nie wiem czy ktoś z użytkowników lub redaktorów już to widział. Dziwna aplikacja, udająca antywirusa lub coś w tym stylu, wyświetla waszą witrynę w liście potencjalnych szkodliwych witryn. W sumie nic wielkiego, ale McAfee, pobierany automatycznie z Flash Playerem od Adobe, czuwa nad systemem i wyświetla sobie co jakieś czas takie okienko:
zostać zrównanym z thepiratebay, zwłaszcza jeśli chodzi o waszą tematykę i dobre nawyki jakie proponujcie dotyczące licencji oprogramowań, to trochę lipa.
Oczywiście wiadomo, taka śmieciowa aplikacja to śmieć. Jednak bólu by nie było gdyby aplikacja nie instalowała by się wraz z Flash Playerem.
Pobieram programy z DP i jestem tu, na forum. Sprawdzając linki wyświetla się alert na czerwono. http://www.urlvoid.com/scan/dobreprogramy.pl/ oraz http://www.urlvoid.com/scan/forum.dobreprogramy.pl/ Wychodzi na to, że tylko AVG ma coś do naszych stronek. Nie pobierałem McAfee, ale flasha, owszem. Często, gdy były nowe aktualizacje. U mnie w systemie nie ma, jak dotąd, jakiegokolwiek pliku imgur, ani też nie ma takiego wpisu w rejestrze. Pobieram z bezpośrednio z linków i odznaczam automatyczne instalowanie, żeby jakich kłopotliwych dodatków nie pobrać. Niektóre programy mają w instalatorach babylon, czy jakiś conduit. Być może, na to krzyczy AVG. Jakieś to jego false positive. Na stronce DP z programem AVG, też krzyczy na czerwono właśnie AVG, więc trzeba sobie dać spokój.
To tak nie działa, av krzyczy bo userzy to raportują, zgłoszenia działają różnie a heurystyka nie koniecznie zawsze musi być przyczyną alertów av. I w tym miejscu musicie podziękować pewnemu użyszkodnikowi, którego nicka nie wymienię. A wątpię by konkurencja avg z wielką chęcią ten alert zniwelowała.
Toby wszystko się zgadzało. W opcjach bezpieczeństwo, filtr SmartScreen zgłasza, że DP jest wiarogodne, a i dostęp do programów i normalnej wiedzy o nich - nie da się nie docenić. Ja jestem szkolony na opisach programów i opiniach pod nimi. Sprawdzam w DP, nawet, gdy znajdę gdzie indziej jakiś program. Nie instaluję na ślepo, a to, że jestem na forum, pomogło mi i nauczyło mnie wiele i radzę sobie w zakresie użytkowania.