Menedźer urządzeń-problem


(Radziokom) #1

Witam

Mam mały problem,a mianowicie w Menedżerze urządzeń-->sterowniki niezgodne z Plug and Play-->serial zaznaczony jest wykrzyknik

We właściwościach napisane jest:

"To urządzenie nie występuje w systemie, nie pracuje poprawnie lub nie ma zainstalowanych wszystkich swoich sterowników. (Kod 24)

Stan: Zatrzymany

Plik sterownika: C:\WINDOWS\system32\drivers\Serial.sys

Wersja pliku: 5.1.2600.2180(xpsp_sp2_rtm.040803-2158)

Identifikator wystąpienia urzędzenia- ROOT\LEGANCY_SERIAL\0000 "

Domyślam się że chodzi o jakiś sterownik,ale ja nie mam pojęcia o jaki sterownik chodzi,czy jest to jakiś sterownik z XP czy coś co zainstalowałem później.Nie wiem też jak ten sterownik znalęść,odinstalować i zainstalować nowy.Jestem w tym zielony.

Dzisiaj długo z tym walczyłem ale nic nie zdziałałem:

Próbowałem usunąć plik serial.sys z tej lokalizacji i zastąpić tą samą wersją pliku skopiowaną zkompa mojego kolegi u którego wszystko jest ok- i nic to nie dało.Próbowałem też usunąć ten plik i zresetować kompa-a po odpaleniu okazało się że plik jest tam nadel-nie mam pojęcia o co chodzi.

Proszę o pomoc ,najlepiej instrukcję krok po kroku

Złączono Posta : 04.11.2007 (Nie) 21:34

"Serial.sys to sterownik urządzenia szeregowego. "-tak mi napisały dwie osoby,a trzecia że to sterownik od monitora-kto ma rację.Mój komp to laptop Toshiby.Sterowniki mam na jednym CD -jak je znaleść?


(Jsq Spam) #2

Jeśli nie używasz RS-232 czyli tzw. portu COM, możesz wyłączyć go w BIOS'ie.

Problem powinien zniknąć.

EDIT: teraz zobaczyłem że to laptop, więc nie wiem czy będziesz mógł to wyłączyć w BIOS'ie.

A... i dla tego co ci powiedział że to ma coś wspólnego z monitorem :o , to przekaż że jest DEBILEM i możesz powiedzieć że ja to mówiłem.

SERIAL.SYS

Sterownik urządzenia szeregowego


(Radziokom) #3

Portu COM używa program AutoRoute gdy podłanczam "czujkę"od GPS ( jestem kierowcą więc program no i te porty są mi potrzebne) ,w tedy muszę wybrać z jakiego portu będę korzystał-zazwyczaj mam do wyboru 3 porty ale ostatnio zaczeło wyskakiwać nawet pięć- nie wiem od czego to zależy i czy to ma w ogóle znaczenie.Aha jeszcze coś od jakiegoś czasu po podłączeniu tej "czujki" muszę czekać ładnych parę minut żeby zaskoczyła-wcześniej tego nie było. A jak podłączę zasilanie do kompa to mogę zapomnieć o GPSie- muszę od nowa konfigurować z jakiego portu chcę korzystać i tak w kółko. Myślałem że może moja przetwornica prądu(12v--.240v)zaczeła zakłucenia robić.Ale teraz sam nie wiem.Piszę to bo może ma to jakieś znaczenie.


(Jsq Spam) #4

Skasowanie pliku SERIAL.SYS nic nie da, ani też nie przyniesie skutku jego podmiana - tak jak robiłeś.

Problem tkwi gdzieś indziej i trudno mi powiedzieć gdzie.

Z doświadczenia wiem, że stało się to przez jakiś program który używa tych portów... a tak się składa że używasz tej automapy.

Możesz spróbować usunąć to urządzenie w menedżerze urządzeń (to z wykrzyknikiem, zaznaczasz je i klikasz w ikonkę "Odinstaluj") następnie klikasz w ikonkę "Skanuj w poszukiwaniu zmian sprzętu..." i powinno znaleźć ten nowy port szeregowy. I albo go zainstaluje i będzie OK albo zainstaluje i problem będzie nadal. Zrób na wszelki wypadek restart.

Przygotuj na wszelki wypadek płytkę z Windows chyba że masz instalkę na dysku (folder I386).

Jeśli to by nie pomogło to ja bym przeinstalował system.

EDIT:

Ta czójka o której mówisz, to odbiornik GPS? Są też takie podłączane przez USB. Takie odbiorniki nie potrzebują dużych przepustowości, jednak port USB jest dziesiątki (jak nie setki) razy szybszy niż COM.

Przetwornica nie mogła tego raczej spowodować, bo po pierwsze działasz przez zasilacz a po drugie w przypadku zbyt dużego osłabienia napięcia zostajesz przełączony na baterię.

EDIT2:

Możesz też jeszcze wejść w ustawienia portu (wybierasz właściwości urządzenia, przechodzisz do zakładki "Ustawienia portu" i klikasz przycisk "Przywróć domyślne", po czym dajesz OK... i ewentualny restart.


(Radziokom) #5

Odinstalowałem urządzenie,ale po skanowaniu nic się nie stało- co powinieniem zrobić?

Jak wejść w te ustawienia-gdzie one są?

Złączono Posta : 05.11.2007 (Pon) 23:08

tak to jest odbiornik GPS ja mam taki na USB. Nie wiem dlaczego jak konfiguruję GPS to wyskakuje mi że jest podłącony dajmy na to do COM3-poprostu klikam OK i GPS zaczyna działać.Przed chwilą sprawdziłem że z portu COM7 i COM8 korzysta karta internetu komórkowego


(Jsq Spam) #6

A działa ci teraz nawigacja?


(Radziokom) #7

Działa ale tak samo długo myśli jak wcześniej.i też po chwili traci sygnałjak jest na zasilaniu z kabla-na gateri mi tego nie robi


(Jsq Spam) #8

No to grunt że działa... i nie masz wykrzyknika w menedżerze urządzeń.

A co do pozostałych problemów to nie mogę pomóc... bo nie mam pojęcia.


(Radziokom) #9

oki-dzięki za poświęcony czas.