Maszyna wirtualna

Cześć,

Ostatnio zastanawiam się nad zainstalowaniem maszyny wirtualnej.
I mam dwa bardzo istotne dla mnie pytania:

Pierwszym jest:

1. Czy przy włączonej maszynie wirtualnej. Dzieląc jeden ekran na dwie połowy. Jestem wstanie za pomocą jedenj myszki sterować jednym jak i drugim ekranem.(mysz + klawiatura).

2.Czy instalując maszynę wirtualną muszę zainstalować ją na tym samym dysku na którym znajduję się bazowy win?

Bardzo serdecznie dziękuję z góry za pomoc oraz informację :wink:

Masz, jeden obraz wart tysiąca słów:

W tle Manjaro jako “podstawa”, na pierwszym planie Mint w oknie.

Obydwa systemy steruje się za pomocą tych samych urządzeń, wystarczy kliknąć w okno wirtualki i przejmuje ona klawiaturę i mysz.

Maszyna wirtualna to tylko kilka plików. Możesz je mieć na dowolnym dysku.

1 polubienie

Cześć,

Przepraszam za małe niedomówienie. Ale pytanie miało dotyczyć sterowania jednocześnie pulpitem podstawowym jak i maszyną wirtualną.

Co przez to rozumiesz?

Nie wiem czy dobrze rozumiem - w jaki sposób sterować? Fizycznie myszką i klawiaturą że np. na lewym monitorze masz hosta a na drugim maszynę wirtualną? Trzeba by wtedy mieć dwie myszki i dwie klawiatury.

Najlepiej wyobraź to sobie jak grę typu FPS uruchomioną w okienku. Jak okno z grą jest aktywne, ruch myszy powoduje celowanie, obrót gracza. Klawisze powodują ruch. Ale jak okno z grą jest zminimalizowane (alt+tab) to mysz “jeździ” już po pulpicie a klawisze działają w kontekście systemu operacyjnego. Ponowne przełączenie na okno z grą przenosi ww. elementy do kontekstu gry.

Najlepszym wyobrażeniem będzie:

W lewym oknie GRA np; CS. W prawym oknie GRA np; COD.
Klikamy przycisk “a” na klawiaturze i poruszamy sie w jednym i drugim oknie jednocześnie.
Klikamy ppm i strzelamy w CS i w COD.

Tak to nie działa.

To powiedz proszę do czego chciałbyś tego użyć?

Do wpadania na ścianę?

Jak w ten sposób ktoś np. chce z jednego komputera zrobić dwa niezależnie działające OS (jeden host a drugi właśnie VM) i obsługiwać je w osobnych oknach/monitorach, to przyda się jeszcze osobna klawiatura i mysz do VMki.