Migają tekstury w grach


(B Side) #1

Witam.

Mam taki problem - w niektórych grach zaczęły mi migać tekstury, głównie są to jakieś drobiazgi typu fragment trawy, ale strasznie to przeszkadza.

Nie wiem za bardzo co może być przyczyną - komputer jest w miarę nowy , kupiłem go w grudniu i nie było dotychczas tego typu problemów. Zgarnąłem kurz z góry karty graficznej i próbowałem pompkę wydobyć go trochę z wiatraczka.

Niestety cały czas jest to samo.

Karta to Ati x1950 Pro 256 MB, ma oczywiście najnowsze sterowniki.

Byłym wdzięczny za pomoc.


(Mandrasik17) #2

w jakich grach np.??


(B Side) #3

Głównie zaobserwowałem to w strategiach - np. Anno 1701.

Sprawdzałem Enemy Territory Quake Wars i Call of Duty 4- żadnego problemu.


(XMan) #4

Zrobiłeś aktualizację bibliotek DirectX ?

viewtopic.php?f=7&t=213229


(B Side) #5

Xman —> dzięki za link. Tak, teraz już jest zrobiona, ale nie naprawiło to wcale problemu :confused:


(XMan) #6

To że masz najnowsze sterowniki to nie świadczy że są najlepsze.

Często tak bywa że dużo starsze są o wiele lepsze.

Poczekaj jeszcze trochę a będziesz mieć konkretne odpowiedzi razem z linkami… :wink:


(B Side) #7

Problem w tym, że tekstury zaczęły migać NAGLE, bez instalowania czegokolwiek :slight_smile: (a przynajmniej tak mi się wydaje, że nic ważniejszego nie wgrywałem).


(Mandrasik17) #8

jaki masz zasilacz??


(B Side) #9

Chieftec 450W - przed kupnem komputera powiedzieli, żebym wziął taki zamiast 400W i że 450 będzie ok.


(XMan) #10

Jeszcze sprawdż :

Start -> Panel sterowania -> System -> Sprzęt -> Menedżer zadań i jak masz wykszyknik to PPM -> Właściwości -> Aktualizuj sterownik.

Jeżeli faktycznie jest ten wykrzyknik to włóż do jednego napędu CD/DVD płytkę Windows XP a do drugiego ze sterownikami… :wink:

Zasilacz masz dobry - lepszy od mojego. :slight_smile:


(B Side) #11

Wow - dokładnie po tym jak mi to napisałeś pierwszy raz w menedżerze sprzętu pojawił się wykrzyknik przy sekcji “Kontrolery dźwięku, wideo i gier”.

Jednak wykrzyknik jest przy czymś co nazywa się “nieznane urządzenie”, więc nie mam pojęcia co to jest i skąd wziąć sterowniki.

I nie wiem czy to ma jakikolwiek związek z tytułowymi teksturami.


(kremuwa) #12

Może kręciłeś kartę?


(XMan) #13

To napewno jest ten problem.

Tak jak pisałem p/w - włóż płytkę Windows XP i jeżeli masz drugi napęd CD/DVD to orginalną płytkę ze sterownikami od komputera / możesz jeszcze ściągnąć i zainstalować najnowszy sterownik do chipsetu płyty głównej /. Jeszcze ostatecznie możesz zmienić sterowniki od karty graficznej. Starsze ATI Catalyst lub ATI Omega Drivers.

Na tym wykszykniku PPM / prawym przyciskiem myszy / -> Właściwości -> Aktualizuj sterownik…


(B Side) #14

Ok - i jak włożę obydwa, ew Windowsa i ściągnę sterownik to tak samo jak wcześniej Menedżer Urządzeń->Kontrolery(…)->Właściwości->Aktualizuj sterownik?

kremuwa - nic się nią nie robiłem.


(XMan) #15

Tak. PPM -> Właściwości -> Aktualizuj sterownik…


(george32801) #16

Zmień sterowniki na jakieś starsze. Mogą być jakieś Omegi. :wink:


(B Side) #17

Wczoraj nic nie grzebałem już, chcę dziś naprawić i… “nieznane urządzenie” zniknęło" :|.

Zainstalowałem aktualizację do chipsetu płyty gł., ale nie dało do żadnego efektu.


(george32801) #18

Zmień może sterowniki na inne. Stare wyczyść Driver Cleanerem.