Dzień, dobry. W styczniu kupiłem nowy komputer i zauważyłem pewien problem otóż tekstury w oddali są pikselowate i jakby mrugają. Jest to bardzo wkurzające. Z góry dzięki za pomoc.
Mój komputer składa się z :
Dysk HDD Toshiba P300 1TB 7200obr. 64MB OEM
Dysk SSD ADATA 256GB M.2 PCIe XPG SX8200 Pro
Karta graficzna NVIDIA Gigabyte GeForce GTX 1660 SUPER GAMING OC 6GB GDDR6
Obudowa do komputera SilentiumPC Regnum RG4T RGB Pure Black
Pamięć RAM DDR4 G.SKILL 16GB 3000MHz Aegis CL16 (2x8GB)
Płyta główna Socket AM4 MSI B450-A PRO MAX
Procesor AMD Ryzen 5 AMD Ryzen 5 2600
Zasilacz do komputera SilentiumPC Vero M2 600W 80 Plus Bronze
Mój monitor to:
iiyama g-master black hawk g2530hsu
Jakość jest stosowna do ustawień grafiki jakie masz.
Przede wszystkim jakość tekstur podbij i jakość antyaliasingu też.
To drugie ustawienie odpowiada za wygładzanie krawędzi, dzięki czemu nie są poszarpane/pikselowate.
Miganie z kolei jest powodowane klatkarzem w stosunku do p. odświeżenia matrycy i FreeSync.
Skoro masz matrycę 75Hz z FreeSync to ogranicz klatki do dwukrotności odświeżania pionowego, czyli 150kl./s.
I tak fizycznie nie zobaczysz więcej nic 75kl./s z powodu odświeżania matrycy.
Do tego zmień na pełny ekran, a nie pełnoekranowy w oknie.
Mi się wydaje że tylko ja mam taki problem ponieważ jak oglądam jakiś ludzi na youtube to ich trawa czy drzewa nie wyglądają tak tragicznie. Jest jakaś opcja żeby to naprawić ale nie używać antyaliasingu bo jak mam antyaliasing włączony to ekran wygląda jakby za mgłą.
Takie artefakty mogą wynikać z defektu sterownika. Jeśli używasz generycznego najnowszego ze strony nVidia to wypróbuj najnowszy dedykowany dla karty ze strony jej producenta. Jeśli masz sterownik ze strony producenta - wypróbuj ten udostępniany przez nVidię.
Spróbuj ustawić w ustawieniach grafiki gry jak najwyższą jakość tekstur, jak najwyższą jakość antyaliasingu oraz jak najwyższą jakość przetwarzania końcowego. Prawdopodobnie spadnie liczba klatek w grze, ale zweryfikujesz czy to pomogło. Antyaliasing nie powinien dawać efektu obrazu “jak za mgłą” (za takie coś raczej odpowiadałoby rozmycie podczas ruchu).
No i podstawowe pytanie - gra ma zapewne tzw. support oraz forum dot. rozwiązywania problemów - szukałeś tam pomocy? Problem wygląda na dość specyficzny i stąd ta wskazówka.