Mam ostatni BOXowy, nieESDowski (na oryginalnej płycie DVD) pakiet Office (nigdy nie rozpakowany/używany) + faktura zakupu:
Microsoft Office 2010 BOX PL dla Użytkowników Domowych i Uczniów (licencja na 3 kompy domowe).
Na ile powinienem go wycenić?
EDIT: prawdopodobnie w przyszłości za nowszy MS Office będzie trzeba płacić abonament:
żródło - artykuł na głównej stronie Dobrych Programów:
Ja w grudniu 2012 roku kupiłem sobie (w Komputroniku) dokładnie taki pakiet MS Office 2010 za 390 zł (była tam akurat promocja - pewnie związana z premierą pakietu MS Office 2013, ale wygląd tej nowej wersji wybitnie mi nie podchodził, poza tym on był droższy i nie miał licencji na 3 stanowiska w domu), także uważam, że jest on wart co najmniej 300 zł (“wychodzi” po 100 zł na komputer).
Ja w 2007 roku kupiłem office word of student za 265 zł na trzy stanowiska. Patrzcie - chodzi już jedenasty rok, bezproblemowo działa na laptopie i komputerze z windows7 x64 i na pc z XP. Do niego z DP malutki program do zapisu do pdf i wystarcza. Na pewno tak pożytecznego i bezawaryjnego programu Microsoft nie popełni już…
Gdybym miał oceniać - ile staroć warty - a na jakie 100zł. Pewnie za office 2010 żądałbym jakie 130 zł - to też już siedmioletni pakiet. Nawet był trialem na moim laptopie, ale od razu został wyrzucony - a wcale dużo więcej nie oferował, niż ten student z 2007 roku.
Zastanówmy się tylko, czy taki office nie nabiera wartości muzealnej?
Nowsze office na pewno mają lepsze synchronizacje online z dyskiem google, ale patrzyłem na swoje dokumenty na nowe office online - i przyznam, że są bardziej skomplikowane, a nawet stwarzają problemy.
Jeśli chodzi o tworzenie dokumentów - to 0ffice 2007 jest jeszcze nie do pobicia.
Akurat kupowałem w sklepie, wraz z komputerem, z systemem i mam fakturę. Office jest w pudełku. Na XP przeinstalowałem system 5 dni temu i oczywiście zainstalowałem biuro. Aktywacja była błyskawiczna przez internet.
Jedenaście lat temu, to też mogła być promocja 265zł, ale to był oryginał nówka. Jeszcze na raty - to mam dobrze udokumentowany zakup (komputer, system, office).