Witam Zainstalowałam właśnie tą wersje linuxa i … pojawił się problem. Otóż system się ładuje tzn jest to okno z paskiem białym na dole. Jak dojdzie dokońca to prosi mnie o localhost i hasło. Wszystko to wpisuje, ale system się nie odpala i pojawia się to marion@systemnazwa-]$ Tutaj wpisuje te komendy, które były zawarte w postcie kolegi Unimila Unimil I nic się nie dzieje. W tym postcie było wspomniane o xorg, że jak się go nie zainstaluje to mogą być problemy (coś takiego) Tyle tylko mandriva nie pytała się mnie o xorg (domyślam się że chodzi o tryb graficzny. Skoro jest potrzebny ten xorg to jak go w takim razie zainstalwać?? Prosiłabym o proste wytłumaczenie , bo w linuxa dopiero zaczynam poznawać. Za Wasze posty będe bardzo wdzięczna. Pozdrawiam Maria
Złączono Posta: 12.06.2007 (Wto) 22:31
Może inaczej Jak mieć ten tryb graficzny przy odpalaniu a nie konsole?
Hmm… Xtreme instaluje wszystko co jest na płycie łącznie z xorg więc nie może go nie być. Napisz jaka masz kartę graficzną. Bo przyczyną tego, że xorg nie wstaje po komendzie startx może być zły sterownik do karty graficznej.
Karte graficzną mam radeon 9200SE. Juz mi się udało uruchomić mandrive. Musiałam jeszcze raz ja zainstalować i później było okej. Teraz mam problem z zainstalowaniem skanera HP Scanjet 3770. Ten program który ma za zadanie zainstalować skaner (on się chyba zwie sane, sone, jejciu nie pamietam) wyświetla, że nie może dodać skanera, bo ten program nie jest zainstalowany. Jak się pytam czy go zainstalować i odopowaidam TAK Dopiero wtedy wyświetla bład, że progam do instalowania skanerów nie może być zainstalowany. Tutaj właśnie konfiguracja skanera niestety się kończy. Ale jak patrzyłam w Mandrive to ten program istnieje na liście zainstalowanych. hmmm… O co w tym chodzi… nie wiem Pozdrawiam z mokrej i zalanej Łodzi
urpmi.addmedia main ftp://ftp.ps.pl/mirrors/Mandrakelinux/official/2007.0/i586/media/main/release with media_info/hdlist.cz
urpmi.addmedia --update main_updates ftp://ftp.ps.pl/mirrors/Mandrakelinux/official/2007.0/i586/media/main/updates with media_info/hdlist.cz
urpmi.addmedia main_backports ftp://ftp.ps.pl/mirrors/Mandrakelinux/official/2007.0/i586/media/main/backports with media_info/hdlist.cz
urpmi.addmedia contrib ftp://ftp.ps.pl/mirrors/Mandrakelinux/official/2007.0/i586/media/contrib/release with media_info/hdlist.cz
urpmi.addmedia --update contrib_updates ftp://ftp.ps.pl/mirrors/Mandrakelinux/official/2007.0/i586/media/contrib/updates with media_info/hdlist.cz
urpmi.addmedia contrib_backports ftp://ftp.ps.pl/mirrors/Mandrakelinux/official/2007.0/i586/media/contrib/backports with media_info/hdlist.cz
urpmi.addmedia plf-free_backports ftp://ftp.mandrivauser.cz/plf/mandriva/2007.0/free/backports/binary/i586/ with media_info/hdlist.cz
urpmi.addmedia --update plf-nonfree ftp://ftp.mandrivauser.cz/plf/mandriva/2007.0/non-free/release/binary/i586/ with media_info/hdlist.cz
urpmi.addmedia plf-nonfree_backports ftp://ftp.mandrivauser.cz/plf/mandriva/2007.0/non-free/backports/binary/i586/ with media_info/hdlist.cz
Później restart kompa. Otwierasz konsole i wpisujesz komendę
urpmi xsane
Zainstaluje się programik. Skaner powinien działać.
Dzięki za podpowiedż. Idę sprobować to wpisać. Następny problem dotyczy uruchomienia nagrywarki dvd. Są dwie. Mandriva widzi je jako 1.hdb 2.hdc. Jak weszłam do centrum sterowania Mandrivą to odrazu postanowiłam je zamontować. Wg kreatora tak jest, ale jak wkładam płytę cd lub dvd to nic mi sie nie odpala, zawartości płyty też nie mogę nigdzie podejrzeć. Więc jak zrobić, aby płyta sama startowała i mogłabym wlaśnie ją zobaczyć np plik pdf. Oczywiście wpisywałam polecenia w konsoli “mount/dev/cdrom/mnt/cdrom” Lecz to nic nie pomaga. hmm… ale flopa widzę Pozdrawiam
Szczerze to te ich komercyjne wersje są jakieś bardzo problemowe, ciągle czytam, że z wersjami komercyjnymi coś jest nie tak. Ja korzystałem tylko z wersji darmowych i nie miałem z nimi nigdy problemu i jeśli już chcesz używać mandrivy to używaj najlepiej wersji Mandriva 2007 Free, ponieważ to bardzo dobry system. Tak na marginesie pożyczając ten system od kolegi łamiecie prawo, ponieważ musisz mieć licencję na Mandrivę Power Pack z którą tylko i wyłącznie sprzedawany jest Xtreme i tym samym licencja tak głosi
Wiem, wiem, że to nie jest zgodne z prawem. Czytałam licencje. Ale teraz przekonałm się, że gdybym ją kupiła (zamówiła płytę) to popełnibym wielki błąd, bo jest niedopracowana i panuje dziwny chaos. Płytę oddałam koledze i teraz przechodzę na mandrive free albo ubuntu. Kurczę, ale jak na mój gust kobiecy to mi się podobała. Niestety jak ma się firmę to trzeba dbać o szczeguły (czy system jest dobry, legalny ect.). Pozdrawiam
Złączono Posta: 20.06.2007 (Sro) 0:17
Ponieważ pozbyłam się Mandrivy, to teraz pytanie dotyczy Ubuntu. Nie chcę zakładać nowych postów, żeby się nie powielały. Sprawa dotyczy Ubuntu Frywolny Fulmar. Podczas korzystania z kreatora Ubuntu się zacina tzn. bardzo wolno działa. Z każdym krokiem czyli następnym punktem długo myśłi, a końcowa instalacja kończy na 15%. Zastanawiam się czy przyna może tkwić w pamięci RAM. Mam jej 256MB i może jest to za mało na instalację tej wersji linuxa?? Z drugiej jednak strony ubuntu w wersji 6.12 Elokwentny Emu wogóle nie ma takich problemów. Sumę kontrolną MD5 (chyba tak się to piszę) Ubuntu Frywolny Fulmar sprawdzałam programem i się ona zgadza. Więc podwzględem błędów ISO można je wykluczyć. Napiszcie mi co o tym sądzicie. Pozdrawiam Wszystkich