Menu Flash


(Speirs) #1

Witam,

Jestem w trakcie robienia strony internetowej i jedna z czesci tej strony jest menu we flashu z rozwijanym Menu. Menu robie w Adobe Flash CS4 i jak narazie wszystko dobrze idzie, ale mam obiekcje co do jednej rzeczy, a mianowicie co do tego czy te rozwijane menu nie bedzie rozszerzalo komorki w szablonie, bowiem te menu bedzie wstawione do strony w Joomli. Jak zrobic zeby te rozwijane menu nachodzilo na inna komorke?


(Elektrrrus) #2

NIE RÓB MENU WE FLASHU!


(Speirs) #3

a dlaczego? To co ja potrzebuje zrobic nie mozna zrobic inaczej niz we flashu.


(Marek Ciarkowski) #4

Bo jeśli ktoś ma wtyczkę blokującą to dupa no chyba że poprawnie osadzisz stronę w SWFobject z ew. menu zastępczym w html zweistein ma rację.

Co do pytania takie menu nie może Ci powiększyć komórki bo musi mieć określony rozmiar już na wstępnie


(Elektrrrus) #5

Zapoznaj sie z javascriptem, bo wiele rzeczy o których większośc uważa że nie da się zrobić bez flasha, da się zrobić bez problemu.

Robisz wtedy zwykłą listę html z menu, nadajesz mu jakiegoś cssa żeby się po ludzku wyświetlało bez javascripta i potem nakładasz na to efekty. Pomóc może Ci w tym np. jQuery.

A nawet jeśli nie da się zrobić tego co chcesz inaczej w flashu, to nie tylko można, ale wręcz _trzeba_ zrezygnować z tego.

Ja np. mam domyślnie wyłączony flash - nie zobacze menu.

Wpadniesz w jakiś filtr/adblocka/flashblocka - ten ktoś nie zobaczy menu.

Googlarka nie czyta flasha - nie zobaczy menu -> gorsza indeksacja.

Po co Ci więc to?


(Speirs) #6

Po pierwsze: Menu we flashu ma byc bo tak zyczy sobie zleceniodawca, po drugie: jest tez Menu tekstowe, po trzecie: ogolna wysokosc flasha z rozwijanym menu to 100px, ustawilem flasha na 28 bo tyle wynosi sam pasek bez rozwijania. Teraz chce zrobic tak zeby te menu rozwijane nachodzilo na inna komorke tabeli. Dalem z-indexy do divow i pytanie brzmi czy to tabel tez moge?


(Elektrrrus) #7

A próbowałeś?

Tak, można.

Totalna głupota zleceniodawcy i raczej należałoby mu to wybić z głowy niż w to brnąc.

Czy chcesz przez to powiedzieć że robisz strukture strony na tabelkach?


(Speirs) #8

Robilem, ale teraz podzielilem na same divy i tak to nic nie dalo. I ty mi tu przestan mowic co mam nie robic tylko pomoz to zrobic. Dodam ze usiluje zrobic przezroczyste tlo we flashu jednak nie chce sie to zmienic. Zmienilem ten Window mode na transparency i w kodzie strony i tez w dokumencie Flash.

Edit: Zrobilem przezroczyste tlo, jednak elementy, ktore sa rozwijane tez staja sie przezroczyste.


(Marek Ciarkowski) #9

zrób tak

  • do diva głównego który trzyma wszystko w kupie dopisz position:relative;

  • wstaw w nim kolejnego w którym bedzie flash i nadaj mu position:absolute; + z-index;

  • całość osadziłbym raczej za pomoca tego

http://blog.deconcept.com/swfobject/

niż embed itd bo wiem że na 100% zadziała. Powodzenia :slight_smile:


(Speirs) #10

Hm... a jest poprostu taki sposob zeby tylko to co biale we flashu bylo przezroczyste?, bo takie cos by mi wystarczylo, no ale jakos poprobuje z tym swfobject. Tylko skad ja mam wziasc te swfobject.js? czy moge poprostu to co tam jest do sciagniecia i tamten swfobject.js wziasc?


(Marek Ciarkowski) #11

Nie wiem czemu Ci w tym pomagam bo jesteś moją konkurencją :slight_smile: Tak jak pisałem i nawet z index nie jest potrzebne. Tu dla przykładu masz listę z tłem gif a na d tym flash z wmode transparent

http://www.maroon.boo.pl/test/index.php

a tu masz paczkę http://www.maroon.boo.pl/test/SWFobjectabsolute.rar

SWF object jest darmowy