Mapowanie dysku - brak podłączenia po restarcie systemu

Po każdym uruchomieniu Windows 10 mam komunikat że nie podłączono zmapowanego dysku sieciowego i mam krzyżyk na czerwono.

Gdy jednak kliknę na ten zmapowany dysk to bez problemu mogę korzystać z zasobów tego dysku i krzyżyk znika jest jako podłączony.

Na innym laptopie w domu ten problem nie wystepuje. (też Win 10)

Windows 10 Home z najnowszymi aktualizacji. Router do którego wpięty jest dysk to TL-WR1043ND.

Adnotacja%202020-01-03%20160857

Zaznaczyłeś opcje by system próbował po starcie “podpinać dysk”.

Windows 7 Pro ma taką opcje. Raczej nie wywalili tego z 10 Home?

1 polubienie

@krystian3w

Gdzie znajdę tą opcję do zaznaczenia ?

@anon25492837 - podczas mapowania na 7:

obraz

ale niby mówicie, że dla Windows 10 wycięte.

2 polubienia

Wycięta jest grupa domowa o ile dobrze pamiętam. O mapowaniu coś mówiłem, @krystian3w?

Adnotacja%202020-01-04%20095916

Mam tak jak u Ciebie i na tym ustawieniu nie działa.

W ustawieniach sieciowych masz włączone sieć domowa, widoczność komputera i ustawione udostepnianie plików i itp.?

@anon25492837

Tak udostępnianie plików i widoczność komputera włączona w centrum udostępniania.

A ten inny działający pc z mapowaniem dysków jest też z Windows 10 home czy pro?

Jeszcze jedno mi się nasuwa. W składnikach systemu włącz w panelu sterowania funkcje systemu związane z smb. Smb direct i ta nazwana z cifs czy jakoś tak i sprawdź czy ci działa.

@anon25492837

Też gdzieś wyczytałem że to powinno pomóc ale niestety też przy włączonym nie działa.

Masz włączone też smb direct? Nie mogę zlokalizować w tych funkcjach.

Problem można obejść tworząc skrypt .bat z poleceniem net use do podłączenia dysków, a następnie umieszczając go w folderze autostart w menu start.

Można też próbować zmienić parę ustawień w gpedit, ale na home to się nie uda.

1 polubienie

Można się jeszcze spytać @Bachus. On jest mocny i też może coś doradzi. Ale wg mnie mapowanie dysków jest wycięte dla Windows 10 home. Ale może się mylę, @krystian3w.

Całkiem to możliwe. Choć ja bym i to spróbował także.

@anon25492837

A gdzie znajdę smb direct? Tak na szybko nie widzę.

@anon42271672

Znasz kogoś kto jest w stanie przygotować taki skrypt??
Takie mam odwołanie do dysków:
\ \192.168.0.1\volume1
\ \192.168.0.1\volume2

Nie znam się za bardzo na tym a nie chicałbym czegoś sknocić bo to lapek firmowy na którym działam na co dzień i ewentualny format nie wchodzi za bardzo w grę.

To jest właśnie na liście funkcji systemowych i wydaje mi się, że home też powinien mieć, bo mój brat chyba ją miał na home. Ale u ciebie tego nie widzę.

@anon25492837

Przeszedłem u siebie te funkcje ale jej nie ma.

I to jest dziwne właśnie.

Pewnie to przez Win 10 Home.