Messenger bez Facebooka na kompie problem z zalogowaniem

Witam
Używałem do tej pory Messengera bez posiadania konta na FB. Zarówno na telefonie jak i zainstalowaną mam wersję na komputerze. Ostatnio Messenger na laptopie po otwarciu żąda zalogowania się (sam się wylogował). I tu się zaczyna problem. Wybieram opcję logowania numerem telefonu i wpisuję poprawne hasło, jednak Messenger odrzuca to hasło jako nieprawidłowe. Hasło jest dobre bo działa mi na telefonie. Wybieram więc opcję Nie pamiętam hasła, dostaję SMS z kodem na mój telefon wpisuję go, potem wpisuję nowe hasło. Przenosi mnie na stronę logowania Facebooka i jest komunikat że podane konto nie należy do FB tylko do Messengera i mam się zalogować na Messengerze. I tak w kółko. Proszę o pomoc jak rozwiązać ten problem. Pozdrawiam

Załóż fikcyjne konto na fejsie.

Dziękuję, wypróbuję ten sposób.

Jeszcze jedno pytanie. Czy mogę założyć konto na FB z loginem i hasłem z mojego Messengera? I czy zachowam przy tym historię rozmów na Messengerze?

Ja nie dam gwarancji - już rejestracja może uznać, że numer lub nazwa zajęta.

Rejestracja FB na tych danych się udała, niestety jest to równoznaczne z nowym kontem Mesengera, także przepadły mi stare kontakty i historia rozmów. Pewno już tego nie odzyskam.