Menedżer nie pokazuje mi karty sieciowej


(Ten23) #1

Co może być przyczyną, że w menadżerze urządzeń ani w programie everest nie pokazuje mi nazwy karty sieciowej ??


(_abrakadabra_) #2

Brak sterowników, sugerowanie się programem, który nie jest wspierany od co najmniej miliona lat(hint: AIDA64 jest kontynuacją tego programu) ? ?


(Ten23) #3

To jak mam się dowiedzieć jakie sterowniki mam ściągnąć?


(_abrakadabra_) #4

Najprościej chyba zbejżeć czy w menedżerze urządzeń nie ma wykrzykników w części “karty sieciowe”, jak są, to we właściwościach popatrzeć jaki ma identyfikator i na tej podstawie poszukać sterowników ?


(Ten23) #5

w menedżerze mam ty;lp przy karcie sieciowej WinPoET PPPoE Adapter a indentyfikator tego to R00T\NET\0000 

w google nic o tym nie ma 


(Longhorn2009) #6

Jak karta zintegrowana to odczytujesz model mobo np w cpu-z zakładka mainboard i pobierasz stery ze strony producenta.


(Ten23) #7

no mam zintegrowaną, ale nie rozumiem o czym piszesz … jestem totalnie zielony. Dasz rade przetłumaczyć to “odczytujesz model mobo np w cpu-z zakładka mainboard” tak, żebym i ja zrozumiał ?


(_abrakadabra_) #8

http://www.cpuid.com/softwares/cpu-z.html


(Ten23) #9

Nic nie rozumiem z tego linku.


(_abrakadabra_) #10

Nie rozumiesz, że trzeba program ściągnąć ?

 

Ehhh:

 

http://download.cpuid.com/cpu-z/cpu-z_1.74-en.exe


(Ten23) #11

Serio, mój anielski ssie pałe, a informatyka to nie moja bajka

I w tym programie będzie opisana moja karta sieciowa ? 

Sprawdzę i napiszę, ale to zaraz bo to nie na tym komputerze mam problem 


(Longhorn2009) #12

Program podaje nazwę płyty głównej. Mając jej model łatwo znajdziesz sterowniki na stronie producenta płyty, mogą być oznaczone jako LAN lub ethernet.


(rgabrysiak) #13

 

Proszę skorzystać z przycisku Edytuj a następnie dokonać korekty tytułu.

W przeciwnym razie temat trafi do Kosza. 


(Ten23) #14

w innym programie napisane jest tak 

Gigabyte GA-M61PME-S2  (2 PCI, 1 PCI-E x1, 1 PCI-E x16, 2 DDR2 DIMM, Audio, Video, LAN)

 

Według tego programu tak nazywa się ta płyta, to jak teraz znajdę stronę producenta ?

 

 

http://screenshooter.net/102635834/bbkitxv


(_abrakadabra_) #15

Serio ? Mając nazwę producenta i model płyty głównej ciężko ci to jest wkleić w wyszukiwarkę ?

Pierwszy dostępny link:

 

http://www.gigabyte.pl/products/page/mb/ga-m61pme-s2_2x/download/


(Ten23) #16

No, nie znam się, dalej wszedłem w pobierane i mam sciągnąć Chipset/LAN ?

bo inne to audio, SATA RAID/AHCI, VGA 

I ściągać z EUROPA FTP, ta ? czy HTTP czymś to się różni ?


(_abrakadabra_) #17

To są tylko serwery, na których są pliki (bez znaczenia). Jak już ten chipset/lan znalazłeś to pobierz pod system, którego używasz (xp, vista, 7 etc 32 bit albo 64 - jak masz 7ke to próbuj od visty).


(Ten23) #18

No i nic, ściągnąłem, zainstalowałem i dalej nic, dalej nie ma ani internetu, ani nie pokazuje karty sieciowej … O co może chodzić … Dlaczego nie mam tych 2 monitorków w prawym dolnym rogu. 


(Longhorn2009) #19

Jak karta jest wyłączona w biosie czy uszkodzona po burzy to nie będzie działać. Wtedy czeka cię zakup nowej, najlepiej pod PCI. 

Na początek możesz spróbować wejść do bios i przywrócić ustawienia domyślne.

Zaobserwuj też czy po podłączeniu do niej przewodu sieciowego od routera pojawia sie jakaś dioda pomarańczowa czy zielona przy porcie.


(Ten23) #20

Tak świeci się dioda taka zielona. Raczej z nią było wszystko ok. Miałem problem, że komputer sam mi się resetował to musiałem zrobić format… Jest możliwość, że to coś w biosie ?? Bo przed robieniem formata nie mogłem na początku ustawić, żeby odpalał z płyty i coś tam klikałem jak leci może coś na klikałem nie tak … A jak przywrócić ustawienia domyśle w biosie ?