Maxthon - filtr reklam

Witam, ostatnio z ciekawości zacząłem korzystać z Maxthona. Ogólnie - świetna przeglądarka, ale brakuje mi w niej jednego - gotowego filtra reklam. O ile do takich przeglądarek, jak Firefox, Opera, Chrome takie coś istnieje (pomijam czy w postaci dodatku czy nie) i mogę sobie zasubskrybować/dodać gotowy filtr, to już w Maxthonie tego bajeru mi brak. Owszem, mogę sobie ręcznie blokować, co chcę, jednak jest to męczące, nużące i czasochłonne. W którejśtam nowej wersji, dodano subskrypcję filtrów, jednak obejmuje ona prawie wyłącznie strony anglojęzyczne, na polskich reklamy widnieją. W związku z tym pytanie - czy istnieją jakieś gotowe filtry do polskich stron (oczywiście mówimy o wersji Maxthona 3).

Wszelkiej maści Admunchery czy Privoxy odpadają.

Filtry reklam we wszystkich przeglądarkach polegają na tym samym. To pliki tekstowe z listą wykluczonych adresów, czy słów w adresie.

Sprawdzałeś, czy nie da się Maxthonowi zapodać polskich list z Ad-blocka czy innego url-filtera?

No właśnie sobie tak czytam i prawdopodobnie nie będzie to tak łatwe, jak w przeglądarkach konkurencyjnych… Trochę byłoby zabawy przy tym. Widzę, że do Maxthona 2 było coś takiego, jednak w 3? Nie do końca wiem, jak to nawet zaaplikować :slight_smile:

Jak nie łatwe? Bierzesz dowolną listę filtrów reklamowych, np:

http://www.fanboy.co.nz/adblock/opera/pol/urlfilter.ini

Kopiujesz tekst poniżej [exclude]

W maxthonie klikasz na dół, na “Blokowanie zawartości-Edytor reguł blokowania” i wklejasz do globala to co skopiowałeś

Przecież Globala nie można edytować, to w jaki sposób dodać te wpisy? Poszczególne strony tak, ale Globala?

Maxthon nie jest przeglądarką tylko nakładką na IE, więc szukaj blokera reklam do IE.

Racja. Sory, sprawdzałem na szybko wersję Portable i wydawało mi się, że jak prawy klik działa, to da radę wkleić filtry.

Im dłużej sprawdzam Maxthona, tym bardziej dochodzę do wniosku, że to nieco daremna przeglądarka. Liczbą funkcji Opery nie bije. Szybkością daleko za Chrome. Do tego jakiś skopany filtr reklam, którego nie da się nawet ręcznie przyedytować (plik .dat). Po kiego filtr reklam ma wiązać konkretne reklamy wyłącznie z konkretnymi stronami? Do tego sama przeglądarka jest źródłem reklamowych linków w stopce. Myślę, że jest jeszcze na tyle bogaty wybór przeglądarek, żeby sobie M odpuścić, do czasu, aż poprawią coś w Add Hunterze.

Kiedyś tak było. Teraz się pozmieniało, nawet silnik Chrome jest.

Od wersji 3 już nie :slight_smile: Teraz wykorzystuje i Trident i Webkit. Można się pomiędzy nimi dowolnie przełączać (chociaż zazwyczaj nie ma to większego sensu), czasem przeglądarka dostosowuje też silnik do strony. Bądź co bądź, nakładką już nie jest, teraz to pełnoprawna przeglądarka.

Hmm, kilka rzeczy mi się w niej też podoba, niestety sporo też dyskwalifikuje ją do bycia przeglądarką domyślną, z dobrym Adblockiem na czele. Z tego co można wyczytać na oficjalnym forum, zarówno edit globala, jak i subskrypcja odpowiednich filtrów, są planowane w następnych wersjach. Pytanie - w których, bo czas płynie na niekorzyść Maxthona.

Daleko za nią też nie jest. Powiedziałbym że nawet dość blisko, bo te najważniejsze są. Trochę mi przypominam ChromePlus. Tyle że tam mogę skorzystać z addonów Chrome, m.in Adblock Plus, a M3 praktycznie dodatków nie posiada.

Oj tam, oj tam. Serio widzisz jakaś mega różnicę przy dzisiejszych łączach? Wszystkie stabilne wersje topowych przeglądarek, chodzą prawie że identycznie,pod względem szybkości, w większości przypadków to milisekundy.

Ale niestety, Maxthon musi jeszcze w kilku rzeczach podgonić. Być może kiedyś? Jakby się komuś udało z tym filtrem reklam, to proszę o kontakt.

Dzięki za odpowiedzi.