Mam nadzieję że dobry dział wybrałem. A teraz do rzeczy.
Wszyscy chyba znamy serwis “mapy google” w związku z tym mam pytanie odnośnie tych map.
Czy jeśli zrobię jedną wielką mapę mojego miasta (posklejam z tych kawałeczków co się wyświetlają) i umieszczę na forum to będzie legalne ? Bo z jednej strony “mapę” sam zrobiłem lecz z drugiej powstała z map należących do google.
PS. oczywiście będzie podane z jakiego serwisu pochodzą mapy.
tak będzie to legalne, nawe google przewiduje możliwoścv poprostu wygenerowania kodu html i wklejenia na swojej stronie gdzie będzie wyświetlał się konkretny obszar jaki sobie wybierzesz.
Możesz sobie wkleić w kod swojej strony kod dostępny pod linkiem “Link” na stronie danej mapy google. Nie możesz swojej statycznej mapy tworzyć za “sklejonych” kawałków różnych map google (chyba, że google na to Ci indywidualnie pozwoli)
jeśli chcesz zrobić jako JPG dużą sklejkę wykorzystując mapy googla to to podpada pod “prób kopiowania , inżynierii wstecznej, dekompilowania, dezasemblowania, tłumaczenia lub modyfikowania, całości lub części ,”
musisz umieścić mapę tak jak tego chce google, czyli jako aktywny skrypt
masz 2 wyjścia:
opcja Link (obok Drukuj i Wyślij) — (prosty html)
rejestracja w google, otrzymanie kodu i identyfikatora do korzystania z map google — (html, większe możliwości dostosowywania kodu i wyglądu)
screenshoty i ich obróbka nie jest objęte licencją czyli nie jest dopuszczalne.