Pierwsze: nie istnieje pakiet kde ani nie istnieje już taka grupa. Wiki, na które się powołujesz jest bardzo stare i nie jest już aktualne. Pochodzi z czasów, gdy istniało KDE4. Obecnie środowisko nazywa się Plasma 5, a grupa paczek to plasma. Instalacja odbywa się poprzez wpisanie: pacman -S plasma
lub pacman -S plasma-meta
(polecam pierwszy sposób).
Polecenie zainstaluje środowisko oraz niezbędne zależności (m.in. paczki z grup kf5, kf5-aids oraz qt). Da Ci również możliwość wyboru paczek do zainstalowania - tu polecam użyć domyślnego (wszystkie), chyba, że wiesz co robisz.
Drugie: Nie wiem o jakie ryzyko Ci chodzi. Generalnie nie istnieje “zakaz” stosowania kilku środowisk na jednym komputerze. Jeśli chcesz to zrobić “na próbę”, to mimo wszystko polecam jakiś VM, czy utworzenie oddzielnego, testowego użytkownika. Nikt bowiem nie da Ci gwarancji, że w jakiś sposób te środowiska ze sobą nie będą “konkurować”. Cinnaona i XFCE4 obok Plasma 5 miałem. Nie zauważyłem jakiegoś wadliwego działania.
Działa elegancko dodam tylko że musiałem jeszcze zainstalować menedżer logowania, co bym mógł wybrać podczas uruchamiania jakie środowisko ma być załadowane, zainstalowałem MDM
Nawet nie musisz instalować DM, ale jest to wygodne. A propos DM jedna uwaga. Jeśli instalowałeś środowiska należące do świata różnych frameworków (gtk i qt) i chcesz nieco zapanować nad niepotrzebnym zużyciem RAM, to sensowniej jest sięgnąć po jakiś DM, który nie jest oparty ani o Qt ani o Gtk. Kiedyś miałem zainstalowane CDM: https://wiki.archlinux.org/index.php/CDM Niestety wersja z AUR była walnięta, prawidłowy plik PKGBUILD jest bodaj na archlike.darmowefora.pl w którymś z moich postów, ewentualnie - jeśli jesteś zainteresowany - to Ci podrzucę.
OK, napisz mi jeszcze kiedyś jak będziesz miał czas, jak usunąć całe środowisko KDE i Xfce.
Jedno środowisko wystarczy, teraz przetestuje przez kilka tygodni i zadecyduje przy jakim zostanę, ale już widzę że KDE jest sporo cięższe, Chrome wolniej się uruchamia i całość jest dosyć mułowata, a mam dobry dysk GoodRam Iridium Pro 240GB, procesor AMD Phenom II X4 965 BE (4x 3,4 GHz) i 4 GB RAM.
Na Twoim sprzęcie Plasma nie musi działać mułowato. Natomiast w tym momencie - będzie tak działać, bo wszystko się indeksuje itp. Można to ogarnąć - jak chcesz - załóż nowy temat, bo sporo pisania.
Prawdopodobnie systemd podnosi nieistniejącą usługę mdm, czego nie widzisz, bo masz quiet w grubym.
Kolejno:
alt+ctrl+F2
login/hasło
sudo pacman -U /var/cache/pacman/pkg/mdm (wciskasz TAB dla dopełnienia)
reboot
Jeśli wyczyściłeś cache pacmana, to sprawdź, czy masz połączenie z netem. Jeśli nie, a masz NM, to najłatwiej połączysz się przez nmtui i doinstaluj mdm.
Alternatywa.
Na TTY2:
sudo systemctl stop mdm (może nie zadziałać, bo nie ma tej usługi)
sudo systemctl disable mdm
i już Cię puści system do TTY1 po reboocie. Potem doinstaluj sobie jakiś DM jak chcesz, jak nie to przez startx powinno się podnieść środowisko jeśli masz to skonfigurowane.
Mam jeszcze jeden mały problemik, ciągle ładuje mi na starcie MDM i muszę wpisywać login i hasło, w opcjach zaznaczyłem włącz automatyczne logowanie, ale nie działa…