Co trzeba zrobić żeby móc uruchamiać na zmianę te dwa systemy?
Dodatkowo jak poradzić sobie z aktualizacjami tych systemów tak aby nie psuły programu rozruchowego?
Skoro chcesz mieć oba systemy fizycznie i na dodatek z dwóch “różnych bajek” (oparty o Archa i niezależny).
Trzeba kombinować z wpisami w /etc/grub.d, aby update-grub (a właściwie
grub-mkconfig -o /boot/grub/grub.cfg) wyzwalany przy każdym uaktualnieniu np. jądra systemu, albo paczek związanych z grub itd. nie psuł wpisów w grub.cfg.
Aktualnie jeden system miesza w konfigach menu GRUB drugiego systemu.
Druga sprawa. Jeżeli uparłeś się na dwie dystrybucje obok siebie to znacznie lepszy będzie rEFInd do tego celu niż GRUB. (tzn. nie będziesz miał problemów wynikających z aktualizacji na przyszłość) http://www.rodsbooks.com/refind/linux.html (+masa innych dokumentacji w internecie)
Jeżeli tylko testujesz dystrybucje to zastanów się nad wirtualizacją np. VirtualBox.
Proponuję łatwiejsze rozwiązanie. Mianowicie instalacja pierwszego systemu i całkowite odinstalowanie z jego poziomu gruba, następnie instalacja drugiego systemu który będzie nim zarządzał.
@anon741072 żaden z w.w. systemów nie generuje mu poprawnego pliku grub.cfg umożliwiającego bootowanie zarówno pierwszego jak i drugiego systemu.
Można tak zrobić, ale trzeba w pliku 40_custom dodać własny (statyczny) wpis (menuentry) do bootowania drugiego systemu (tego, który nie posiada GRUB’a).
Chyba grub-customizer załatwiłby ten problem, o ile jest dostępny w jakiejś dystrybucji. Z tego co pamiętam sam wykrywa wszystkie zainstalowane systemy na dyskach i tworzy wpisy w menu, którymi można łatwo zarządzać z poziomu graficznego gui.
Ważne żeby numer kernela (u mnie jest to aktualnie 4.9, pogrubiłem) zgadzał się z tym jaki jest linijkę wyżej.
To oczywiście tylko częściowe rozwiązanie problemu. Dla mnie wystarczające.
Sposób naprawy manjarowego bootloadera podany na wspomnianym na początku forum niestety u mnie nie zadziałał.
Edycja pliku grub.cfg też gładko nie poszła. Posłużyłem się konsolowym edytorem Vim. Inne edytory tekstowe miały problem z otwarciem tego pliku. Edycja jego uprawnień też jest jakoś zablokowana.
Celowo jest zablokowana! Skrypt generuje ten plik przy każdym uaktualnianiu kernela bądź gruba i przy jeszcze paru innych okazjach.
Twoje zmiany są wprowadzone tymczasowo i znikną jak tylko wykona się update-grub (grub-mkconfig -o /boot/grub/grub.cfg)
Aby wprowadzić zmiany permanentnie musisz wyedytować plik skryptu, a nie konfig.
Sam orzekłeś, że “żaden z w.w. systemów nie generuje mu poprawnego pliku grub.cfg”.
Więc to błąd systemowy.
Jeżeli potrafisz dojść co i w którym ze skryptów należy zmienić aby otrzymać poprawny plik grub.cfg to bardzo proszę.
Ja niestety tego nie potrafię.
Tutaj dokładna ścieżka to /boot/grub2/grub.cfg a polecenie zakończyło się błędem:
chown: błędna grupa: „krab:krab” (krab to moja nazwa użytkownika)
Ale poradziłem sobie inaczej.
Konfig z openSUSE zawiera moje prowizoryczne modyfikacje tak jak to opisałem w poście wyżej, więc aktualnie uruchamia Manjaro (tylko przypominam).
Faktycznie Suse stosuje w ścieżce grub2, a nie grub jak Manjaro.
Również nazwa użytkownika nie równa się nazwie grupy tam.
Zrobiłem plik różnicowy pomiędzy skryptami 10_linux z Suse i Manjaro.
“Minusy” linie ze skryptu Suse nieobecne w skrypcie Manajro
“Plusy” to linie które ma w zamian lub dodatkowo skrypt Manjaro
(różnica często jest nieznacząca - subtelna) 10_linux-diff.txt (12,2 KB)
To tak poglądowo tylko. Możesz zmienić z TXT na DIFF rozszerzenie to zobaczysz sobie z pokolorowaną składnią różnice.
Zmodyfikowałem skrypt 10_linux od Suse.
Wprowadziłem następujące zmiany do linijek:
263 =>>
+ initramfs_manjaro="`echo "${basename}" | sed -e 's,vmlinuz,initramfs,g'`"
271
- (wywalona)
271,272 =>>
+ "initramfs-genkernel-${GENKERNEL_ARCH}-${alt_version}" \
+ "${initramfs_manjaro}.img" ; do
351 do 361 =>>
+
+ for i in "${initramfs_manjaro}-fallback.img" "initramfs-${version}-fallback.img" ; do
+ if test -e "${dirname}/${i}" ; then
+ initrd="${i}"
+ gettext_printf "Found initrd fallback image: %s\n" "${dirname}/${initrd}" >&2
+ linux_entry "${OS}" "${version}" fallback \
+ "${GRUB_CMDLINE_LINUX} ${GRUB_CMDLINE_LINUX_DEFAULT}"
+ break
+ fi
+ done
+
Zrób kopię pliku 10_linux od Suse - najlepiej do katalogu domowego lub /opt.
Zrób kopię pliku grub.cfg od Suse (w podobny sposób co podawałem tylko bez zmiany praw dostępu i właściciela)
Rozpakuj 10_linux_suse.zip i nadaj mu takiego samego właściciela jak w oryginalnym pliku (root:root ??) Dla właściciela zapis i odczyt, grupa: tylko odczyt, inni: tylko odczyt, prawo do uruchomienia (+x) Następnie go podmień z oryginalnym 10_linux.
Wpisz: sudo grub-mkconfig -o /boot/grub2/grub.cfg
lub sudo grub2-mkconfig -o /boot/grub2/grub.cfg
(nie pamiętam, które było obecne w suse)
To powinno wygenerować nowy plik grub.cfg ze skryptu.
W grub.cfg powinny być naniesione teraz zmiany jakie robiłeś wcześniej ręcznie.
Zobacz następnie czy Manjaro startuje.
Jak coś nie śmiga to przywróć kopie grub.cfg i 10_linux i wsio.
Nic to nie dało. Porównałem nowo utworzony plik grub.cfg z poprzednim i jest dokładnie to co było.
Dla porządku tylko:
Po przeniesieniu 10_linux system sam zmienił mu uprawnienia na takie jakie podałeś. Nic nie musiałem zmieniać.
Update robi się oczywiście poleceniem: sudo grub2-mkconfig -o /boot/grub2/grub.cfg
2x sprawdziłem, ale dla pewności podaję jak wyglądają u mnie teraz te skrypty: SUSE grub.zip (7,6 KB)
Jedyna różnica jaka może mieć wpływ, ale niekoniecznie to: 212 ==> LINITRD="echo ${LINUX} | cut -d ‘:’ -f 5 | tr ‘^’ ’ ’"
Co innego generowanie “grub.cfg” na systemie, który masz online, a co innego do systemu offline.
Być może skrypty znajdują pierwszy satysfakcjonujący obraz, czyli “/boot/intel-ucode.img” i wstawiają to do konfiguracji, nie szukając, czy jest obecny jeszcze jakiś oprócz pierwszego napotkanego. (czyli kluczowy /boot/initramfs-x.xx-x86_64.img)
Być może strzałem w dziesiątkę będzie odinstalowanie paczki “intel-ucode” pod Manjaro. sudo pacman -R intel-ucode
I ponowne wygenerowanie “grub.cfg” pod OpenSuse.
Paczka “intel-ucode” uaktualnia mikrokod procesora Intel i jest potrzebna można powiedzieć jednorazowo, a bynajmniej nie jest niezbędna do poprawnej pracy systemu.
Przerobiłem “30_os-prober” od OpenSuse. Możesz też sprawdzić, czy jest jakaś zmiana po tym.
Oczywiście zabezpiecz wcześniej oryginalny plik i “grub.cfg”. suse_30_os-prober.zip (3,4 KB)
Generalnie popytałem odnośnie GRUBa kilka osób to GRUB systemów Archopodobnych niekoniecznie musi współpracować np. z OpenSUSE i na odwrót. Powinno za to działać bootowanie dystrybucji z tej samej “rodziny” np. Debian, Ubuntu, Mint lub
Arch, Manjaro, Antergos lub Fedora, Red Hat, CentOS itd. itp.
if [ -f /etc/sysconfig/bootloader ]; then
. /etc/sysconfig/bootloader
fi
if [ “x${LOADER_TYPE}” = “xgrub” ]; then
exec >/dev/null 2>&1
if [ -f /boot/grub/menu.lst ]; then
# Remove grub2 testing entry in menu.lst if has any
for i in /boot/grub2/core.img /boot/grub2/i386-pc/core.img; do
if /usr/bin/grep -l "^\s*kernel\s*.*$i" /boot/grub/menu.lst; then
/sbin/update-bootloader --remove --image "$i" || true
fi
done
fi
# Cleanup config, to not confuse some tools determining bootloader in use
rm -f /boot/grub2/grub.cfg
# Cleanup installed files
# Unless grub2 provides grub2-uninstall, we don't remove any file because
# we have no idea what's been installed. (And a blind remove is dangerous
# to remove user's or other package's file accidently ..)
fi
fi
A z Manjaro nie podam bo po wywaleniu intelowych mikrokodów Manjaro dostało “kernel panic” i już nie wstało.
Edit:
Przywróciłem już Manjaro do życia więc zapodaję:
post_install() {
if [ -f /etc/default/grub.pacsave ]; then
echo "Copying /etc/default/grub.pacsave to /etc/default/grub"
install -D -m0644 /etc/default/grub.pacsave /etc/default/grub
if [ -f /boot/grub/grub.cfg.pacsave ]; then
echo "Copying /boot/grub/grub.cfg.pacsave to /boot/grub/grub.cfg"
install -D -m0644 /boot/grub/grub.cfg.pacsave /boot/grub/grub.cfg
fi
fi
for file in ${filelist[@]}; do
install-info ${infodir}/${file}.gz ${infodir}/dir 2> /dev/null
done
}
post_upgrade() {
install-info ${infodir}/${file}.gz ${infodir}/dir 2> /dev/null
done
}
pre_remove() {
install-info --delete ${infodir}/${file} ${infodir}/dir 2> /dev/null
done
}
Jak przekombinujecie z kolegą Domker to sami wszystko rozwalicie …
My tylko próbujemy naprawić to co ktoś inny zepsuł.
@Domker To ja Ci opowiem lepszy kawał. Mam na innej patrycji drugi openSUSE zainstalowany (jeden na btrfs, drugi ext, zresztą nieistotne). Oba podczas update’u gruba siebie widzą ale w gotowym grub.cfg nie ma po drugim śladu.
Taka to “rodzina”.
Zamiast identyfikacji przez --label może użyć opcji --fs-uuid. To jest ten sam pierwszy dysk twardy “0”, dopasuj tylko numery partycji. Grub2 liczy dyski od zera, partycje od 1. Zapisz zmiany i wygeneruj nowy grub.cfg:
W OpenSUSE plik /boot/grub2/grub.cfg będzie okresowo aktualizowany itd, i do niego bezprośrednio będzie odwoływał się Grub w Manjaro. Powinno działać.
W skryptach poinstalacyjnych pakietów nie widać akcji typu “grub-install /dev/sda”.
Sprawdź czy w OpenSUSE jest dostępny do instalacji Grub 0.97. Jego można zainstalować w VBR (MBR partycji) i nie będzie problemu z aktualizacją. Wszystko wykonuj przez Yast2.
Próbować zawsze warto, ale z głową.
Trudno coś rozwalić jeżeli robi się kopie zapasowe tego, co się modyfikuje.
Poza tym reinstalacja paczki grub w tym przypadku też przywróci domyślną konfigurację.
Na początku proponowałem chainload, ale czasami warto “pogrzebać” głębiej
Tak btw. to najprostsze rozwiązania są najlepsze. czyli rEFInd zamiast GRUB’a i problem z głowy.
A no dostało, bo w “grub.cfg” pozostał wpis z “intel-ucode.img” w “initrd”.
Z resztą dla pewności sprawdziłem przed chwilą i system wstaje normalnie tylko trzeba pamiętać o grub-mkconfig po usunięciu intel-ucode.