Menu Start - pytanie o tworzenie się skrótów i folderów przy instalacji

Witam.

Mam dziwną sprawę odnośnie Menu Start. Otóż na komputerze mam zainstalowane gry z serii Grand Theft Auto, od GTA III, po GTA V i wydawało mi się, że kiedyś w Menu Start był folder Rockstar Games i tam były odnośniki do wszystkich części. Teraz w tym folderze mam tylko GTA IV i GTA V, a wszystkie inne pokazują mi się w folderze Games, tam gdzie systemowy Pasjans czy Saper. Inna gra też tam jest pokazana, a nie ma swojego folderu. Z kolei niektóre mają osobny folder, a są też tam, a jeszcze inne mają tylko swój folder. Od czego to zależy?

Podobnie mam z programem Photoshop albo Audacity - nie mają swoich folderów, a są wydzielone całkiem osobno, co też mi się wydawało, że PS miał wcześniej swój folder.

Czy każdy program tworzy inaczej skrót w Menu Start, czy mi się coś pochrzaniło?

Przy instalacji program pyta czy utworzyć skrót w Menu Start a nawet można wskazać gdzie ma być ten skrót. Ponieważ są to tylko skróty jak ktoś chce to może sam dowolnie je poukładać w różnych folderach np. programy graficzne, użytkowe, biurowe, multimedia itd. 

No właśnie nie każdy pyta. Szczególnie przy grach jest to rzadkie. A poprzenosić można, pewnie, ale nowych folderów tworzyć się przecież nie da? A przynajmniej nie w lewej części, tak we wszystkich programach. Bo to, że po prawej można coś umieścić, albo u góry to wiem. Ale mi chodzi o “Wszystkie programy”.