Mam pytanie odnośnie mapowania obrazka przy zmianie jego rozmiaru na urządzeniach mobilnych. Problem wygląda tak, że mam obrazek na którym jest 5 odnośników, odnośniki umieszczone są po kole i wszystko działa dobrze do momentu, kiedy nie zmienię rozmiaru obrazka - to znaczy przy zmianie wielkości okna przeglądarki mapowania nachodzą na siebie i nie spełniają swojej funkcji. Czy któś ma pomysł jak to ogarnąć?
Chcesz zmienić rozmiar tekstu odnośników względem np. rozdzielczości/szerokości ekranu? To może zainteresuje Ciebie media queries?
Przykład:
@media only screen and (min-width: 480px) and (max-width: 800px) {
nazwa.obiektu {font-size: 8px;}
}
Powyższe ma działać na “ekran” w podanych widełkach szerokości, czyli rozmiar fontu dla obiektu będzie miał 8 pikseli gdy szerokość okna przeglądarki będzie między 480, a 800px.
Chcę zrobić tak, żeby wielkość obszaru zmapowanego (czyli odnośników do poszczególnych podstron) zmianiała się razem ze zmianą wielkośći obrazka a tym samym ze zmianą rozdzielczości/szerokości ekranu . Ponieważ obrazek główny ma 884x883px - w dużej rozdzielczości jest ok (obszary zmapowane działają), problem jest kiedy zmniejszam rozdzielczość. Może podam kod jaki mam dla tego obrazka to będzie jaśniej
Chętnie pomogę, ale dalej nie mam obrazka - bez niego będzie trudno sprawdzić czy działa to co chciałbym uczynić, bo na chwilę obecną na ślepo próbuję klikać i wyobrażać sobie omawiane koło.
Zacznijmy od tego że twoja grafika ma inne rozszerzenie niż ta do której odnosisz się w kodzie.
Skoro masz rozmiary zadeklarowane na sztywno to ta grafika nie ma prawa się zmniejszać. Nie rozumiem o co ci chodzi. Podaj więc kod którym zmieniasz ten rozmiar. Albo jakąś przykładową sytuację.