Microsoft Edge - błąd, blokery reklam


(frankopan) #1

Co powoduje taki błąd w Microsoft edge?


(pocolog) #2

Czyli jaki błąd?


(frankopan) #3

Tak jak widać na scrinie. Biała plama poniżej zobacz więcej.


(frankopan) #4

Dokładnie chodzi mi o białą plamę po prawej.


(pocolog) #5

Może wyciąłeś jakąś reklamę?
Po takim zrzucie ekranu nawet nie wiadomo czy to puste pole ma 2 cm wysokości, czy już do końca strony nie wyświetla się nic w tym panelu?
edit.
Wrzuć zrzut ekranu całej strony, a nie wycinasz jakby ci było szkoda miejsca na serwerze…


(frankopan) #6

Dodam, że winnych przeglądarkach z adblockiem jest wszystko dobrze


(pocolog) #7

Nie dodawałeś jakiś reguł do pliku host które wycinają reklamy, albo antywirus, czy inny program nie blokuje ich? Adblock może wycinać cały element, a blokada witryny tylko uniemożliwia wyświetlenie zawartości?


(frankopan) #8

Nie, nic nie dodawałem, adblock np. w operze działa dobrze. Ten sam adblock jest zainstalowany w edge i działa jak na obrazku powyżej.


(pocolog) #9

Sprawdzałem przed chwilą na czystym Edge z antywirusem Comodo i taki problem nie występuje, więc nie jest to jakiś błąd po stronie portalu tylko twojej.
Nie mam pojęcia jednak co go może wywoływać.


(frankopan) #10

Mam tylko windows defendera.


(krystian3w) #11

Ten sam adblock jest zainstalowany w edge i działa jak na obrazku powyżej.

Są dwa adblocki dla Edge:

  • AdBlock - getadblock.com (BetaFish)
  • Adblock Plus - adblockplus.org (eyeo GmbH)

Alternatwynie też są:

  • uBlock Origin przeportowany Nik Rolls
  • Adguard AdBlocker

Jak zamiana i usunięcie obecnego rozwiązuje problem, to ten usunięty dodatek robił problem (do sprawdzenia jego filtry czy może jakaś lista dziwnie reaguje w nim z Edge).


(frankopan) #12

Mam zainstalowany Adguard AdBlocker. Dziwne, bo ten sam bloker zainstalowany w operze czy w chromie działa dobrze. Obraz wyświetla się bez białych plam po lewej stronie.


(frankopan) #13

Dodam też, że wyżej wymienione blokery przez krystiana3w działają tak jak na załączonym wyżej poście.


(krystian3w) #14

No to najpewniej bug w MS Edge lub jakieś ogólnej albo polskiej liście do wycinania reklam (brak kompatybilności z Edge i wycina nie wiadomo jak element).

Jeszcze ręcznie można zainstalować nano adblocker:

Ale pamiętaj by nie kumulować Adblocków przy sprawdzaniu, strona musi być minimum na białej liście w innych a najlepiej jest je wyłączyć na chwile całkowicie + restart Edge by nie było konfliktów po poprzednich dodatkach.


(frankopan) #15

Zainstalowany nanoadblocker. Wszystko jest dobrze. Ale po ponownym restarcie edge nanoadblocker jest wyłączony. Tak jest po każdym restarcie. Trzeba go ręcznie włączać. Czy jest na to jakaś rada?


(krystian3w) #16

Niestety trzeba go włączać, aż Penguin nie udostępni w sklepie Microsoft dodatku.

Edge will disable side loaded extensions on every launch, but please still spend the time to test it, so we can have a smooth release.

Raczej nikt nie obszedł tego mechanizmu.