rozumiem, że np. polecenie “git clone https://github.com/pvaret/rtl8192cu-fixes.git” nie może być w warunkach braku takiego dostępu zrealizowane, ale to mogę pobrać jako zip na innym PC
większy problem mam z pakietami z polecenia “sudo apt-get install git linux-headers-generic build-essential dkms”, nie wiem jak powinienem je zainstalować bez dostępu do sieci
Jednakże wpierw zapytam: Jaki masz problem z obecnymi w Manjaro binarnymi wersjami sterownika do Wifi? Manjaro w trybie NonFree powinien automatycznie aktywować binarny sterownik i po instalacji go używać. Podaj wyniki poleceń:
inxi -Fxz
lspci
Z tego co widzę, to fixy dla 3.11 kernel series. Więc stare. Co ten Fix robi ze sterownikiem, jakie ma zastosowanie i czy czasem nie ma binarnej wersji (DKMS) w AUR? Jest dostępny DIFF ze zmianami, aby poinformować Philipa o wymaganych fixach?
(gdzie YYY to skrócony numer wersji kernela np. dla 4.11 jest linux411 itd., A BB CC D to pełna wersja kernela - musisz dobrać wersję do swojego kernela)
Obie paczki instalujesz tak: sudo pacman -U nazwa_paczki nazwa_paczki_numer2
(oczywiście musisz mieć te paczki w katalogu i dostać się do lokalizacji poprzez cd LOKALIZACKA_katalogu)
Tu masz przeze mnie przerobiony rtl8192cu, żeby lokalnie się kompilował bez klonowania źródełek: https://ufile.io/5hyyr
Wypakuj go do /tmp, wejdź do katalogu /tmp/test i otwórz w nim konsole, wpisz: makepkg -i PKGBUILD
Powinno się bez problemu skompilować - sprawdzałem.
EDIT: Jeszcze jedno z pliku PKGBUILD usuń linijkę "makedepends=('git')", bo zapomniałem wywalić, a gita chyba nie ma na świeżej instalacji, w momencie jak lokalnie kompilujesz bez klonowania źródeł to jest zbędny.
To super
Już kawał czasu Manjaro nie instalowałem na czysto. Jak zainstalowałem tak pod dłuższym okresie użytkowania do VDI konwersję zrobiłem jako VM siedzi teraz, a na jego miejsce Archa z tym tylko, co potrzebuję zainstalowałem.
@FadeMind port sterowników właśnie z tego kernela dla 4.x, działa na pewno, bo sprawdziłem na najnowszym Mincie. W Linuxach opartych na paczkach deb wiem jak te pakiety bez internetu instalować, ale Manjaro to dla mnie nowe doświadczenie, bez tego sterownika oczywiście internet działa, ale z prędkością 5kbps
@Domker dziękuję, przetestuję, aktualnie te mirror serwery są przeciążone z tego co widzę i nie mogę się dostać, trzeba poczekać :d
@Domker sprawa wygląda tak, u mnie Manjaro ma wersję kernela po instalacji 4.9.34-1, na tych serwerach nie ma wersji linux headers dla tego jądra, jest dla 4.9.44-1. Pobrałem ów kernel, headers i dkms, zainstalowałem te 3 pakiety, jednak po tym przy próbuje odpalenia system mam błąd z ładowaniem kernela (za szybko się przewija, bym zobaczył szczegóły). W każdy razie system nie chce wystartować.
Pewnie brakuje mu przyległości i się wywala.
Przy uruchamianiu wciśnij Ctrl+Alt+F2 i się zaloguj.
Wpisz: journalctl -k
(skrótem klawiszowym przejdź na koniec loga / Ctrl+END lub FN+END)
Będzie wyszczególnione na czym się wywalił.