla neo? Phi kodeki sobie recznie zainstalowale a neo nie uzywam. Mam 4 plyty (lub DVD), moze dla ciebie wiekszosc to syf, ale nie potrzebuje dostepu do internetu, aby zainstalowac sobie mplayera czy xmms.

JA z ubuntu 6.12 nie mam nic wspolnego:) - wiec mnie do tego nie mieszaj, prosze:) Ani nie uzywalem, i uzywac nie zamierzam. Wole miec kontrole nad tym co sie dzieje w moim systemie i zaczynac od “server”

Tylko ze zapominasz o dosc jednej waznej kwestii. W linuxach aplikacja sprzed pol roku to juz niemal antyk, więc i tak bedziesz potrzebowal neta. I czasowo sie wyrowna.

Owszem mandriva BYŁA najlatwiejsza teraz Ubuntu zdecydowanie ja przegonilo (np Click’n run ktore wejdzie niebawem).

W mandrivie instalujesz dwuklikiem pakiety rpm w ubuntu deb wiec nie wiem dlaczego nie mam brac pod uwage pakietow deb.

Co do KDE to nigdy nie mialem do niego przekonania, zreszta tak samo jak do gnome… Wole Enlightenment albo Fluxboxa (nie ze wzgledu na sprzet)

Z netem jaki masz problem?

Może mi ktoś odpowie to jest naprawdę ważne

zainstaluj po prostu ubuntu. Podczas instalacji wykryje CI windowsa. GRUB umiesc w pierwsyzm sektorze dysku (taka nazwa padnie podczas pytania, domyslnie chyba tez tak jest)

ale ja już zainstalowałem ubuntu na jednym dysku jest ubuntu a na drugim windows :slight_smile: to jak?

I co podczas instalacji nie wykryl Ci windowsa?

mowisz o fizycznych dyskach czy o partycjach?

fizyczne dyski. podczas instalacji widzał dwa dyski i dałem mu instaluj na tym, na którym nie mam windowsa. Dysk był czysty. proszę o szybką odpowiedz bo nie mogę się do windowsa dostać!

wklej wynik polecenia

df -a

Złączono Posta _: 03.03.2007 (Sob) 9:52_lub jeszcze lepiej i czytelniej

sudo fdisk -l

Jedrzej_Nowak prosze jaśniej :slight_smile:

w konsoli wpisz to co podal Jedrzej_Nowak i enter a pozniej wklej na forum to co sie pojawi

jak mozesz to powiedz mi jeszcze gdzie jest ta konsola :smiley: :smiley:

Aplikacje => Akcesoria => Terminal

Obywatel roobal pisze bardzo mądrze. :slight_smile: W poniedziałek będę miał dysk 80gb :mrgreen: :mrgreen: :mrgreen: :mrgreen: Więc na mojej starej 40gb będę miał WinXP, a na 80gb Linuxa. Najprędzej z Mandriv to będę miał Mandrive 2006 wersje na 6 DVD.

już sobie poradziłem. Dziękuję wszystkim za cierpliwość