Witam wszystkich.Mam bardzo poważny problem. Microsoft zablokował mój własny legalny klucz do windows xp home edition. Nie wiem co mam robić, żeby go odblokowali. Nikomu nie pożyczałem mojego windowsa wraz z kluczem, także nie jest możliwe, że ktoś aktualnie z niego korzysta. W grę nie wchodzi również wizyta u microsoft poland w Warszawie, ponieważ na chwilę obecną nie stać mnie na taki wyjazd, bo mieszkam daleko od stolicy. Proszę o pomoc, czy jest jakiś inny sposób rozwiązania tego problemu??? Dodam również, że nie mogę już mojego systemu zaaktywować telefonicznie.Proszę o pomoc.Dziękuję
I oczywiście nie interesują mnie sugestie, żeby wgrać pirata.
Proszę o pomoc. Nie wiem jakiegoś e-maila mam wysłać do microsoftu? w Warszawie??? już sam nie wiem.Nie posiadam dowodu zakupu tego systemu, posiadam pudełko, płytkę, nalepkę na komputerze.
Dzwoniłem a pracująca tam przedstawicielka firmy Microsoft powiedziała, że mam przywieźć mój system do Warszawy do analizy, ponieważ istnieje prawdopodobieństwo, że jest on nielegalny. Jestem pewny w 100% że jest legalny, zakupiłem go w bardzo dobrym sklepie komputerowym.
– Dodane 19.03.2010 (Pt) 15:07 –
tak to jest OEM…Po 7 miesięcznym użytkowaniu nie mogłem go aktywować online a potem nawet telefonicznie. I klucz został zablokowany.
Miałem podobny problem ze swoim legalnym systemem. Ale ja to wszystko wysłałem pocztą do Microsoftu w Warszawie i po analizie odesłali mi z powrotem z nowym kluczem. Zrób tak samo i będziesz miał problem pozytywnie rozwiązany.
Cenna rada.Dziękuję.A to jest pewne, jeżeli mam legalny windows, to przyślą mi nowy klucz??? Tylko jest jeden problem…zgubiłem paragon:/ a oni wymagaja paragonu, dowodu zakupu
Musisz mieć wszystkie dokumenty na swój legalny system. Ja miałem i problemu z tym nie było. Teraz nadal się ciesze swym legalnym systemem z nowym kluczem.
A co jeśli MS stwierdzi, że to podróbka? Właściciel sklepu, który zrobił przysługę, będzie musiał na siebie wziąć odpowiedzialność za tą wersję systemu. Podobno są dostępne jakieś chińskie podróbki nie do rozpoznania, z kluczami z odzysku (diabli wiedzą jak to robią), które nawet przechodzą aktywację, tylko wykładają się czasami po pewnym okresie. Był o tym kilka miesięcy temu reportaż w TV.
Niedawno czytałem o infekcji wirusem, który wykrada wszystko jak leci: hasła z menedżera zapamiętywania haseł w przeglądarkach www, loginy, cd-keye do gier i programów, seriale do systemu operacyjnego MS Windows i czego się tylko da. Tak więc twoje hasło mogło zostać wykradzione albo przez wirus albo w serwisie komputerowym, jeśli oddawałeś komputer do na prawy albo czyszczenia itp.
Kilkukrotna instalacja nie ma nic do rzeczy, system posiada limit aktywacji on-line podczas drobnej zmiany konfiguracji sprzętowej, po to wymyślono właśnie aktywację.
Jeśli system kupiłeś w sklepie to jest na pewno legalny, no chyba że sklep to jeden wielki przekręt ale skoro pisałeś, że sklep jest bardzo dobry to można to wykluczyć. W tym wypadku powinieneś dostać nowy klucz. Z tego co gdzieś kiedyś czytałem to osoby, które padły ofiarą oszustwa i kupiły nieświadomie podrobioną kopię Windowsa mogą dostać od Microsftu oryginał wraz z kluczem ale na ile to prawda i czy jest to jeszcze aktualne to nie wiem.
No to żeś mu poradził =D> Poza tym możliwości jest o wiele więcej niż Ci się wydaje, nie tylko Windows istnieje na świecie.
No wiesz, niby znam tych ludzi co tam pracują, natomiast jak poproszę o ponowne wystawienie paragonu lub faktury, to na pewno się będą zastanawiali po co mi to jest potrzebne, a jeszcze powiem, że mój system, u nich zakupiony wysyłam do Microsoftu, to na pewno nie dadzą
– Dodane 20.03.2010 (So) 12:07 –
czyli przyczyn może być wiele, nie będzie wiadomo dokładnie, dlaczego mój klucz trafił na czarna listę Microsoftu… Dzięki ,roobal, za odpowiedzi, o takie odpowiedzi mi chodziło… W poniedziałek pójdę do sklepu, w którym zakupiłem to oprogramowanie i dam wam wszystkim znać, jak sprawdza wygląda.
– Dodane 20.03.2010 (So) 12:09 –
póki co, dziękuję za wszystkie udzielone porady.POZDRAWIAM
Miałem kiedyś taką sytuacje że chciałem oddać zepsuty modem ale nie miałem paragonu.
Sklep twierdził że to koniec ale byłem upierdliwy i zarządałem kopii z ich systemu (w końcu tak działaja kasy fiskalne że dają 3 kopie - dla ciebie, dla sklapui dla US.) podałem dokładną datę zakupu i w ciągu 2 godzin miałem duplikat paragonu.
Skoro od zakupu minęło 7 miesięcy to spokojnie wszystko uzyskasz bo sklep musi przechowywać kopie co najmniej 5 lat.
Nikt nie drukuje kopii dokumentów sprzedaży dla US bo ich nigdy do nich nie dostarczasz - wystarczy tylko dokument dla kupującego i sprzedawcy - US tych dokumentów nie potrzebuje - w razie kontroli sprzedawca przedstawia im swoją kopię.
Kasy fiskalne działają tak, że drukują tylko jedną kopie - dla sklepu i przy przykładowo tysiącach paragonów nikomu nie chce się szukać tego jednego paragonu w rolce sprzed np. dwóch lat i nie ma możliwości wystawienia kopii/duplikatu danego paragonu.
Trochę inna sprawa jest z drukarkami fiskalnymi - one też drukują jedną kopię ale dodatkowo na dysku komputera jest archiwum wszystkich dokumentów sprzedaży i jeśli program w komputerze obsługujący taką drukarkę umożliwia wydrukowanie duplikatu/kopii paragonu, to mogą mu go wydrukować - tak mam w firmie, w której pracuje i wiele razy drukowałem duplikat paragonu, który zostaje w tym przypadku wydrukowany na normalnej drukarce (nie fiskalnej)
Sklep nie wydał mi kopi paragonu, powiedzieli, że nie mają takiej możliwości, natomiast szef sklepu obiecał mi, że jutro z rana będzie dzwonił do Microsoftu i będzie starał się rozwiązać ten problem…Ale wątpię, że rozwiąże…
– Dodane 25.03.2010 (Cz) 22:04 –
Sklep, w którym zakupiłem mój soft, nie pomógł mi niestety w rozwiązaniu mojego problemu.