“Pakiet Office Starter 2010 jest dostępny tylko na nowych komputerach w połączeniu z wstępnie załadowanymi pakietami Office 2010 i przeznaczony do użytku domowego dla klientów, którzy nie są przygotowani na zakup pełnej wersji pakietu Office 2010. Użytkownicy mogą w łatwy sposób uaktualnić oprogramowanie do pełnej wersji pakietu Office 2010 w dowolnej chwili.”
A ja bym powiedział że pozwala w samejlicenci Offica nigdzie nie ma że tylko i wyłącznie użytek niekomercyjny. Bo tak to sie winno nazywać nawet jak uruchomisz samego startera nigdzie nie ma takiej notki tak jak to było w przypadku i jest Home and Student. Więc kto udowodni że nie można? To że starter jest tylko i wyłącznie z nowymi koputereami to prawda.
Z tego tekstu wcale nie wynika wykluczenie Office Starter z użytku komercyjnego. Wręcz przeciwnie: Microsoft ostrzega o ograniczeniach tej wersji ale zachęca do jej użytkowania zamiast bezpłatnych produktów konkurencji.
Na stronach Microsoftu jedyną wersją wykluczoną z użytku komercyjnego jest Microsoft Office 2010 dla Użytkowników Domowych i Uczniów więc moim zdaniem Office Starter może być spokojnie używany w firmach ale pod warunkiem zaakceptowania jego ograniczeń. Wersja ta daje jednak możliwość tańszego uaktualnienia do pełnej wersji Office 2010 za pomocą karty klucza.
Przed chwilą wykonałem telefon na infolinię Microsoftu (0 801 802 000) i otrzymałem informację iż Office Starter może być całkowicie legalnie używany tak przez użytkowników domowych jak i firmy - nie ma żadnych ograniczeń licencyjnych ani wykluczeń w przypadku użycia w celach komercyjnych.