Metalowy bolec od wtyczki w środku laptopa

W środku mojego laptopa znalazł się kawałek bolca od wtyczki. Najpierw był on w gnieździe od słuchawek ale cienkim drutem próbowałem ro wyjąć i wepchnąłem ten bolec do środka laptopa. Mam lenovo G550 i w serwisie komputerowym powiedzieli mi, że będzie się to wiązać z rozebraniem laptopa. Wyjęcie tej części z laptopa będzie mnie kosztować 150 złotych. Ponadto radzili mi zakup nowej karty dźwiękowej chodź nie wiem czemu, bo ta co mam obecnie działa mi poprawnie i gniazdo słuchawki działa mi sprawnie o dziwo. Tylko jak wyjąć tę metalowa część z laptopa ? Rzdili mi zakup karty dźwiękowej na USB, która najtańsza kosztuje 50 zł.

I niewiem co teraz robić :frowning: Troche samemu boje się laptopa rozkręcać żeby tą część wyjąć bo potem jeszcze coś źle zrobie. Nawet nie mam takiego małego gwiazdkowego śrubokręta. A w serwisie za wyjęcie tej części z laptopa za 150 złotych też mi się wydaje dużo.

Czu ten bolec w środku mojego laptopa może mi uszkodzić komputer ? - zrobić zwarcie, spowodować, że siądą mi dyski twarde albo coś ?

Możecie mi jakoś pomóc w tej sprawie ?

Może zrobić wszystko! Natychmiast wyjmij baterię, odłącz zasilanie i odkręć od spodu tylko te pokrywki, które są Ci dostępne wprost. Potem poprzechylaj laptopa na różne strony. Może Ci ta część wypadnie na zewnątrz? Jeśli nie, nie podłączaj zasilania ani baterii i zasuwaj do serwisu.

Właśnie o to chodzi, że nie mam takiego małego śrubokręta gwiazdkowego żeby te pokrywki odkręcić :frowning:

Nawet po wyjęciu baterii i kabla z zasilacza możesz zrobić zwarcie na stykach płyty głównej. Niestety za niewiedzę się płaci. Znajdź jakiś tańszy serwis, albo poszukaj wśród znajomych :slight_smile:

Skombinowałem śrubokręt i odkręciłem tę mniejszą płytke i pokiwałem laptopem i ten bolec ze środka laptopa mojego już mi wyleciał.

I co teraz ? czy nadal mam zakupić sobie nową karte dźwiękową na USB ? No bo jeśli wszystko mi działa tak jak powinno no to według mnie chyba jest dobrze prawda ? jedynie co, to tylko jest uszkodzone lekko wejście na słuchawki w sensie, że dziurka w obudowie laptopa od wejścia na słuchawki lekko się porzeżyła. Ale jak podepne słuchawki albo głośniki to działa normalnie wszystko dobrze.

Co mi radzicie teraz żeby było dobrze ?

Ciesz się! Używaj normalnie. Powiedz, czy masz dźwięk normalnie z laptopa, czy nie, a rozumiem, że tak? Jeśli tak, to niczego nie kupuj.

Tak, normalnie mam dźwięk z laptopa i normalnie wszystko mi odtwarza. Czyli mam rozumieć, że mimo lekko uszkodzonej tej dziurki od wejścia na słuchawki nie kupować żadnej innej karty dźwiękowej ?

Nie kupować! Powodzenia! Miłego słuchania! I nie wtykaj już żadnych narzędzi do otworów w laptopie :slight_smile: .

Jeśli wszystko działa, to co jest podstawą sugestii zakupu nowej karty dźwiękowej? Awaria o której nie napisałeś, złe zrozumienie awarii przez serwisanta czy też naciąganie laika? [-X

czesc. sluchajcie , mam taki sam problem tylko, że bolec jest w w komputerze stacjonarnym, w panelu od sluchawek. co mam robić? przez ten bolec nie mam dzwieku a on sam jest trudny do wyjęcia :frowning: . jak byscie mogli to piszcie co moge zrobić.

Spróbuj wydłubać np. dwiema igłami.

za bardzo sie nie da, poniewaz bolec jest za gleboko :frowning: