Manjaro i Opensuse na jednym dysku

@marcin82 Ten sposób nie działa.

Jakie błędy dostajesz?

Właściwie żadnych. Po prostu suse się nie uruchamia, wraca do menu wyboru systemów.
Jak kombinowałem z podmianą wpisu suse (wziętego z konfiga susowego) to nie może znaleźć jądra: /bot/vmlinuz…

Możesz podać wynik skryptu bootinfoscript?

Jakiej dokładnie wersji OpenSUSE używasz?

Same problemy…

Nie udało mi się zainstalować tego programu:
błąd: brak metadanych pakietu w bootinfoscript-061.tar.gz
błąd: ‘bootinfoscript-061.tar.gz’: Niepoprawny lub uszkodzony pakiet

Używam, w zasadzie jako podstawowy system openSUSE Leap 42.2.

Nie wiem jak ty to chcesz zrobić, ale zainstaluj z AUR - z konta użytkownika:

Jakby się nie dało to ten plik, który pobrałeś trzeba rozpakować - to jest archiwum - takie jak np. zip, rar.

W środku będzie plik bootinfoscript. Trzeba przejść w terminalu do katalogu, do którego rozpakowałeś paczkę i uruchomić tak:

W istocie był problem z instalacją bezpośrednio z repozytorium. W pośpiechu próbowałem zainstalować całe pobrane archiwum.
Rozpakowanie bardzo pomogło.

RESULTS.txt (113,6 KB)

Ponieważ mam pod ręką maszyny wirtualne z SUSE Tumbletweed (btrfs) i Manjaro to mogłem sprawdzić.

Manjaro nijak nie chce uruchomić Suse, nawet przy takim wpisie w /etc/grub.d/40_custom:
menuentry OpenSUSE {
insmod part_msdos
insmod btrfs
search --set=root --fs-uuid f5f86b7f-d324-7a46-8d1d-065fccc172ae --hint hd0,msdos6
configfile /@/boot/grub2/grub.cfg

W drugą stronę działa jak najbardziej i teraz tak …

1. W MBR dysku twardego (/dev/sda) zainstaluj od nowa Gruba2 z OpenSUSE. Jakbyś miał z tym problemy to napisz (podmontowanie subwolumenów btrfs).
  2. W pliku /etc/default/grub OpenSUSE dodaj opcję GRUB_DISABLE_OS_PROBER=“true”
  3. Do pliku /etc/grub.d/40_custom dodaj zawartość:
    menuentry Manjaro {
    insmod ext2
    search --set=root --label manjaro --hint hd0,msdos1
    configfile /boot/grub/grub.cfg
    }

Oczywiście daj poprawny numer partycji i etykietę (–label) lub --fs-uuid. Zapisz zmiany i wykonaj:

Zrestartuj i spróbuj uruchomić Manjaro.

Teraz działa.
Co prawda nie do końca tak jak to powinno wyglądać, ale jakiś postęp jest.

Z tego co ja doszedłem to Manjaro nie widzi tego co jest na openSUSE’owej partycji, tak jakby nie była w ogóle zamontowana.

No właśnie. U siebie miałem komunikat, że nie może przetworzyć jakiegoś pliku “parse”, itp. Przypuszczam, że gdyby Suse był zainstalowany na partycji ext4, nie byłoby problemu.

Problem rozwiązałem.
Na dysku GRUB od openSUSE, GRUB od Manjaro na pendrive.