Migająca dioda na monitorze, brak obrazu


(Raul336) #1

Witam. Zwracam się do Was o poradę, bo jestem bezradny :frowning:

Od jakiegoś czasu mam problemy z monitorem firmy Samsung. Już jakiś czas temu zauważyłem, że monitor zaskakuje z opóźnieniem. Nie włączał się równo ze startem systemu, ale dopiero gdy pojawiał się pulpit. Trzy dni temu włączał się z 10 minutowym opóźnieniem. W chwili obecnej monitor nie włącza się w ogóle. Cały czas miga dioda. Jak wyłączę monitor i włączę to dioda pulsuje bardzo szybko, lecz zaraz wraca do normalnego stanu i pulsuje jednostajnie co kilka sekund.

Odłączyłem monitor i podłączyłem go do drugiego komputera. Wszystko zdawało się być ok i monitor działał.

Przeszukałem już całe google, ale nie znalazłem konkretnej odpowiedzi, wszyscy piszą co innego. Jedni, że może być do wina kabla, inni, że to płyta główna, a jeszcze inni, że to karta graficzna, bądź sterowniki coś namieszały.

Proszę o pomoc, bo już mnie szlag trafia :stuck_out_tongue:

ps. Nie wiem czy to istotne, na tv poprzez kabel hdmi wszystko działa prawidłowo.


(Ghosthanys) #2

Zacznij od tego, czy kabel z karty graficznej jest dobrze podpięty do monitora ( po dociskaj ) u mnie tak było , jeżeli nie to , to sprawdź kabel na innym kompie , jeżeli kabel ok to sprawdź kartę graficzną na inny kompie .


(Raul336) #3

Posprawdzałem różne kombinację. Wziąłem kable i monitor od innego kompa i wszystkimi możliwymi sposobami próbowałem.

mój komputer --> moje kable --> mój monitor nie działa

mój komputer --> moje kable --> inny monitor działa

mój komputer --> inne kable --> mój monitor nie działa

mój komputer --> inne kable --> inny monitor działa

podpinałem też mój monitor do innego kompa.. ostatnio działał, a teraz już nie działa :smiley:

Wychodzi na to, że monitor jest uszkodzony.

ghosthanys, dzięki za podpowiedź.


(Ghosthanys) #4

Nie ma co się poddawać , jeżeli monitor posiada jeszcze gwarancję , to oddać do serwisu, jeżeli nie posiada gwarancji ,to odkręcić śrubki z tylnej obudowy - ściągnąć tylną obudowę ( klapę ) sprawdzić i po dociskać wszystkie styki kabelków ( ostatnia możliwość to uszkodzone gniazdo )