Memtest86+ i błąd w teście nr 5 z nowymi pamięciami ram

Witam, mam problem z nowymi kościami ram kingston. Sprawdziłem je memtestem86+ i wysypały się błędy w teście nr. 5: block move, 80 moves. Kości (2x1gb) zastąpiły pamięć samsunga 512mb pc5300. Jak mam to zinterpretować? Reklamować pamięci u sprzedawcy? Proszę o pomoc.

Rozładuj się przed dotykaniem jakichkolwiek części elektronicznych (np. dotykając kaloryfera) lub obudowy komputera (jeśli ma uziemienie bo na listwie może być ale w gnieździe 220-230V już niekoniecznie :smiley: ). Podociskaj kości pamięci w slotach (czasem są obluzowane) i leciuteńko (baaaaardzo leciuteńko) poprzechylaj jednocześnie aby idealnie osiadły (charakterystyczne “klik”) i ponownie przetestuj je najpierw memtestem86+ (w najnowszej wersji) a potem dla pewności Gold Memory Test 6.72. Jeśli to nie pomoże, spróbuj w innych slotach płyty głównej - jeśli i to zawiedzie to udaj się do serwisu przedstawiając całą sytuację.

Dodane 30.04.2011 (So) 23:55

Zapomniałem…kurz i pył też przyczynia się do skoków ładunków elektrycznych miedzy pinami w gniazdach RAM - przeczyść slot jak i pamięci (najlepsze sprężone powietrze)