Microsoft Tinker - Czy Ktoś Wie Jak Uruchomić Pod Windows 7?

Czołem!

Mam do Was pytanie odnośnie gry Microsoft Tinker.

Kilka lat wstecz grałam w powyższą grę pod systemem Microsoft Windows Vista Ultimate.

Mam co prawda płytę z systemem w szafie, ale nie bardzo uśmiecha mi się instalowanie dodatkowej kopii systemu dla samej gry.

Czy ktoś z Was wie może, w jaki sposób uruchomić grę Tinker pod Windows 7?

Przekopałam cały internet. Pobrałam instalator Live Games for Windows (i nic nie działa).

Pobrałam grę w wersji CAB, rozpakowałam archiwum, zrobiłam odpowiednią selekcję katalogów.

W hex edytorze zmieniłam usunęłam odwołanie do wersji systemu, aby nie wywalał błedu przy sprawdzaniu edycji systemu.

I dalej nic! Wywala błąd (program… przestał odpowiadać…)

Pomocy?!

Próbowałaś uruchamiać w trybie zgodności lub jako administrator ?

Próbowałaś uruchamiać tak jak opisali na stronie https://thecustomizewindows.com/2010/10/how-to-install-microsoft-tinker-game-in-windows-7/ ?

Próbowałam wszystkiego.

Strona Microsoft już nie istnieje.

Instaluję wersję dla Games For Windows live, ale prosi mnie o klucz do gry.

Nie mam, poniewaz gra była darmowa, a ja nigdy jej nie zainstalowałam przez GFWL.

GFWL marketplace już nie istnieje i z tego miejsca już się nie da.

Obecnie rozkładam plik .exe na czynniki pierwsze i staram się znaleźć odwołanie, które sprawdza wersję systemu.

Zmieniłam już kilka kawałków w pliku, ale wciąż wywala błąd.

Ma sa kra!

Moze ta wersja zadziala pod Windows 7:

http://games.softpedia.com/get/Freeware-Games/Tinker.shtml

Link do gry ze strony:

http://www.intowindows.com/download-microsoft-tinker-game-for-windows-7-vista-xp/

Zapewne mozna tez zainstalowac ta gre, wraz z Vista Ultimate, w maszynie wirtualnej (np. VirtualBox) i ewentualnie szybko i bez sladu sie ich pozbyc.

@Konradzinski

Powyższe wersje już testowałam.

Jedna z nich to wersja przez GFWL, a druga to wersja do rozpakowania z archiwum CAB, które sygnalizuje, że obsługuje tylko system Windows Vista.

Udało mi się zmiksować wersję Windows Live z plikami pochodzącymi z Windows Vista.

Efekt taki, że po każdym zaliczonym poziomie gra przestaje odpowiadać. Nie zapisuje postępu.

Dłubię w plikach dalej. Może coś się uda zdziałać.

Dzieki wszystkim!

To dziwne, ze nie udalo sie uruchomic tej wersji, do ktorej przeslalem linka (z wpisow na forum wynika, ze ta gra powinna bezproblemowo dzialac). A probowalas uruchamiac ta wersje z zainstalowanym Windows Live? Jest on wymieniony w wymaganiach:

• CPU: 3 GHz or AMD equivalent
  • RAM: 1 Gb
  • Video: Shader Model 3 NVidia 6600 or ATI 1300 or higher
  • HDD: 9 Gb
  • Windows Live

Byc moze gra wywala sie w momencie, kiedy probuje sie odwolac wlasnie do tej uslugi.

Chyba duzo szybciej i latwiej, niz eksperymentowac z mieszaniem plikow z dwoch wersji gry, bedzie zainstalowac maszyne wirtualna, a na niej Viste z gra (jest to gora pol godziny roboty). W ten sposob pozbedziesz sie tez ryzyka, ze taka “pozlepiana” z roznych plikow gra wywali sie w najmniej spodziewanym momencie.

Próbowałam.

Gra korzysta z usługi LIVE i podczas uruchamiania prosi o klucz licencyjny (a gra jest darmowa!).

Jeżeli nie masz klucza, który mogłeś utworzyć podczas gry przez LIVE, to nie pograsz.

A ponieważ nie grałam nigdy przez LIVE, to u mnie pies pogrzebany. Niestety.

Na moim C2D z 2GB RAM maszyna odpada. Zwlaszcza z VISTĄ :slight_smile:

Nie bardzo wiem jak dziala ten caly Windows Live i tak sie zastanawiam czy do tej uslugi nie trzeba sie przypadkiem zalogowac, jak np. do Steam? Moze wtedy nie potrzeba klucza?

Wydaje mi sie, ze nawet na C2D z 2GB RAM da sie uruchomic maszyne wirtualna z Vista i ta niewymagajaca gra. Definiujac taka maszyne (w zaleznosci od tego jakiego systemu operacyjnego uzywasz) przydzielilbym jej:

1,5 GB RAM w przypadku Windowsa XP (zakladam, ze 500MB wystarczy systemowi do pracy - mozesz to sprawdzic w Menadzerze zadan),

1,2 GB RAM w przypadku Windowsa 7/8 (w tym przypadku zakladam, ze Twoj Win 7, czy 8 nie potrzebuje wiecej niz 800MB RAM).

Vista powinna zajmowac mniej niz 1GB RAM, wiec nawet 1,2 GB RAM powinno wystarczyc do uruchomienia gry. W najgorszym przypadku system na komputerze, albo ten na maszyne wirtualnej, zrzuci troche pamieci do swap.

10-12 GB wirtualny dysk powinien wystarczyc do zainstalowana Visty i gry.

A jezeli maszyna wirtuala zacznie wariowac, puchnac i caly czas uzywac pliku wymiany, to po prostu ja zatrzymasz (jednym przyciskiem) i pozbedziesz sie jej kasujac plik z nia.