Mandriva Xtreme3. Błąd No cdrom device found


(Adrian Nawrocki) #1

Nie wiem co zrobić. Wkładam płytę z mandrivą. Wybieram polski i wciskam zainstaluj. Wywala mi ten komunikat No cdrom device found. Płyta główna MSI na chipsecie P35 neo 2. Mam nagrywarkę DVD LG ATA, a dokładnego modelu nie pamiętam.

Potem, była możliwość wyboru instalacji. Jak wybierałem cdrom to wywalało mi spowrotem komunikat, wiec wybrałem instalacje z dysku i znalazłem ten obraz iso. Instalacja, przebiegła prawidło, tylko, że teraz linux nie wykrywa mi teraz DVDromu. Nie miałem tych problemów na ubuntu i debianie.


(łysy01) #2

Z tego co opisałeś trudno się zorientować czy rzeczywiście zainstalowałeś xtreme, Po wyborze języka w oknie instalatora Mandrivy pojawiają się opcje, 1. Uruchomienie z dysku twardego. (Wybór tej opcji oznacza rezygnację z instalacji i uruchomienie zainstalowanego na dysku systemu.) Opcja 2. Zainstaluj Mandrivę. ( wybór tej opcji oznacza rozpoczęcie instalacji systemu) Przeczytaj i sprawdź dokładnie czy rzeczywiście zainstalowałeś Xtreme? http://strefamandrivy.pl/baza_wiedzy/st ... stall.html Xtreme masz na płycie DVD, a Ubuntu i Debiana instalowałeś być może z płyty CD? Sprawdź ustawienie BIOS-u.


(Adrian Nawrocki) #3

O boże. Jak siedzę na madrive i przeglądam teraz strony internetowe to mogę stwierdzić, że tak zainstalował. Tylko w tym tkwi problem, że nie wykrywa mi cdromu. Kiedy włożyłem płytę zaczęły się ładować sterowniki i zatrzymało się na sterownikach od cdromu. Wyskoczył komunikat No cdrom device found.

Wcisnąłem enter i włączył mi się kreator wyboru sterowników. Wcisnąłem anuluj, bo cieżko wybrać jeden z 1000 z czego nazwy nic mi nie mówiły. Wyskoczyło mi okno alternatywnej instalacji. Były możliwości instalacji z cdromu(który się nie włączał) z hdd(podajesz ścieżkę do obrazu iso i tak zrobiłem) i http. Instalacja ruszyła z twardego dysku. Zakończyła się sukcesem, ale jakoś nie mam zainstalowanego sterownika od cdromu. W ogóle nie wykrywa, że jest takie urządzenie podłączone. Jak pytałem wujka google to mi odpowiedział, że dużo ludzi ma ten problem i jakoś nie ma konkretnego sposobu jak to zrobić. Jeszcze rano miałem ubuntu 8.10. Z ubuntu i debianem takich problemów nie miałem. Zainstalowałem mandrive tylko z jednego powodu. Są dobre konfiguratory karty graficznej. Jak na ubuntu miałem odpalonego compiz przy najnowszych sterach 180.29 i włączyłem jakoś grę, to wyglądało to jakby chodziła na 16 fpsach np. Urban Terror(Jest to dla mnie ważne, bo gram w repce polski) Jak wyłączałem compiza(bo chciałem sobie pograć) i odpalałem go jeszcze raz to miał takie niemiłosierne lagi. Mandriva chodzi tak zajebiście płynnie pod tym względem. Urban, compiz, filmy i zero przycinki. Mam w razie co geforce 9800gx2


(system) #4

To powinno Ci pomóc

Righty. This is the procedure I used just now:

Boot installer as usual. In my case all.img on a usb stick, netinstall.

As soon as the grapical environment for the installer pops up, switch to

console. Then load pata_marvell module. Continue install as usual, and continue

installing as usual, right up to the screen foir bootloader setup.

Went back to console, and found a populated modprobe.conf in the installed

system. chrooted to /mnt, and added a command "/sbin/modprobe pata_marvell;" to

the end of the line staring with install scsi_hostadapter, right before call to

/bin/true (don't know if placing relevant).

After that regenerated the initrd for the install in /boot:

rm -f /boot/

mkinitrd /boot/ kernel-version

Then finished install - system then booted OK. Adam will polish this and place

in errata.


(Adrian Nawrocki) #5

lol. Skąd to wzięłaś? Można bardziej po polsku?

-- Dodane 27.02.2009 (Pt) 14:51 --

Problem rozwiązany. Temat do zamknięcia:)