Mierzenie predkości - bezpieczne?


(Matmaxalez) #1

Cześć, czy mierzenie przez np. speedtest.net lub speedtest.pl albo inne mało znane serwisy jest bezpieczne? Bo jak klikasz TEST to ty sciagasz a potem wysylasz cos, ale czy wiadomo co sciagasz albo co wysylasz?


(Villy) #2

speedtest.net bez obaw możesz używać, w Lublinie używa się tej strony w serwisie Vico, tak więc bez obaw :slight_smile:


(Matmaxalez) #3

A te inne? Bo np. jakis haker albo programista... co do roboty nie maja to zrobia takie cos i klikajac na TEST wysylasz wszystkie hasła... :smiley:


(scripter1) #4

matmaxalez , teoretycznie istnieje taka możliwość aby ktoś zrobił taką fałszywkę choć to mało prawdopodobne.

Ale speedtest.net jest sprawdzone i w przeciwieństwie do niektórych innych daje wiarygodne wyniki więc nie widzę potrzeby używania jakichś innych tego typu testów prędkości.


(Matmaxalez) #5

Spoko, ale mi nie chodzilo czy st.net jest zaufane czy nie :smiley: Tylko czy wgle to mozliwe :stuck_out_tongue:


(scripter1) #6

matmaxalez , odpowiem w ten sposób: w informatyce nie ma pojęcia "niemożliwe". :wink:

Słowem "niemożliwe" w informatyce określa się coś co jest możliwe ale bardzo trudne i nikt tego jeszcze nie zrobił.


(Kpc21) #7

Jeśli masz wątpliwości, testuj po prostu przez ściągnięcie pliku. Np. z http://noc.gts.pl. Wada - testujesz tylko upload. I trzeba pamiętać o przeliczeniu wyniku z bajtów na bity.


(sla17) #8

U mnie speedtest.net szwankuje, na internecie 6 mb/s wywala 30-40 (WTF!?)

Za to speedtest.tp.pl działa poprawnie.


(scripter1) #9

sla17 , u mnie działa poprawnie.

Robiłeś test z najbliższym serwerem czy z jakimś odległym?


(sla17) #10

Z najbliższym, z np. Francją oraz z Australią i wszędzie są takie kwiatki. Próbowałem naprawdę różnych.


(Matmaxalez) #11

A masz TP czy co innego? Bo słyszałem coś ze w TP wolniej chodzi bo nie chca cos sie wymieniac czy cos, Docent pisał na blogu swoim :stuck_out_tongue:


(ra-v) #12

Proxy?

U mnie zawsze upload 3G przekłamuje, ale na GSM to normalne.


(sla17) #13

Żadne proxy ani nic. Tak, mam neostradę. Ale na 1 mb/s było wporządku :wink:


(Łukash) #14

sla17 , nie bawiłeś się ustawieniami RWIN / MTU np w TuneUp lub TCPOptimizer itp ? Bo takie są efekty ,mi przy 25 Mb/s nie raz "dobiło" do 120.


(sla17) #15

Sprawdzałem świeżo po instalacji systemu. Na Ubuntu tez tak jest więc nie sądzę, aby to była wina jakiegokolwiek programu.

Albo TP, albo mój TP-LINK coś psuje, szczerze mówiąc nie jest to dla mnie aż tak ważne, dlatego nie zajmuję się tym, jednak takie coś występuje :wink: