Mam mały problem z wyodrębnianiem miejsca na reklamę na mojej stronie próbowałem już kilku sposobów ale wszystkie doprowadzają do sypnięcia się menu albo innej części strony chodzi mi o to jak w tym miejscu dać jakiś obrazek ? >
Skoro to jest background, to możesz dać tam w tym divie zwykły kod obrazka i będzie ok.
Jeśli masz wytyczone miejsce na tą reklamę i chcesz żeby była w dokładnie tym miejscu w którym chcesz, to utwórz diva z pozycjonowaniem absolutnym i w nim daj reklamę. Dam przykład:
Zrobiłem tak jak mi polecił verex ale mam pewien problem u mnie to wygląda normalnie ale u mojego kumpla się nieco przesuwa na prawo bo ma większą rozdzielczość monitora :
Jak to usztywnić aby zawsze było w tym samy miejscu ??
jeśli masz to ustawione w ten sposób, to right: 30px; określa położenie banera od prawej krawędzi.
Poeksperymentuj.
Możesz dać tego diva w środku tamtego diva i poeksperymentować z położeniem w środku banera, lub poeksperymentować z pozycjonowaniem absolutnym po tym divie (czyli tak jak jest obecnie).
Ja na twoim miejscu teraz bym usunął logo, potem poeksperymentował z położeniem banera i na koniec dał logo o takich wymiarach na jakie pozwala położenie banera.
A przynajmniej ja taka zawsze robię i mi wychodzi.
Wywala tą reklamę w różnych miejscach bo ? Bo position:absolute odwołuje się do obiektu nadrzędnego w tym wypadku do body (a monitory różne są) a nie boksu nagłówkowego. A takie pozycjonowanie (względem body) reklamy (w tym wypadku) to głupota.
Jak już chcesz pozycjonować tą reklamę to diva z nią wrzuć w boksa nagłówkowego i dodaj do niego position:relative (boks nagłówkowy id=“header”) i wtedy baw się wartościami right(po co left skoro reklama ma być po prawej)-top dla tej reklamy. Albo po prostu użyj position:relative dla tej reklamy (wstawiając ją gdzieś w boksa id=“header”).