Mass Effect -> Problemy graficzne


(Kuter Pl) #1

Witam, mam problem.

Mianowicie zakupiłem sobie powyższą grę, zainstalowałem i zacząłem grać, ustawiałem jeszcze grafikę na prawie na max, gra się nie zacinała jednak po pewnym czasie ni z tego ni z owego następuje zacięcie się gry, już opanowałem sposób na to żeby nie resetować komputera i żeby grać po zacięciu wcale nie wychodzić z gry tylko grać w nią dalej niemniej jest to bardzo irytujące, czasami też pojawia się po prostu czarny ekran i wtedy już trzeba dać restart komputera, a czasami po prostu gra wychodzi do pulpitu jak by nigdy nic.

Moja specyfika sprzętu: Procesor Pentium 4 3.00GHz, 2Gb Ram, Gigabyte GF 8600GT 256Mb, System MS XP SP2

Być może jest to spowodowane podkręceniem zegara GPU i szyn pamięci karty graficznej. Jednak we wszystkich testach ( i poprzednich grach ) karta nie sprawiała kłopotów. ( Podkręcałem ją do gry Assassin's Creed ).

proszę o pomoc [-o<


(Norbert Karwowski) #2

Jak na moje oko to procek jest za słaby. Daj detale na medium i powinno chodzić.


(Wiktor 1996 96) #3

zmień procesor


(Kuter Pl) #4

Na minimum też są takie problemy, a w minimalnych wymaganiach jest 2,4GHz a w zalecanych 2,6GHz.

Może to coś z oprogramowaniem??


(Norbert Karwowski) #5

Wyłącz wszytko w tle


(Kuter Pl) #6

Wszystko miałem wyłączone podczas instalacji i wyłączam zawsze podczas gry ( żeby nie mulić )


(Chrucik) #7

Jakie stery masz zainstalowane ??

Ściągnij najnowsze ze strony nVidia ....

Jakie temperatury podzespołów ??


(Kuter Pl) #8

Ok, już wszystko działa i jest ok.

Dzięki za pomoc :smiley: :wink:


(Zbinx) #9

Ja mam podobne problemy z tą gra tnie się straszliwie, a już najgorzej przy deszyfracji... Nie wiem co mam zrobic.

Jak ją instalowałem wszystko było wyłaczone i jak gram tez nic nie chodzi w tle, amimo to sie tnie okrutnie.

Mój sprzęt:


System Information


Time of this report: 8/27/2008, 20:14:21

Machine name: RAF-SGXVOAJN7T5

Operating System: Windows XP Professional (5.1, Build 2600) Dodatek Service Pack 3 (2600.xpsp.080413-2111)

Language: Polish (Regional Setting: Polish)

System Manufacturer: Hewlett-Packard

System Model: HP d530 SFF(DK909A)

BIOS: 786B2 v2.50

Processor: Intel® Pentium® 4 CPU 3.20GHz (2 CPUs)

Memory: 2048MB RAM

Page File: 405MB used, 1492MB available

Windows Dir: C:\WINDOWS

DirectX Version: DirectX 9.0c (4.09.0000.0904)

DX Setup Parameters: Not found


Display Devices


Card name: Radeon X1950 Pro

Manufacturer: ATI Technologies Inc.

Chip type: ATI Radeon Graphics Processor AGP (0x7280)

DAC type: Internal DAC(400MHz)

Device Key: Enum\PCI\VEN_1002&DEV_7280&SUBSYS_2223148C&REV_9A

Display Memory: 256.0 MB

Current Mode: 1024 x 768 (32 bit) (72Hz)

Monitor: Samsung SyncMaster 520TFT (LXB530*)

Monitor Max Res: 1024,768

Driver Name: ati2dvag.dll

Driver Version: 6.14.0010.6806 (English)

DDI Version: 9 (or higher)


(Matik Matik) #10

Ludzie pomocy :frowning: :frowning: :frowning:

Grałem,grałem,grałem i było super aż pewnego dnia włączam Mass Effect i broń mi się przegrzała i się nie chłodziła spróbowałem inną to samo tak samo z karabinem od MAKO !!

Co zrobić :?: :?: :?:

Ktoś wie :?: :?: :?:

Pomocyyyy :!: :!: :!:

Wiem że tu graficzne ale muszę wiedzieć !!

Ps.Gram na najwyższych detalach bo mi sprzęcik pozwala !


(system) #11

Proszę, pomóżcie. Grając w Mass Effect pojawił mi się poważny problem- próbując uruchomić mapę galaktyki pokazuje mi się czarny obraz tylko z nazwą "WDOWA" u góry i klikając PPM przeskakuje mi na- "MGŁAWICE" i "DROGĘ MLECZNĄ" i wychodzi do właściwej gry. Nie mogę w ten sposób popchnąć gry do przodu.. Próbowałem chyba wszystkich ustawień grafiki i nic:-(


(Patryk Bigos102) #12

@kris1982 - niech zgadnę, piracik? To wina złego cracka, poszukaj działającego.