Microsoft Flight Simulator 2020 - CTD z dziwnym rozwiązaniem

Od jakiegoś czasu mam CTD (crashe do pulpitu) w Microsoft Flight Simulator 2020 oraz bardzo dziwne rozwiązanie, aby im zapobiec, może ktos mądry pomoże.

Tematów o CTD i msfs2020 w internecie jest od groma, nie wskazujących bezpośrednio przyczyny.

U mnie wygląda nastepująco:

Jeśli mam ustawienia grafiki na low do 30 klatek, to nawet jestem w stanie pograć te 10 minut. Jeśli mam medium i 60 klatek to wywala już w menu, czasem jednak po 5 minutach. Jeśli dam high-end lub ultra i 60 klatek, minuta w grze i po jabłkach. Nigdy nie wytrzymał dłużej niż minutę.

Mogłoby ewidentnie wskazywac na to, że grafika się przegrzewa, ale temperatury maksymalne jakie osiągam to 70 stopni (na procku i grafice).

Myśłałem, że może jest takie zapotrzebowanie na prąd i zasilacz nie domaga, a tym samym grafika redukuje moc, ale czytałem, że jak zasilaczowi brakuje mocy, to po prostu wyłącza komputer.

A teraz moje dziwne rozwiązanie na owy problem.

Jak odinstaluje sterowniki od grafiki, zrestartuje komputer. Następnie zainstaluje z powrotem, bez restartowania komputera, gra śmiga przez wiele godzin na 60 klatach w medium (lub high). Nie ma absolutnie żadnego problemu do pierwszego restartu. Po restarcie jest jak było, wywala się po paru minutach.

Nie działa też po odinstalowaniu sterowników NVIDII i pograniu na standardowych od Windowsa. Tak samo wywala.

Działa tylko to co napisałem, odinstalowanie, restart, zainstalowanie, nie restartowanie, odpalenie gry. Działa to za każdym razem, a robię to od 2 tygodni, zatem kilkadziesiąt takich reinstalacji było.

Nie mam pojęcia co to może być, ale inne gry wymagające hulają bez problemu na ultra, zero zawieszki. Co ciekawe, wcześniej nie miałem takich problemów z msfs2020, pojawił się około 3 tygodni temu, raczej nie po updatecie, bo jak wszedł na początku stycznia update to działało nadal bez problemu.

AMD 9 3950x
Asrock x570 Steel Legend
RTX 2070 SUPER
64 GB RAM
FRACTAL DESIGN Ion+ 660
5k ekran

ktoś coś poradzi?

Microsoft Flight Simulator Support (zendesk.com)

Tu jest taka podstawowo checklista: All versions - Crashing/CTDs issues Checklist – Microsoft Flight Simulator Support (zendesk.com)

dobreprogramy to nienajlepsze forum do tego.
Gra w róznych scenariuszach crashuje. Spróbuj bez modów, w innym miejscu świata, innym samolotem itd. Może SU8 pomoże. Niedługo ma wyjść. Crashe to ich główny priorytet.

Możesz porobić jakieś testy obciążeniowe komputera. Gra działa jak stress test. Jest mega obciążająca. Jeśli cokolwiek jest nie tak może się wywalać.

Oczywiście wiem, że te forum nie jest najlepsze, ale tak naprawdę, żadne nie jest, bo przyczyn od crashów jest jak wspominałem mnóstwo. Chciałem się dowiedzieć, czemu moje dziwne rozwiązanie działa z punktu technicznego.