Maszyna wirtualna - kilka pytań

Witam!

Mam kilka pytań odnośnie tworzenia maszyn wirtualnych na moim PC.

Interesuje mnie przede wszystkim program VirtualPC, jednakże jeśli uważacie, że inne programy są lepsze piszcie.

• Czy zainstalowanie maszyny wirtualnej na komputerze, może spowodować zwolnienie i utracenie stabilności na komputerze w którym pracuje na co dzień?

• Często spotykam się z zawirusowanymi nośnikami USB. Czy wirusy które zainfekują komputer na maszynie wirtualnej mogą przejść do komputera matki?

• Czy na maszynach wirtualnych warto instalować antywirusy?

• Czy Windows XP jest systemem nadającym się pod maszynę wirtualną?

1. Nie, dopiero odpalony virtual spowalnia kompa, gdyż wykorzystuje jego zasoby

2. Nie

3. Możesz, ale ja wole od nowa nagrać obraz dysku na virtualnego kompa i mieć gotowca w 3 min. Ja używam virutalnego kompa do testowania a nie codziennej pracy.

4. Nie ma różnicy, każdy system się nadaje. Ja testuje sobie linuxy, ale także testuje programy pod XP

Osobiście używam VirtualBox’a:

ad 1) jeżeli przydzielisz na maszynę wirtualną np. za dużo ramu, to tak system matka może stracić stabilność i bardzo zwolnić

ad 2) środowisko maszyny wirtualnej jest odizolowane od matki o ile nie włączysz udostępniania pomiedzy nimi (Katalog Wymiany czy jakoś tak to się nazywa),

ad 3) zależy do czego mają służyć, jak do testów systemów to chyba nie :wink:,

ad 4) jak najbardziej Xp się nadaje.

Antywirus raczej nie ma sensu. I bardzo by spowolnił wirtualny komputer. Lepiej zrobić kopię wirtualnego komputera i w razie czego po prostu zastąpić uszkodzony. W ostateczności pozostaje skaner online, np. ArcaVir.

Jeśli ma to być starszy Windows (98) to lepszy jest Virtual PC. Nie nadaje się on natomiast do linuksa (najczęściej linuksy pod nim tragicznie chodzą). Natomiast standardem jest VMWare. To program płatny, darmowy jest VMWare Player. Nie umożliwia instalacji systemu (setki odmian linuksów i uniksów jest do pobrania w internecie pod postacią wirtualnego systemu), ale można to obejść: https://help.ubuntu.com/community/VMware/Player (plik WindowsXPVirtualMachine.zip to prekonfigurowany wirtualny komputer umożliwiający instalację Windowsa XP, trzeba jeszcze zdobyć VMWare Tools).

Czyli zainstalowanie Virtual PC w żaden sposób nie wpłynie na działanie komputera matki?

Chcę zainstalować Windows XP - w moim komputerze matce ma 4gb ramu - czy więc 1GB to optymalna ilość ramu dla tego systemu?

Jaki system pod Virtual PC działa lepiej - Windows XP Professional czy Windows XP Home Edition?

Czy mógłbym tak ustawić mój komputer aby gdy ja będę korzystał z systemu na maszynie wirtualnej mój system na komputerze matce pobierał np. jakiegoś Linuxa?

Możesz pracować na raz na wirtualnej maszynie oraz na komputerze matce jak Ty to określasz :stuck_out_tongue:

Chcę zainstalować Windows XP - w moim komputerze matce ma 4gb ramu - czy więc 1GB to optymalna ilość ramu dla tego systemu?

Moim zdaniem w sam raz.

Jaki system pod Virtual PC działa lepiej - Windows XP Professional czy Windows XP Home Edition?

Nie wiem :lol: Ale raczej to obojętne :wink:

Czyli zainstalowanie Virtual PC w żaden sposób nie wpłynie na działanie komputera matki?

Jedynie może wolniej chodzić, ale z tą ilością ram jaką Ty posiadasz nie powinno się nic takiego dziać

Osobiście polecam Virtualbox => Instrukcja korzystania krok po kroku z programu Sun VirtualBox ale Virtual PC też jest bardzo dobry :slight_smile:

No cóż… zmartwiłeś mnie tym zwolnieniem komputera - mam dość potężny komputer, działa mi bardzo szybko i chciałbym, żeby tak zostało. Czy naprawdę Virtual PC będzie mi zwalniał komputer, nawet gdy nie będę używał wirtualnego systemu?

Nie będzie zwalniał, chodzi mi o to że podczas używania tego programu może być trochę obciążony komputer, ale Ty się nie masz co martwić, ponieważ masz dość pamięci ram żeby wszystko ładnie chodziło :wink:

I jeszcze takie pytanie:

Ponieważ dość często mam do czynienia z zawirusowanymi nośnikami, chciałbym się zapytać czy możliwe jest zainstalowanie Linuxa i pod nim jakiś antywirus, żeby sprawdzać pendrive i usuwać z niego wirusy?

Koniecznie musi być to linux? antywirus na linuxa => http://tnij.at/354

Lepiej zainstaluj na wirtualu xp, i wrzuć na niego program antywirusowy oraz combofix i hijackthis. Warto też zainstalować Malwarebytes’ Anti-Malware