Memtest - test 6 godzin

Witam serdecznie i poświątecznie :slight_smile:

Mam znowu problem…

Często zawieszał mi się komp (XP) ; nieruchomiała myszka bez powodu i tylko pomagał restart (tzn. wielu znawców go oglądało i nie znależli przyczyny).

Ściągnęłam w końcu Memtesta i uruchomiłam program z dyskietki - biegał ok. 6 godzin, błędów pokazywał “0” przy każdej z 14 serii (?).

W końcu komp był mi potrzebny i wyszłam Esc.

Teraz nie wiem o co chodziło w tym programie, no i w ogóle - pomóżcie , proszę… :slight_smile:

może być konflikt sprzętowy, być może jakiś program powoduje błąd systemu - przyczyn może być wiele. Dobrym narzędziem do diagnostyki jest pakiet Norton Utility - tylko ma jedną wadę :frowning: jest komercyjny

Jeśli możesz zrób reinstalacje systemu, jeśli to nie pomoże to format dysku? i od początku zabawa?

Dziękuję za odpowiedź. :slight_smile:

Czy to jednak znaczy, że Memtest niczego mi nie sprawdził czy że pamięć jest Ok ? I jak długo ma chodzić ten program ?

Właśnie, mnie to zaczęło się dziać po zmianie dysku. Już raz przeinstalowywałam i wtedy trochę pomogło.

:slight_smile:

każdy program powinien chodzić tak długo, aż zrobi swoje - to jest, najczęściej, do momentu wyświetlenia podsumowania :slight_smile:

Racja :slight_smile:

Zostawię go dziś na noc - nich sobie pobiega bez ograniczeń :lol:

Napisałąś że to zaczęło wariować po zmianie dysku. Nie wiem co miałaś na myśli ale Memtest sprawdza pamięć RAM a nie dysk dwardy…

Jak długo będzie chodził to w głównej mierze zależy od Twojego kompa i od tego czy skanujesz sdandardowym testem czy gruntownym. W zasadzie powinien wystarczyć standardowy test by wykryć uszkodzenie pamięci. U mnie trwa to ok. 30 min (pentium III 450Mhz 128SDRAM). Choć nie zaszkodzi sprawdzić gruntownie ale do duuużo dłużej potrwa. Podsumowanie wyświetla sie nabieżąco jak masz uszkodzoną pamięć (na dole pojawiają się adresy uszkodzonego obszaru). Jeśli nic nie wyświetliło jak skończył się 14 test to znaczy że jest ok. i nie masz sie czym martwić :slight_smile: Memtest po zakończeniu ostatniego testu automatycznie rozpoczyna testowanie od początku, dlatego nie wiedziałaś pewnie czy skończy łtestowanie.

Nero - dzięki - dokładnie tak było - memtest błędów nie wyświetlił.

Teraz już rozumiem. :slight_smile:

A o dysku to tylko wspomniałam tak przy okazji.

:slight_smile:

Rozumiem :slight_smile:

Bardzo się ciesze, że sie wkońcu na coś przydałem :smiley:

A jak wybrac czy chce test standardowy czy gruntowny? I co oznaczaja te “passy”? Ile ich jest?

a może komp sie grzeje jaki masz komp?

Puella już chyba zdążyła rozwiązać problem! :lol:

Wysłany: 13.04.2004

:stuck_out_tongue: :stuck_out_tongue: :stuck_out_tongue:

Ale zawsze można odpowiedzieć na pytanie czyzu! :slight_smile:

Właśnie! Bardzo mi zalezy na odpowiedzi!