Menu start - gdzie są zapisywane ustawienia

Witajcie,

Pytanie jak w temacie. Rozwinę… Po instalacji Win10 personalizuję ustawienia menu start, ikony ważnych dla mnie programów, rozmiary itd. Czy ktoś wie, w którym pliku rejestru są zapisywane te ustawienia? Chciałbym zrobić kopię ustawień, aby np po utworzeniu nowego konta (lub instalacji nowego W10) przywrócić ustawienia nie przechodząc na nowo całej procedury. Tak właśnie robię dla ustawień MS Outlooka. Jedno kliknięcie i wszystkie konta (a mam ich wiele) wraz z konfiguracjami przywrócone :wink:

Eksport:

Export-Startlayout –path C:\StartLayout.xml

Import:

Import-StartLayout -LayoutLiteralPath C:\StartLayout.xml -MountPath C:\

Polecenia wykonujemy w Windows PowerShell. Rezultat importu będzie widoczny po restarcie.

Wow, dzięki wielkie! W PowerShellu dokonałem exportu. Na dysku C utworzyło wyeksportowany plik xml. o nazwie StartLayout. Wewnątrz wszystko pięknie zapisane. Ale mam problem z importem ustawień (PowerShell uruchomiony jako administrator).

Przy imporcie na inne konto o innej nazwie (ale ten sam PC) w konsoli PShell wyskakuje błąd na czerwono:

Import-StartLayout : The term ‘Import-StartLayout’ is not recognized as the name of a cmdlet, function, script file, or operable program. Check the spelling of the name,  or if a path was included, verify that the path is correct and try again.
At line:1 char:1

• Import-StartLayout -LayoutLiteralPath C:\StartLayout.xml -MountPath C …

+ CategoryInfo          : ObjectNotFound: (Import-StartLayout:String) [], CommandNotFoundException
    + FullyQualifiedErrorId : CommandNotFoundException

Przywracając na to samo konto na którym tworzyłem StartLayout:

1.PNG

W Cmd na drugim koncie:

2.PNG

Zamiast -MountPath  w drugiej komendzie użyj parametru  -MountLiteralPath. Co do niewykrywania komendy  Import-StartLayout ; Jaką masz wersję systemu?

Edit:

Tak teraz doczytałem i eksportować musisz jako plik .bin, a import działa tylko jeśli uruchomisz Powershell jako admin.

Dzięki za starania :slight_smile:

Mam Win10 (1607). Niestety, nie poszło, mimo, że zrobiłem jak proponujesz. Wyeksportowałem nowy plik (ale BIN) komendą: Export-Startlayout –path C:\StartLayout.bin (wyeksportowany plik widzę na C)

Import w PShell admin komendą: _Import-StartLayout -LayoutLiteralPath C:\StartLayout.bin -MountPath C:_

ale niestety, nie poszło. Ten sam czerwony komunikat. Chyba, że coś źle robię. A dasz radę sprawdzić import u siebie na nowym koncie, czy u Ciebie to working i jeśli tak - podesłać gotowe komendy, żebym nie walczył z czymś, co Ty już wywalczyłeś?

U mnie działa komenda 

Import-StartLayout -LayoutLiteralPath C:\StartLayout.bin -MountLiteralPath C:\

Sprawdzałem też na nowym koncie oraz na innym komputerze. Ale tutaj mam tylko styczność z wersją Enterprise. Sprawdzę w domu na wersji Pro i Home.

Ewentualnie przed uruchomieniem komendy spróbuj wywołać polecenie 

Import-Module StartLayout

Teraz komenda działa mi poprawnie, nie wyskakuje żaden błąd:

1.PNG

Ale niestety, po restarcie menu start pozostaje bez zmian. Robię tak:

1. Na zalogowanym koncie (A) > PShell admin > Eksport do .bin komendą: 
    Export-Startlayout –path C:\StartLayout.bin.
    Plik Startlayout.bin widoczny na C.
  2. Wylogowanie z konta (A)
  3. Zalogowanie na konto (B), z domyślnym menu start
  4. PShell admin > Import podaną przez Ciebie komendą: 
    _ *Import-StartLayout -LayoutLiteralPath C:\StartLayout.bin -MountLiteralPath C:* _
  5. Restart PC > logowanie na konto (B) > menu start bez zmian :frowning:
    Próbowałem tą samą procedurę na pliku .xml, ale efekt dokładnie ten sam.

Na czym stanęło?
U mnie też nie ma oczekiwanego efektu - przypięte ikony się nie zmieniają.
Jest jakaś rada?
D.

Dobra, problem polega na tym, że zmiany są aplikowane do nowych kont utworzonych po zaimportowaniu układu menu start.

Czyli jeśli po wykonaniu sekwencji Export - Import utworzę nowe konto - Win utworzy menu wg tej zasady, tak?
A może to powinno jakoś być skojarzone z DefaultUserem?

Według dokumentacji polecenia Import-StartLayout i komentarzy w Internecie - tak.

Potwierdzam - tak zadziałało.
Nasuwa się pytanie o analogiczną rzecz, która pozwalałaby przenieść na nowe konta wszystkie ustawienia Windows 10. (:

Enyłej, to jedyna informacja w języku polskim (czyta się jednak szybciej), jaką znalazłem.

Bardzo pomocna, dzięki.

D.