Matlab - badania operacyje programowanie liniowe i kwadratow


(Noob643) #1

Chcę zrobić taki wykres:

oś pionowa to x2 pozioma x1, współrzędne jednego punktu to (11000, 0) a drugiego to (0, 33000) i narysować linię ma przechodzić przez te punkty, potem jeśli dodam jakąś inna linie to chce odczytać współrzędne punktu przecięcia.

wręcz błagam już o pomoc, bo nikt mi nie chcę tego pokazać.

I proszę darujcie sobie teksty że w helpie jest wszystko, naucz się matlaba itp. jest mi to już potrzebne, i jak bede czekać aż dojdę z książką do tego momentu, to znowu skończę z pałą na semestr.


(Artur520) #2

http://www.mathworks.com/help/matlab/ref/plot.html

Za Y musisz podstawić sobie jakąś tam funkcję liniową która dla podanych wartości trafi w te dwa punkty.

Matlab jest na studiach i to inżynierskich. Jeśli myślisz poważnie o byciu inżynierem musisz umieć szukać wiedzy sam. Dostałeś drogowskaz gdzie szukać. Roszczeniowy charakter wypowiedzi oraz nick sugerują, że robię błąd w ogóle pomagając… ale nie myli się tylko ten, kto nic nie robi :slight_smile:


(Noob643) #3

no to tyłek zbity, po angielsku tego nie przeczytam, a po za tym ja nie chce gotowego rozwiązania zadania, tylko przykładu obsługi matlaba

Potrafię trochę programować w c/c++ i już pisałem rożne funkcje w projektach grupowych, i musiałem wytłumaczyć jak działą ta funkcja żeby mogli ją dobrze wykorzystać

a nie radzcie se sami, a na studiach prędzej pałe mi da niż wytłumaczy, a ciężko znaleźć coś po polsku, a na forum też nie pokazują tylko sie nabijają.


(Frankfurterium) #4

Nie myślałeś, żeby zmienić abo rzucić studia? Inżynier bez Matlaba ujdzie, inżynier bez znajomości angielskiego w tych czasach nie ma racji bytu. Na wyższych rocznikach studiów (przynajmniej informatycznych) wiedzę zdobywa się u źródła - z oficjalnych dokumentacji albo książek/artykułów autorów. Materiałów tych po prostu nie ma w języku polskim. Żebranie po forach to rozwiązanie na krótką metę. Utopisz w studia masę wysiłku i pieniędzy, a i tak cię wyleją. Chyba że się ogarniesz i wreszcie weźmiesz do roboty…


(Noob643) #5

dlaczego z programowaniem w c/c++ jakoś niema takich problemów żeby znaleźć dobre opracowanie w PL?? A z tym matlabem niestety tak. I mi bita teoria nic nie da, ja potrzebuje przykładu których niema, na uczelni nic nie pokazują, choćby nawet jest mi teraz potrzebna funkcja quadprog tutaj jest link http://www.mathworks.com/help/optim/ug/quadprog.html i na dole w examples jest przykład użycia, od 3 h szukam jak rozpisac te macierze H f x i nie mogę zaleście, a tak to rozumiem z tego textu 1/4, zero wyobrażenia jak ta funkcja działą a na forach tylko cie jebią zamiast pomóc.

Skoro wszystko mam sam robić to po co są studia??

A studia mam jakie mam, bo nie stać mnie pojechać gdzieś, gdzie będe miał specjalizacje w tym co mnie interesuje. Więc wziąłem to co jest pod ręką, a jak mam brać jakieś zarządzanie itp. to lepiej od razu brać się za łopatę albo samobójstwo.

Mi jest potrzebne tylko wykształcenie wyższe informatyczne, a do matlaba nie zamierzam się zbliżać w przyszłości.


(Frankfurterium) #6

W murach uczelni dowiesz się, czego masz się uczyć po powrocie do domu. Serio i na poważnie. Prowadzący są od wskazania ci kierunku i na końcu wyegzekwowaniu wiedzy i/lub umiejętności. Sam sobie nie poradzisz - widocznie jesteś gorszy od tych, co sobie poradzą. Oni zaliczą, ty nie. I to jest jak najbardziej sprawiedliwe. Nikt nie będzie się z tobą cackał. Można by ci było pomóc, gdybyś sformułował konkretny problem, ale na “Pomóżcie mi, bo nic nie ogarniam” nie ma łatwej rady.

I właśnie tacy ludzie psują tę branżę…

  1. Wcale nie jest. W tym fachu liczą się głównie doświadczenie i umiejętności. Komuś bez papierów ciężej będzie przejść pierwsze sito rekrutacji, ale dalsze etapy zaliczy lepiej niż, nie przymierzając, ty.

  2. Większa część programu kształcenia jest debilna i ma to swój powód. Ukończenie studiów mówi, że nie tylko powinieneś znać się na swojej robocie, ale dodatkowo umiesz sobie radzić z przeszkodami i w szybki sposób przyswajać informacje niekoniecznie związane z twoją specjalnością. Jeżeli pracodawca zrzuci na ciebie coś całkiem nowego, jest spora szansa, że jakoś to ogarniesz, bo takie sytuacje były dla ciebie codziennością.

Masz skrajnie naiwne podejście do studiowania, a Matlab to tylko początek. Jeżeli chcesz się specjalizować tylko i wyłącznie w C++ bez tracenia czasu na “głupoty”, lepiej od razu rzuć uczelnię. Żebyś się tylko nie zdziwił, kiedy okaże się, że w dokumentacji jest sporo rzeczy nieujętych w polskich poradnikach, a każdy pracodawca na dzień dobry życzy sobie co najmniej swobodnego porozumiewania się angielskim i/lub niemieckim…


(Noob643) #7

więc tak, to w czym jestem dobry to nie tylko c++, ale też java, php, html/css, c#, grafika i animacje 2d i 3d, i potrafię sobie sam zrobić różnego typu aplikacje na telefon czy pc, oraz tworzyć jakies proste gierki nawet w 3d. Nie tylko na komurke ale i PC, ale nic zaawansowanego bo całego silnika nie potrafię zrobić.

A jeśli hcesz konkretny problem to proszę bardzo:

-pierwszy:

potrzebuje teraz funkcje quadprog w linku poniżej, znajdziesz examples, a tam jakiś przykład i nie rozumiem jak rozpisał macierze H f x, i tego chce się dowiedzieć

http://www.mathworks.com/help/optim/ug/quadprog.html

-drugi:

mam takie zadanie

http://naforum.zapodaj.net/thumbs/6b4ab694fb9a.jpg

i napisałem taki program

f = [2 2.5 4 1.5]

A = [1 1.5 2 1; 2 2.5 3 0.5]

b = [100 50]

lb = [0 0 0 0]

ub = [inf inf inf inf]

[x fval] = linprog(f,A,b,[],[],lb,ub)

ale to jest źle

zadanie jest z książki badania operacyjne w przykład j zadaniach. w treści jest że maszyna M2 pracuje co najmniej 50 godzin. I tego już nie wiem jak wprowadzić to do zadanie. I nie było takich przykładów ża co najmniej tylko wszystkie były że maksymalnie ileś tam godzin. więc nie wiem jak to poprawnie zrobić, a jak by było że M2 pracuje max 50 godz to niema problemu, dlatego że już widziałem podobny przykład.

A wykresy chciałem po to żeby zrobić to metodą geometryczną, nikt mi niechce wytłumaczyć nawet na uczelni, i wszyscy mnie zbywają.

A studia i to jeszcze dzienne to powinni mnie to wytłumaczyć, a tak to potrafi mnie wyjebać za drzwi i dać pałe jak się coś zapytam, bo to jest takie proste i powinienem juz to umieć.

A tak jak ty mówisz to powinno być na studiach zaocznych gdzie jesteś tam raz na 2 tygodnie albo jakoś tak.


(fedora24x) #8

uzyj programu geogebra

geogebra-pl.blogspot.com