Cześć, mam taki problem z MHDD, mam dysk 160GB WD 7 letni. Smart pokazuje 22 Realokowane sektory. Ostatnio coś nie halo z tym dyskiem było ( 27tys godzin robi swoje) błędy, zawieszanie itd. Dziś postanowiłem wykonać zerowanie na nim, tak czy inaczej dysk był pusty po za windowsem i kilkoma programami jak HD tune. Zrobiłem bootowalnego pendrive z ultimate boot cd, wybrałem MHHD 4.6 , wybrałem dysk, potem F4 ( SCAN) zaznaczyłem opcję Erase delays DESTRUKTIVE na ON i ponownie F4. Po jakiś 50 minutach skończył, pokazały się wyniki, dużo <50ms , kilknaście tys. i jeden czerwony >500ms. Potem wykonałem to samo tylko przestawiłem REMAP na ON i znów skan. O dziwo po sprawdzeniu smartu dalej to samo 22 realokowane sektory a po włączeniu dysku, żadne dane nie są skasowane. Wydaje mi się, że jednak wszystko dobrze zrobiłem.
– Dodane 16.07.2012 (Pn) 17:16 –
Chyba wiem gdzie walnąłem byka. Użyłem komendy z F4 Erase delays, zamiast ręcznie wpisać ERASE. Mam rację?
Dobrze się domyślasz, tylko że za późno. Erase Delays zeruje tylko te sektory na które napotka problemy a pozostałe nie zeruje i potem się ludzie dziwią że zerowali a system się uruchamia. Wpisanie samego Erase na czarnym tle jest pełnym zerowaniem. To nie jest twoja wina tylko niektórych poradników że pokazują wybierać z menu a tam jest tylko erase dealays wcześniej wspomniane. Wpisanie samego Erase zrobi zerowanie całego dysku czy wybranych obszarów jak jest taka możliwość i poprzez zerowanie można naprawić sektory logiczne i uchronić przed remapowaniem. A ilość sektorów remapowanych nie będzie się zmniejszać tylko zwiększać jak sam dysk tego nie dokona to się wymusza takimi programami jak MHDD. Jak ilość remapowanych sektorów będzie się zbliżać albo równa puli zapasowych sektorów danego dysku to naprawa poprzez remapowanie mija się z celem i trzeba ważne dane z tego dysku przekopiować, bo w kazdej chwili dostęp do danych z dysku może być utrudniony częściowo czy całkiem .
A próg maxymalny reampowanych sektorów gdzie mogę znaleźć. I dobrze mówisz, w necie znalazłem kilka poradników i w większości każą użyć Funkcji erase delays, a że pierwszy raz się spotykam z tym programem, to użyłem
Naprzykład z programu HD-Tune z zakładki Health przy (05) Reallocated Sector Count może być naprzykład przy zakladkach Current(bieżący) i Worst(najgorszy) po 200 a Threshold (próg) naprzyklad 140 a przy Data najlepiej jak 0. Ale jak są relakowane sektory to będzie powyżej zera. I jak wartości Current i Worst gdzie przykładowo jest po 200 będą się zmniejszać naprzykład 180 czy 170 to jeszcze można uznać że jeszcze może być ale wymaga już monitorowania i jak będzie blisko 140 albo poniżej to należy spodziewać się z dużym prawdopodobieństwem kłopotów. Sam fakt spadania ubywania zapasowych sektorów może już dać się odczuć pogorszenia zwiększenia czasu odczytu dostępu a już raczej napewno jak wartość spadnie poniżej 140. A jakie wartości u Ciebie będą widniały to sam sobie sprawdzisz i bedziesz monitorował.
Super, dzięki, jutro się pobawię, dysk 7 letni jak pisałem 27k godzin, także nie wymagam od niego cudów.
– Dodane 17.07.2012 (Wt) 14:01 –
1 Czyli po tym co tutaj widzę, to dysk ma 22 realokowane sektory, 0 do kolejnego remapowania, a próg wynosi 140. Obecna wartość to 197 i ta wartość nie może spać poniżej 140? dobrze widzę.
2 Dlaczego pokazuje tylko 1 w wartosci C4? Tylko jedna nieudana próba reampowania?
3 temperatura też wysoka jest, chodź w starym kompie wynosiła ok 60C, w tej mam wiatrak obok i tak i tak jest wysoka. Dziwne.
I najważniejsze, czy ten dysk nadaje się jeszcze na jakieś dane? wiadomo będę monitorował smart, ale czy warto coś wrzucać na niego? 22 sektory to chyba jeszcze nie tragedia.
C4 gdzie masz 1 to właśnie udana próba remapowania dokonałeś to prawdopodobnie MHDD jak robiłeś. Niepokoi natomiast bardzo duża wartość C7.
C7 UltraDMA CRC Error Count - Łączna ilość błędów CRC w trybie UltraDMA. Wartość RAW atrybutu wskazuje ilość błędów wykrytych przez CRC (CRC Interfejsu) podczas przesyłania danych w trybie UltraDMA. Wysokie wartości świadczą o uszkodzeniu podzespołów elektronicznych dysku. Jednocześnie parametr ten informuje nas o tym, że dysk ma problemy w komunikacji z kontrolerem (dysk<->płyta<-dysk). Najczęstszą przyczyną pojawiania sie tego błędu jest: uszkodzona wstęga (taśma), fiksujący zasilacz, uszkodzona elektronika dysku, uszkodzona elektronika płyty głównej.
Można spróbować jak się ma podłączyć inny kabel sygnałowy czy też przełożyć do innych gniazd na płycie głównej. Jak nie będzie poprawy zmniejszenia tych błędów to zostaje chyba elektronika dysku jest przyczyną. Można zrobić z hd-tune benchmark najlepiej z drugiego dysku a ten podłączony do testów i po przeskanowaniu zobaczyć jak się ma wykres i jak są duże zygzaki wykresu to na system ten dysk raczej wykluczony. Jeszcze dla pewności Error Scan czy będą czerwone kwadraciki czy całę pole zielone. Podsumowując ważne dane lepiej nie trzymać dodatkowo jak piszesz jest wysoka temperatura gdzie obnizyłeś wiatrakiem . Ona może być efektem że elektronika się grzeje i mechanika dysku w nie najlepszej kondycji dodatkowo tą temperaturę podwyższa .01 Raw Read Error Rate - Atrybut ten zależy od ilości błędów odczytu i stanu powierzchni dysku, wskazuje na częstość sprzętowych błędów odczytu, które wystąpiły podczas odczytu danych z powierzchni dysku (talerza). Wartości w przedziale Data wskazują na problem z powierzchnią dysku lub głowicami odcztu/zapisu. Jest to parametr określający błąd krytyczny dysku twardego. Często wywołany jest uszkodzeniem mechanizmu napedowego dysku/głowic (łożysko etc.) lub podzespołów elektronicznych.