MATROX MYSTIQUE vs ATI 2MB PCI MACH 64

Cześć. Krótka piłka - co lepsze?

• MATROX MYSTIQUE 220 MGA 64BIT 2MB SGRAM

• ATI 2MB PCI MACH 64

Musi działać na abit kn9 i obsługiwać 1024x768 przy odświeżaniu 85 Hz (no dobra 75 Hz może być, ale nie mniej).

Pozdrawiam

może być problem z uruchomieniem w ogóle karty graficznej na PCI płyty głównej z chipsetem nforce 4, mam taką płytę oraz kartę pci 2mb s3 trio i niestety jest konflikt przerwań IRQ (zasoby wymagane przez tą kartę są używane przez inne urządzenia…).

z tych dwóch Matrox Mystique.

A ta płyta główna ma chyba AGP a nie PCI, a pozatym k, graf podłącza się albo na AGP albo PCI-E

co to znaczy lepsze, pod jakim względem, co to znaczy musi działać - musi to na rusi a w Polsce jak kto chce. Jeśli wymieniasz matroxa to rozumiem że chodzi ci o jakość grafiki 2d, jeżeli o to ci chodzi to bierz matroxa swego czasu był bezkonkurencyjny. tylko na jakim złączu jest ten matrox na zwykłym PCI czy AGP to raz, dwa nikt nie da ci gwarancji że taki staroć jeżeli jest pod PCI będzie działał na nowej płycie, a co z sterownikami?

Crop

A Ty skąd się urwałeś? Poczytaj o płycie i potem pisz takie pierdoły.

Co do karty na PCI, to potrzebuję zastępczej, np do neta, po prostu żeby dało się z kompa korzystać.

Abit KN9 ma PCI-E a nie AGP, jeszcze ma 3 sloty PCI.

Do podstawowych zastosowań, muzyka, net. Po prostu, żebym mógł jako tako z kompa korzystać. Sprzedaję swoją grafę i muszę mieć coś zastępczego na parę dni. Co do trybu - 2d - to jest chyba oczywiste, że grać na tym nie będę :D. No chyba, że w pasjansa…

korzystam z takiego rozwiązania aby mieć dostęp do danych na dyskach, bez zainstalowanych sterowników 1024x768 bez akceleracji sprzętowej (objawia się to bardzo powolnym odświeżaniem strony - standard bez sterowników).

MATROX MYSTIQUE 220 MGA 64BIT 2MB SGRAM posiada w sterownikach opcję wirtualnej rozdzielczości i wirtualnych pulpitów. Naprawdę świetna sprawa. Koniecznie są sterowniki. Nie wiem, dla jakiego systemu będziesz ich potrzebował. Tylko one zapewniają 85 Hz w 1024x768x24, a 1024x768x16 100 Hz w zależności od monitora i jego sterowników.

Później dodam screen.

System to winxp home edition. Tylko pytanie czy grafa będzie chodzić na abicie kn9

pod xp są

http://www.download.net.pl/3439/Matrox- … s-2000-XP/

ATi Mach64 ma w systemie stery do karty, odpalałem XP Pro na moim szrocie, staroć z 95r na pci bez problemu chodzi na nowej płycie Biostar TForce 6100 AM2.

do 32 bitów brakuje pamięci?

szukał bym karty z przynajmniej 4mb, lub jak masz więcej to Radeon X300/550 ~40-50 zł.

Pytanie, czy ten matrox odpali na abicie… Bo nie chce kupować w ciemno, a to, że Ati się nie gryzie z kn9 jest pewne.

Nie wiem dlaczego się martwisz czy odpali? To jest przecież karta PCI. Jeśli będzie sprawana, to OK. To tak, jakbyś obawiał się że karta dźwiękowa na PCI nie zadziała na płycie głównej ABIT KN9. Seba_123 , znajomy ma na sprzedanie kartę MATROX MYSTIQUE 220 MGA 64BIT 2MB SGRAM za 5 zł + 8 zł koszt przesyłki na http://www.swistak.pl

Kontak na e-mail

odpali na pewno ale w trybie VGA w trybie SVGA (sterowniki) ja mam na chipsecie nforce 4 konflikt przerwań.

to zupełnie co innego, choć stara karta dźwiękowa mogła by sprawiać problemy.

poczytaj regulamin forum :P.