Jesli jestes na prawde poczatkujacy to zapomnij o ubuntu i zabierz sie za mandrive. Mandriva to najprostsza w obsludze dystrybucja linuksa. Nie chce jednak niczego Ci narzucac, wiec polecam sprawdzenie nietylko tych dystrybucji, o ktore pytasz, ale rowniez inne.
Chcesz sie opierac na naszych doswiadczeniach, lecz nigdy nie dowiesz sie czy system Ci odpowiada, dopoki sam go nie przetestujesz.
Przedstawie Ci krotko moje doswiadczenia z tymi dwoma dystrybucjami, o ktore pytasz. Z linuksa korzystam zaledwie od 2 miesiecy, wiec jakims ekspertem tez nie jestem.
Pierwszym Pingwinkiem jaki sobie przygarnalem na swoj dysk twardy byl wlasnie Ubuntu, a dokladnie EdgyEeft. Moje pierwsze wrazenia po instalacji byly negatywne. Wizaualnie w ogole nie przypadl mi do gustu, a obsluga taka sobie. System mnie niezadowolil zarowno wizualnie, jak i funkcjonalnie, wiec zainstalowalem sobie Mandrive. To bylo cudo! Do dzis nie planuje zmieniac tej distro na jakas inna. Inne mnie tak nie zadowalaja (przynajmniej na razie). Testowalem jeszcze OpenSuse 10.2, Kubuntu, Knopix, Debian, Freespire i kiedys dawno temu Linux Mandrake 6.1, a takze system z rodziny BSD - PCBSD:D.
Linux od zawsze kojarzyl mi sie z Red Hat i Mandrake (obecnie Mandriva). Jest to dla mnie wpsnialy system i bardzo latwy w obsludze, jak najbardziej dla poczatkujacych. Natomiast o Ubuntu naczytalem sie jaki to wspanialy system, ze wszystko na nim mozna, ze dla poczatkujacych, ze to i tamto, i takie tam szmery bajery. Dla mnie ubuntu to jedna wielka kicha i porazka, w ogole ten system jest jakis niedorobiony i ma wiele bledow.
Najwyzszy czas przejsc do konkretow! Zrobie male porownanie, wynikajace z moich doswiadczen i subiektywnych odczuc!
- Instalacja systemu:
a) Ubuntu 6.10/Ubuntu 6.12 - system instaluje sie z jednej plyty w wersji LiveCD. Instalacja z tej jednej plyty trwala na moim komputerze tyle samo co instalacja mandriva 2007 free z 4 CD. Instalacja w miare latwa, kazdy sobie powinien z nia poradzic! Jednak rozwiazanie partycjonowania dysku, a dokladnie montowania partycji, jest niewygodny i dla mnie denerwujacy,
b) Mandriva 2007 free/Mandriva 2007 one LiveCD - system instaluje sie bardzo prosto i bezbolesnie, wersja LiveCD instaluje sie na moim komputerze maksymalnie 10 minut, wersja free na 4CD ok 20 do 30 minut. Partycjonowanie i montownie partycji jest bardzo wygodne i bardzo przejrzyste.
- Konfiguracja systemu:
a) Ubuntu 6.10/Ubuntu 6.12 - zaraz po instalacji mialem dzwiek i grafike, ogolnie wszystko dobrze skonfigurowane. Wszystko bylo cacy. Jest tylko jeden problem - instalacja sieci bezprzewodowej WLAN, z ktorej korzystam (sieci przewodowej LAN nie mialem okazji sprawdzac). Tu wlasnie pojawia sie niedorobka systemu i blad, ktory trzeba specjalnie latac. Niedorobka ta polega na tym, ze w momencie aktywacji polaczenia WLAN system sie wiesza. Dopieo po zainstalowaniu nakladki na jadro, system przestaje sie wieszac (to jest wielki blad systemu). Sama konfiguracja WLAN jest meczarnia i porazka (do dzis na zadnej wersji Ubuntu, ani Kubuntu nie udalo mi sie odpalic internetu). Tak na marginesie, wczoraj testowalem ten wasz wspanialy Ubuntu 6.12 i stwierdzam ze z wersji na wersje ten system jest coraz wieksza kicha i porazka! Fajnie ze pojawily sie kodeki, fajnie ze jest wpsarcie dla neo, ale w tej distro powinno byc lepiej dopracowane WLAN, zwlaszcza dla kart z chipsetem RaLink! Tylko w tej dystrybucji sa najwieksze problemy z instalacja WLAN i najwieksze problemy wlasnie z RaLinkiem!
b) Mandriva 2007 Free/Mandriva 2007 One LiveCD - system po instalacji jest w pelni skonfigurowany, zadnyh problemow. Instalacja internetu, czy to przewodowego, czy bezprzewodowego jest bardzo bezbolesna, gdyz konfiguracja internetu jest praktycznie automatyczna. Zeby miec internet na Mandrivie wystarcza 2 klikniecia w przypadku sieci korzystajacej z DHCP (wybor roadzaju polaczenia i potwierdzenie checi polaczenia sie z internetem zaraz po zakonczeniu instalacji). Instalowalem MDV 2007 Free na komputerze mojej dziewczyny, ktora ma wlasnie polaczenie przewodowe bez DHCP. Wystarczylo jednye wpisac IP, brame, DNSy, zatwerdzic i internet chodzi bez problemów.
- Instalacja oprogramowania:
a) Ubuntu 6.10/Ubuntu 6.12 - w moim odzuciu to wyglada tak: jesli nie masz stalego dostepu do internetu zapomnij, ze cos zainstalujesz! Kazdy program, nawet te podstawowe progaramy, trzeba pobierac w repozytoriach z internetu! Jesli nie masz internetu (w dzisiejszych czasach to malo prawdopodobne, lecz sie zdarza) nic nie zainstalujesz. W moim przypadku, gdy nie moge skonfigurowac do dzis swojego polaczenia WLAN, dla mnie Ubuntu jest bezuzytecznym systemem.
b) Mandriva 2007 free - system ten instaluje sie z 4 CD lub 1 DVD. cale potrzebne orpogramowanie, znajduje sie na plytach instalacyjnych. Na tych 4 plytach lub dvd znajduje sie ok 3000 pakietow, w tym m.in. wszystkie niezbedne biblioteki, kompilatory C/C++, GCC, biblioteki GTK+, i inne neiezbedne bioblioteki i oprogramowanie takiego jak: MPlayer, Amarok, gry i duzo by jeszcze wymieniac. Wszystko jest naplytach mozna odrazu zainstalowac lub doinstalowac w kazdej chwili i nie potrzebny jest dostep do internetu. Mandriva w wersji LiveCD oferuje wiecej niz Ubuntu.
- Wydajnosc systemu:
a) Ubuntu - w ciagu 2 dni Ubuntu zawiesilo mi sie tyle razy co Windows przez 2 lata,
b) Mandriva - w ciagu 2 miesiecy uzywania system zawiesil mi sie tylko 2 razy (lecz powodem tego bylo to, ze moja nagrywarka CD-RW sie czesto wiesza, wina raczej sprzetu, ne systemu), poza tym zadnego zamulenia systemu! Do dnia dzisiejszego nie mialem, orpocz tych 2, zadnej zawieszki.
- Srodowisko graficzne:
a) Ubuntu - proponuje nam (jak Windows) jedynie Gnome, natomiast ja preferuje KDE (wiem, ze jest Kubuntu, ale ten system to jeszcze wieksza porazka i niedorobka. Kubuntu, niezaleznie od wersji, po 2 restertach komputera juz nie chce dzialac, system umiera! Nie wiem moze to wina moje sprzetu, moze Kubuntu nie lubi mojego komputera? Ale nie ja jeden mialem taki problem. Nawet byl test tego systemu na jakilinux.org, gdzie tez byl przypadek umierania systemu po restarcie komputera, wiec cos musi w tym byc), podejrzewam, ze moglbym sobie zainstalowac KDE na Ubuntu, ale nie mam gwarancji, ze system bedzie chodzil idealnie.
b) Mandriva 2007 Free - system oferuje 4 srodowiska graficzne, mozna zainstalowac sobie Gnome lub KDE, sa jeszcze IceWM i Window Maker. jest mozliwosc instalacji wszystkich srodowisk graficznych, przed zalogowaniem sie do systemu masz mozliwosc wyboru srodowiska graficznego.
- Oprogramowanie dostepne po instalacji:
a) Ubuntu - system ten oferuje niewiele, pare programow do sluchania muzyki z CD, jakis programik do ogladania filmow i pakiet biurowy OpenOficce oraz pare gierek.
b) Mandriva - system oferuje duzo wiekszy wybor w oprogramowaniu. Mamy do wyboru pare programow do ogladania filmow, odtwarzacze plikow mp3, pakiety biurowe OpenOfifce, KOffice, kilka klientow pocztowych, przynajmniej 2 komunikatory internetowe oraz wiele gier.
Przedstawilem szczegolowo swoje doswiadczenia i wnioski! Teraz wybor systemu zalezy od Ciebie:D Przypominam, ze wyrazilem w tym poscie swoje subiektywne odczucia co do obu systemow!
Zycze milego testowanie oraz milego uzytkowanie, ktoregos z tych systemow!
Pozdrawiam!