Maxtor 200 GB

Podłaczyłem dzisiaj nowy dysk.

W biosie wszystko jest ok, w zakladce z informacją o pojemności jest wartość 203 GB

Jednak instalator Windowsa 2000 widzi ten dysk jako 131070 MB

Co z resztą?

Podziel ten dysk na partycje. Instalator nie zobaczy więcej. :smiley:

Podzieliłem, ale przecież nie mogę wpisać wiekszej wartości niż ta która przydzielił instalator…

Windows 2000 powstał w czasach, gdy nikt o dyskach 200 GB nie słyszał :stuck_out_tongue: Windows zainstaluje się poprawnie, ale nie rozpozna wielkości dysku poprawnie (będzie widział 127 lub 137 GB). By mieć dostęp do całego twardziela, trza zainstalować WinXP SP1 (lub SP2 :slight_smile: )

dajesz tyle ile widzi instalator windy. Potem w samej windzie tworzysz nową partycję z tego niewykorzystanego niejsca. I szafa gra tra la la 8)

Jak?

po prostu jak instalator widzi te 130 z groszem to kontynujesz. Po instalacvji w partition magic 8.0 tworzysz z wolnego miejsca a wiec od ok 130 GB do 181 nową parytycję 8)

A co z tą informacją?

ano własnie. Juz tłumaczę. Jak zalozysz te partycje tzn wykorzystasz ten cały dysk i jak sformatujesz np partycję systemową i zainstalujesz ponownie winde to ta ostatnia partycja prawdopodobnie ci znkiknie (instalator widzi tylko 130 GB) Wtedy dajesz SP2 i sie odnajdzie ta zgubiona partycja bez zadnej utraty danych 8)

No dobrze, ale ja mam Windowsa 2000.

Czy to oznacza, że musze kupić XP aby wykorzystać cały dysk?

chyba 2000 tez ma jakieś najnowsze łatki. Bodajże SP4 8)

Czy mogę to zrobić programem Partition Magic mając dysk 200 GB podpięty jako slave?

Nie jestem pewien, ale nie powinno być problemu. Próbowałeś??

Nie mam już dzisiaj siły.

Zrobię to jutro albo w poniedziałek.

O wyniku poinformuję na forum.

Dzięki za dotychczasową pomoc

Dokładnie tak! :slight_smile:

Jest to dokładnie to samo, co SP2 (lub min. SP1) dla XP.

Ta łata rozwiązuje problem widoczności dysków o dużych pojemnościach + oczywiste inne zabezpieczenia.

Windows 2000 wspiera dyski większe niż 128 GB, dopiero począwszy od Service Pack’a 3.

Ważne jest jednak, by nie zakładać potem w ramach tego dysku jakiejkolwiek partycji blisko granicy 128 GB - bo dane mogą polecieć w kosmos! :frowning:

No i chyba jednak jest problem :frowning:

partition8oa.th.jpg

A nmasz łatki wszystkie zainstalowane??

Tak

system3hd.jpg

problem polega na tym że u kolegi strumienianina tam na screenie nad ramką pokazuje 130 GB a ja mam też dysk 200 GB i umnie pokazuje 190 GB z groszem. Sam nie wiem dlaczego tak sie dzieje :?

Czy to oznacza, że przeprowadzka na Windowsa XP będzie jednak konieczna? :frowning: